Terrassevarmer

Slik velger du riktig utendørs oppvarming

Terrassevarmere er et kjekt tilskudd på kjølige sommerkvelder, men det er et par ting du bør være obs på.

TERRASSEVARMER: Det er ikke helt enkelt å forstå hvilken terrassevarmer du bør velge, men her er i hvert fall noen nyttige tips. Foto: Privat
TERRASSEVARMER: Det er ikke helt enkelt å forstå hvilken terrassevarmer du bør velge, men her er i hvert fall noen nyttige tips. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg med stormskritt og det er varmere vær i vente, men vi som bor så langt nord er ikke akkurat bortskjemte med høy varme. Spesielt ikke på kveldstid, som gjør at ikke alle koser seg på terrassen når det er litt kjølig ute.

Derfor sverger mange til terrassevarmere, men det er ikke alltid like lett å bestemme seg for hvilken man bør gå for. For eksempel finnes det tre hovedtyper med terrassevarmere: kortbølget, mellombølget og langbølget strålevarme, men hva er egentlig forskjellen og hva er best til ditt bruk?

Kort-, mellom- og langbølget

Forbrukerrådet publiserte i 2013 en guide om terrassevarmere, og det har faktisk ikke skjedd så mye på den fronten de seneste årene, så den står seg godt fortsatt.

Her går de inn på nettopp hva som er forskjellene mellom de tre hovedtypene med strålevarme. Forbrukerrådet skriver at det er vanskelig å si hvilken type som gir mest opplevd varme, da det er mange faktorer som spiller inn, men trekker frem kortbølgevarmeren som vinneren på dette punktet.

Det betyr på ingen måte at kortbølget er best på alt.

– Kortbølgevarmere har en lei tendens til å sluke en masse strøm før wolfram-tråden blir varm. Wolfram-tråden blir riktignok varm i løpet av et brøkdels sekund. Resultatet kan likevel bli at sikringen går, til tross for at strømkursen er dimensjonert for langt høyere belastning enn varmerens nominelle effekt, skriver de.

Nominell effekt = mengden strøm varmeren trekker ved normal bruk.

En annen ulempe med kortbølgevarmere er at de også produserer mer lys enn mellombølgevarmere. Faktisk kan det i tilfeller være så mye lys at det er ubehagelig å se på varmeren, men det finnes modeller som har belegg over for å begrense lyset.

Til sammenlikning avgir mellombølgevarmere et svakt oransje lys.

Har bedre levetid

Ønsker du å ha noe som varer, er det mellombølgevarmere du bør se etter. Du vil se at produsentene oppgir levetiden på kortbølgevarmere til å være rundt 5–6000 timer, mens mellombølget kan i tilfeller ha en levetid på over 10.000 timer.

Men det er ikke slik at alle mellombølgevarmere har like god levetid.

– For det første er det erfaringsmessig svært store kvalitetsforskjeller i terrassevarmer-markedet. Kvaliteten på varmeelementet vil ha minst like stor betydning for levetiden som hvilken teknologi du velger, understreker Forbrukerrådet.

Eksempel på en mellombølget terrassevarmer. Foto: Produsenten
Eksempel på en mellombølget terrassevarmer. Foto: Produsenten Vis mer

Når det gjelder langebølgevarmere, er de i hovedsak beregnet på innendørs bruk da de i stor grad påvirkes av vind. De er kjent for å ha best levetid av de tre typene, men vil ikke fungere spesielt godt til utendørs oppvarming.

Eksempel på en kortbølget terrassevarmer. Foto: Produsenten
Eksempel på en kortbølget terrassevarmer. Foto: Produsenten Vis mer

Hva med plassering?

Det du må tenke på med plassering av terrassevarmere, er at de varmer objektene de treffer. I motsetning til varmeovnene du har stående innendørs og som varmer opp lufta.

Derfor er det viktig at du plasserer terrassevarmeren slik at den sikter mot for eksempel sittegruppen. Forbrukerrådet skriver at det også kan være lurt med en egen varmer for bena, så slipper du å oppleve varme i ansikt og overkropp, men kalde ben.

– For eksempel kan to varmere med moderat effekt plasseres på hver sin side av et bord. Eller en veggmontert varmer kan kombineres med en lav, frittstående modell som retter varmestrålene mot bena dine. Når du tenker plassering, bør utgangspunktet i hvert fall være at en størst mulig del av kroppen eksponeres for varmestråler, skriver de.

Velg en som holder

Trond Paasche, energirådgiver i Enova Svarer, en tjeneste som svarer på vegne av Enova, sier til Dinside at man bør velge en som bruker minst mulig energi. Han anbefaler å bruke en med effekttrinn slik at man kan selv kan justere varmen.

– Kortbølget kan bruke mindre energi å få den samme varmen som en mellombølget, men mellombølgevarmer har lengst levetid, sier han.

Hvis du går for en kortbølgevarmer, bør du vurdere en med halogen.

– De er dyrere, men har lengre levetid enn kortbølgevarmere uten halogen, forteller Paasche og legger til at det er lurt å velge en med god kvalitet så man har en som varer.

Enova, hvis mål er å få innbyggere til å velge løsninger som bruker mindre strøm, ser helst at man ikke bruker terrassevarmere, og Paasche trekker frem et godt ullpledd som et kjekt alternativ til strålevarmerne.

– Det kan være lurt å kle seg godt. En bålpanne kan også gi varme og litt ekstra kos, men er naturligvis ikke optimalt for alle å bruke, legger han til.

Deler av artikkelen er tidligere blitt publisert på Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer