Slik velger du riktig seng

IntelliGel, sonesystem, Innergetic, pocketfjærer, TempSmart og Pocket Comfort - mange flotte betegnelser, men hvilken seng er best for deg?

DU MÅ PRØVELIGGE! Dette holder ikke - du må prøveligge, og det må du gjøre i "god-stillingen", ifølge ekspertene. Foto: Colourbox.com
DU MÅ PRØVELIGGE! Dette holder ikke - du må prøveligge, og det må du gjøre i "god-stillingen", ifølge ekspertene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lett å orientere seg i vrimmelen av senger. I møbelbutikkene blir du fôret med opplysninger om de ulike madrassenes fantastiske egenskaper. Hvordan kan du finne den madrassen og den sengen som passer din kropp best?

– Finn "god-stillingen"

Først og fremst er det viktig å være bevisst på hvordan man selv foretrekker å ligge om natten, og å prøveligge sengen i denne stillingen.

– Man må legge seg i "god-stillingen" for å finne rett seng, sier Kurt Arild Dahle, eksportsjef hos Wonderland AS.

Det samme sier Ole Myhre, fysioterapeut og ansatt hos Jensen Møbler as.

– Man må først vite hvordan man ligger, sier Myhre til DinSide.

Ifølge eksportsjef Dahle i Wonderland, foretrekker 83 prosent av oss å sovne på siden. Da har man 50-60 prosent av vekta på hofta.

– En kronisk sideligger trenger en litt fastere seng, og en kronisk ryggligger trenger en mykere seng, sier Myhre til DinSide.

Hvor gammel er sengen din?

Hvor gammel er sengen din, og vurderer du å kjøpe ny? (Avsluttet)
5-10 år gammel, vil ha ny(27%) 2251
10-15 år gammel, vil ha ny(22%) 1766
Eldre enn 15 år gammel, vil ha ny(16%) 1312
Fem år eller yngre, vil ha ny(11%) 915
Fem år eller yngre, skal ikke ha ny(6%) 506
5-10 år gammel, skal ikke ha ny(5%) 426
Under ett år gammel, skal ikke ha ny(4%) 329
10-15 år gammel, skal ikke ha ny(4%) 294
Eldre enn 15 år gammel, skal ikke ha ny(3%) 236
Under ett år gammel, vil ha ny(2%) 154
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Når du skal ut i butikken og finne en ny madrass, er det viktig at du også våger å teste madrassen. Det er ifølge Myhre mange som kan ha en barriere mot å legge seg ned og prøve en seng i et varehus, men ifølge ekspertene må det til - og du må tørre å legge deg i den innsovningsstillingen du faktisk pleier å legge deg i, hjemme. Bare på den måten er det mulig å finne den madrassen som passer deg best.

Sover du ofte på magen? Det kan være madrassens feil

Bestem deg hva du trenger

Dernest må du vite hvilken type seng du ønsker deg. Vil du ha en enkel spilemadrass, en kontinentalseng, en rammeseng eller en justerbar seng?

– Man må spørre seg "hva trenger jeg", sier Myhre til DinSide.

Det finnes et vell av muligheter, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hvuilken seng som føles best. Dersom du har klart for deg hvilken type seng du ønsker, og i tillegg har tenkt igjennom hvilken prisklasse du er ute etter, har du kommet et steg nærmere beslutningen.

Ifølge Myhre i Jensen, kjøper flere og flere justerbare senger.

– Mange må bruke senga i flerbruksrommet, til å slappe av når man kommer hjem fra jobben. En slik seng har mange bruksmuligheter, sier Myhre.

Likevel er salget av denne typen senger foreløpig marginalt i Norge. 15 prosent av Jensen sitt salg i Norge er justerbare senger.

Prøveligg!

– Man må prøveligge, og prøve ulike fasthetsgrader. Det finnes også et stort utvalg overmadrasser, som endrer kvaliteten på sengen, sier Myhre i Jensen til DinSide.

Du skal være opppmerksom på at det ikke er alle madrassprodusentene som har bygget opp sengen etter prinsippet om ulike fasthetsgrader og overmadrasser med ulik kvalitet. Med IntelliGel-madrassene til Svane finnes det kun én madrass, og kun én overmadrass.

– Man får ikke kjøpe IntelliGel-madrass uten den tilpassede overmadrassen, og den er kun av én tykkelse, sier Stina Bredal-Rørvik, marketingsjef i Ekornes, til DinSide.

Tikkende bakteriebombe: Så ofte bør du vaske - og bytte - overmadrass

Noen må se deg

Det holder imidlertid ikke at du prøveligger sengene på møbelbutikken - du må ha noen til å se på deg når du ligger.

En god madrass har trykkavlastning ved skuldersone og hoftesone, slik at madrassen svikter på disse punktene, samtidig som den støtter. Ryggraden din skal ligge horisontalt når du ligger i en riktig madrass for deg. Selv om madrassen kan kjennes bra ut, er det vanskelig for deg å selv se hvorvidt ryggraden er rett.

– Men det er du som må bestemme, du må ta valget selv, sier Myhre til DinSide.

– Og bruk god tid, oppfordrer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer