Velge juletre:

Slik velger du riktig type juletre

Jula er rett rundt hjørnet, og mange skal kjøpe julas viktigste plante, nemlig juletre. Bør du velge kunstig eller ekte norsk edelgran? Og hva kan du gjøre for å sjekke kvaliteten på trærne? Her får du svaret.

JULETRE: Juletresalget er i gang for fullt, og det finnes flere typer - både naturlige og i plast. Foto: Celine Nergård Smitt
JULETRE: Juletresalget er i gang for fullt, og det finnes flere typer - både naturlige og i plast. Foto: Celine Nergård Smitt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juletre er ofte selve symbolet på jul. Det første omtalte juletreet i Norge var i 1820-årene i hovedstaden Oslo.

– Når nordmenn beskriver juletreets betydning for dem, nevner de at treet er selve samlingspunktet for julefeiringen og for alt julen symboliserer. Juletreet er et sted for fellesskap og varme, og en kilde til lys i mørket. Tradisjon, nostalgi og ro er ord som går igjen, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Plantasjen opplever at det blir stadig mer populært med kunstig juletre, men at det fortsatt er mange som sverger til et levende tre.

Den grønne edelgrana

De fleste forbinder julen med vanlig juletre. Om det er fjelledelgran, vanlig gran eller furu. Lukten av granbar som fyller hjemmet er viktig for mange.

Et tips fra anleggsgartner og juletreselger Thorbjørn Gjein er å vanne juletreet rikelig og jevnlig for at det ikke skal drysse så fort, og for at det skal holde seg til jul.

Han selger mange ulike typer trær. Vil du ha et ekte juletre til jul er det disse typene som er vanlig:

Fjelledelgran

Fjelledelgran kommer opprinnelig fra Rocky Mountains kjeden i USA og Canada. Vanlig edelgran har blitt etter hvert utkonkurrert av fjelledelgranen de siste årene. Fjelledelgranen er litt slankere enn edelgranen. Denne type gran er smal og slank samt kjegle formet. Den har en ordentlig lukt og den holder godt på nålene sine. Treet kan ha et blågrått skjær i fargen. Treet kan stå inne i romtemperatur i om lag syv uker før treet begynner å drysse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer