Slik velger du en gressklipper som passer

Størrelsen teller. Plenstørrelsen altså.

HVILKEN? Er du litt treg med å klippe gresset, bør du velge en gressklipper med oppsamler, eller kanskje en robotklipper?  Foto: ALL OVER PRESS
HVILKEN? Er du litt treg med å klippe gresset, bør du velge en gressklipper med oppsamler, eller kanskje en robotklipper? Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert

Regnet har kommet tilbake mange steder i landet, og gresset har begynt å spire igjen. Snart kan du risikere å stå til knærne i friskt gress på plenen din.

Før du i hui og hast kjører avgårde og kjøper den første og beste maskinen du finner, bør du tenke gjennom hva slags gressklipper du egentlig trenger.

Og du bør helst ikke fokusere kun på pris. Det mente driftssjef for Felleskjøpet i Østfold og Akershus, Lars Helgesen, da Dinside snakket ham om dette for en tid tilbake. Han ga gode tips om hva du bør se etter ved valg av ny klipper.

– Velg en gressklipper som passer til størrelsen på plenen, og heller en som er beregnet på en litt større plen enn din enn å kjøpe en som er akkurat på maksgrensen.

Slik vil du normalt kunne bruke gressklipperen i 10-15 år, mente han.

Her er flere nyttige redskaper til hagen

Velg elektrisk til små plener

Det første valget man vanligvis står overfor, er om man skal velge en elektrisk eller bensindrevet gressklipper. Helgesen anbefalte elektriske gressklippere kun til de med relativt små plener.

– Elektriske gressklippere passer til typiske rekkehushager eller andre mindre plener som ligger tett inntil huset. Er plenen større enn 200-300 m2 vil man gjerne behøve en eller flere skjøteledninger, og man risikerer å brenne motoren.

Elektriske gressklippere er heller ikke egnet til hager med mye busker og trær, siden det fort blir problemer med at ledningen surrer seg fast i vekstene.

Husk også at mange av de elektriske gressklipperne i tillegg leveres med svært små oppsamlere, tilpasset små plener.

Les også: Praktiske redskaper om du skal beskjære busker

Store plener enklest med bensin

Har du en plen som er større enn 300 m2, er det altså bensindrevne modeller som anbefales av vår kilde. Da har du i utgangspunktet tre varianter å velge mellom:

Bioklippere, gressklippere med oppsamlere eller en kombimodell.

STØRRELSEN: Både størrelsen på plenen, hvor mye busker du har og hvor ofte du klipper bør vurderes før du velger klipper. Foto: ALL OVER PRESS
STØRRELSEN: Både størrelsen på plenen, hvor mye busker du har og hvor ofte du klipper bør vurderes før du velger klipper. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Også her er det forskjellige faktorer som påvirker hvilken type klipper du bør velge til din hage, som for eksempel hvor ofte du har mulighet, eller orker, å klippe gresset:

– En bioklipper, som hakker opp gresset i små biter, krever at du klipper plenen ofte. Hvis ikke klarer den ikke å hakke opp gresset godt nok, bemerket Helgesen.

Dessuten krever norske forhold med tungt, saftig gress at motoren er stor nok. Hvis ikke vil bioklipperen slite med å gjøre jobben sin. Du bør derfor se etter bioklippere som har en motor med minimum fire hestekrefter.

Har man ikke tid og lyst til å klippe gresset så ofte, kan en gressklipper med oppsamler være et bedre valg. Men, det krever åpenbart at du må kjøre bort gresset.

Les også: Redskapene som både klipper og sager

To-i-ett

I tillegg finnes det kombivarianter, hvor du kan velge mellom bioklipp og oppsamling av gresset i en og samme maskin. Selv om disse ifølge Helgesen ikke gjør hver enkelt jobb like bra som de spesialiserte gressklipperne, mener han at kombimaskinene likevel kan anbefales til mange.

Dette fordi det er gunstig å bruke oppsamlerfunksjonen når det er vått og tungt gress, mens en bioklipper er gunstig når det er fint sommervær med tørt gress som er enkelt å kverne opp.

Lei av plenklipping? Da kan en plentraktor eller en robotklipper være noe å investere i.  Foto: All Over Press
Lei av plenklipping? Da kan en plentraktor eller en robotklipper være noe å investere i. Foto: All Over Press Vis mer

Robot eller plentraktor?

Robotklippere blir stadig mer populære, og blir stadig bedre både teknologisk og til å takle større plener og buskas - så lenge du kjøper en robotklipper som er tilpasset størrelsen på plenen din. Merk også at prisen kan være stiv, sammenlignet med andre typer.

Se hvordan det gikk da Dinside testet denne robotgressklipperen fra Gardena. Og for entusiasten: Slik bygger du arkitekttegnet hus - til robotklipperen!

Husk vedlikehold

Vil du ha en gressklipper som varer, bør du i tillegg til å velge rett maskin til din hage, sørge for å vedlikeholde maskinen.

På elektriske gressklippere er det smart å se over kniven og sjekke at den ikke har fått skader.

– Kniven skal være lik på begge sider, hvis ikke kan den slite ut lageret, rådet Helgesen.

På bensindrevne gressklippere bør du skifte olje hvert år. Dessuten bør alle gressklippere rengjøres etter bruk, og ikke minst før de settes bort for sesongen.

Det kan også være gunstig å levere gressklipperen til service i ny og ne for å forlenge levetiden, men det kommer også an på hvor hendig du selv er.

Les også: Hekksakser med ekstra rekkevidde

Artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside, og hentes opp til glede for nye lesere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer