Slik vil hvitevareprodusentene bevare maten din

Egne temperatursoner, tilført fuktighet og vakuum.

Siemens' produktspesialist Kristian Magnussen og administrerende direktør Rune Tufte holder frem hver sin kjøleskapsskuff med 50 dager gamle gulrøtter. de til venstre har bodd i en Hydra Fresh-skuff i et splitter nytt kjøleskap - mens de til høyre har hatt residens i et kjøleskap fra 1998.  Foto: Elisabeth Dalseg
Siemens' produktspesialist Kristian Magnussen og administrerende direktør Rune Tufte holder frem hver sin kjøleskapsskuff med 50 dager gamle gulrøtter. de til venstre har bodd i en Hydra Fresh-skuff i et splitter nytt kjøleskap - mens de til høyre har hatt residens i et kjøleskap fra 1998. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn mat som fortsatt kan spises hvert år. I tillegg kommer mat som har blitt dårlig fordi vi ikke oppbevarer den riktig.

Myndigheter, avfalls- og matvarebransjen samarbeider for å redusere matsvinn gjennom ForMat-prosjektet - men også hvitevareprodusentene følger etter. Det vil si, ifølge Rune Tufte, administrerende direktør i Siemens Husholdningsprodukter, følger de ikke nødvendigvis etter. Produktutviklingen for å bevare maten best mulig har pågått i langt mer enn et noen år, men det er først de siste par årene det har kommet produkter for massemarkedet.

Les også: Slik forlenger du kjøleskapets levetid

Temperatur og fuktighet

For at maten skal holde seg best mulig bør kjøleskapet ideelt sett være stilt inn på mellom to og fire grader. Dette er den glade middelveien som gjør at flest mulig av matvarene du setter inn i skapet holder seg best mulig.

Det er imidlertid ikke alle matvarer som trives best i såkalt kjøleskapstemperatur. Noe holder seg best nærmere nullpunktet, mens andre matvarer helst bør oppbevares hakket varmere - uten nødvendigvis å ha godt av kjeller- eller romtemperatur. I tillegg reagerer matvarer ulikt på fuktighet. Noen holder seg best om det er kaldt og fuktig, mens andre matvarer helst bør oppbevares kaldt og tørt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.