Velge juletre:

Slik velger du riktig type juletre

Jula er rett rundt hjørnet, og mange skal kjøpe julas viktigste plante, nemlig juletre. Bør du velge kunstig eller ekte norsk edelgran? Og hva kan du gjøre for å sjekke kvaliteten på trærne? Her får du svaret.

JULETRE: Juletresalget er i gang for fullt, og det finnes flere typer - både naturlige og i plast. Foto: Celine Nergård Smitt
JULETRE: Juletresalget er i gang for fullt, og det finnes flere typer - både naturlige og i plast. Foto: Celine Nergård Smitt Vis mer
Publisert

Juletre er ofte selve symbolet på jul. Det første omtalte juletreet i Norge var i 1820-årene i hovedstaden Oslo.

– Når nordmenn beskriver juletreets betydning for dem, nevner de at treet er selve samlingspunktet for julefeiringen og for alt julen symboliserer. Juletreet er et sted for fellesskap og varme, og en kilde til lys i mørket. Tradisjon, nostalgi og ro er ord som går igjen, forteller Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen.

Plantasjen opplever at det blir stadig mer populært med kunstig juletre, men at det fortsatt er mange som sverger til et levende tre.

Den grønne edelgrana

De fleste forbinder julen med vanlig juletre. Om det er fjelledelgran, vanlig gran eller furu. Lukten av granbar som fyller hjemmet er viktig for mange.

JULETREKONGEN I TØNSBERG: Thorbjørn Gjein er klar for nok en sesong med juletresalg på Gjein gård. Foto: Celine Nergård Smitt
JULETREKONGEN I TØNSBERG: Thorbjørn Gjein er klar for nok en sesong med juletresalg på Gjein gård. Foto: Celine Nergård Smitt Vis mer

Et tips fra anleggsgartner og juletreselger Thorbjørn Gjein er å vanne juletreet rikelig og jevnlig for at det ikke skal drysse så fort, og for at det skal holde seg til jul.

Han selger mange ulike typer trær. Vil du ha et ekte juletre til jul er det disse typene som er vanlig:

Fjelledelgran

Fjelledelgran kommer opprinnelig fra Rocky Mountains kjeden i USA og Canada. Vanlig edelgran har blitt etter hvert utkonkurrert av fjelledelgranen de siste årene. Fjelledelgranen er litt slankere enn edelgranen. Denne type gran er smal og slank samt kjegle formet. Den har en ordentlig lukt og den holder godt på nålene sine. Treet kan ha et blågrått skjær i fargen. Treet kan stå inne i romtemperatur i om lag syv uker før treet begynner å drysse.

Edelgran

Den vanlige edelgranen er litt bredere enn vanlig gran. Mange av disse trærne blir klipt, knipet og kuttet under veksten. Veksten på denne type tre tar om lag 10 år.

- Edelgran det tiltrekker seg lus, så det må det sprøytes mot eller så dør trærne, sier Gjein.

Vanlig gran

Vanlig gran fra norske skoger er det mest typiske juletreet. Granen vokser smalt og lukter godt. På en annen side drysser juletreet relativt fort og mye. Så denne er det viktig å vanne. Grantreet er ofte det billigste alternativet, men har blitt utkonkurrert av edelgranene på grunn av dryss.

Nordmannsedelgran

Denne sorten kommer opprinnelig i fjellområdene øst for Svartehavet.

Treet er tett, med myke nåler og en dyp grønn farge. Treet holder på nålene i opptil 10 uker før det begynner å drysse.

Serbergran

Denne kommer opprinnelig fra Serbia.

Serbergran har en bedre holdbarhet enn vanlig gran, men har myke greiner som kan gjøre det vanskelig for treet å bære på lys og pynt. Serbergran ser litt ut som edelgran, med en mørkegrønn farge og myke nåler.

Dette bør du sjekke

Hans Jensen er juletreekspert i Plantasjen og har flere tips til hvordan du finner det beste treet - og hvordan du går frem for å få det til å vare lengst:

To typer plast

De siste årene har kunstig juletre, altså juletre av plast, blitt mer populært. Også Plantasjen opplever at andelen ekte juletrær er stadig synkende.

PLASTIC FANTASTIC: Hageland Gjennestad i Sandefjord har et stort utvalg av kunstige juletrær. Foto: Celine Nergård Smitt
PLASTIC FANTASTIC: Hageland Gjennestad i Sandefjord har et stort utvalg av kunstige juletrær. Foto: Celine Nergård Smitt Vis mer

Det finnes i all hovedsak to typer nåler på kunstige juletrær, PE og PVC. PE-plast (hardplast) er eksklusivt og har en grønn farge lik gran. Nålene er støpt og ser ekte ut. Ser du etter et tre med spisse nåler, kan PE være for deg.

PVC–nålene er flate og en del rimeligere å få produsert. Denne typen kan mikses med dyrere nåler for å gjøre treet fyldigere og mer naturtro. Trær med kun PVC-nåler er rimeligere.

Hvorfor kunstig tre?

Det er noen ting som kan være kjekt med et kunstig juletre.

  • Kunstig juletre drysser ikke
  • Det er allergivennlig
  • Det er et stort utvalg av kunstige juletrær, i alle prisklasser.
  • Det er lang holdbarhet på de kunstige trærne og man kan ha de i mange år.
  • De fleste er enkle å sette opp, og du kan formet treet som du ønsker. Enten et fyldig tre eller litt mindre fyldig.
  • Plastjuletre visner ikke. Så man kan sette det opp i slutten av november, og ta det ned i begynnelsen av januar uten bekymringer for at treet skal visne før jul.
  • For mange er jula en hektisk tid. Med kunstig tre slipper du å jakte på det perfekte juletreet.
  • Man kan kjøpe en duftspray for å spraye på de kunstige trærne. Da kan man fylle hjemmet med lukten av granbar

Mange av trærne får du med ferdig monterte lys, jo flere lys jo flottere er treet. Lysene kan også fremheve juletrepynten på en fin måte.

Hageland Gjennestad har både PE- og PVC-juletrær. Det har også en miks av de to.

Avdelingsleder Geir Mellingen sier til DinSide at når man skal kjøpe et juletre, kunstig eller ekte, er det viktig å tenke på hvor stor plass du har hjemme der treet skal stå. Det er lurt å måle på forhånd, så man vet at det passer - både i høyde og bredde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer