Slik velger du ølglass

Akkurat som med vin og brennevin blir ølet best om du serverer det i riktig glass.

RETT GLASS: Det finnes mange forskjellige typer ølglass. I videoen under viser Jørn Tore Persen frem noen av de vanligste. Foto: ENDRE VELLENE
RETT GLASS: Det finnes mange forskjellige typer ølglass. I videoen under viser Jørn Tore Persen frem noen av de vanligste. Foto: ENDRE VELLENE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når vi sier ølglass, tenker de fleste på det store halvlitersglasset. Det er ikke feil å drikke av halvlitersglass, men de aller fleste ølsortene vil smake langt bedre om du velger et glass som er tilpasset, ifølge Jørn Tore Persen, innehaver av Ølakademiet.

Glasset er med på å fremheve ølets karakter, og du får mer ut av ølet enn om du drikker det rett fra flasken eller boksen.

Ulike former på glasset er med på å fremheve ulike smaker og aromaer i de forskjellige øltypene - og i noen land går de så langt at hvert eneste øl har sitt glass.

Les også: Hjelp oss å finne Norges mest ekstreme ølpriser – vinn sommerens testvinner!

Slik velger du glass

Men alt med måte. Ingen kan ha glass til hver eneste ølsort, men om du drikker mye øl, kan vi anbefale å investere i et sett glass som passer til den øltypen du er mest glad i.

I videoen under viser Persen hvilke glass som passer best til noen av de mest populære ølsortene. Og det er ikke sikkert du trenger å løpe til butikken: Noen av sortene kan du gjerne servere i vinglass.

 Videoen er produsert av DBtv for Dinside.

Høy og slank til lyst øl

I generelle trekk kan man si at glassene bør være tynne, gjerne rette, men toppen av glasset bør være mindre enn glassets tverrsnitt. Denne typen glass bevarer kullsyren og holder ølet friskt lengre.

Som generell regel kan man si at man drikker lyst øl av høye slanke glass, mens mørkere mer avanserte øl helst skal serveres i stettglass som kan minne mer om ulike typer vin- og brennevinsglass.

I tillegg til glassene som vises i videoen serveres øl også i en rekke andre typer glass: blant annet seidler, pilsnerglass, litersmugger, ølstøvler og krus.

For at smaksopplevelsen skal bli best mulig, er det selvfølgelig også viktig at ølet har riktig temperatur, hvordan du oppbevarer det, og at du behandler glassene dine riktig.

Er du en klossmajor? Sjekk glassene med knusegaranti.

Takk til Øltorget på Mathallen for lån av lokale

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer