Slik vil hvitevareprodusentene bevare maten din

Egne temperatursoner, tilført fuktighet og vakuum.

Siemens' produktspesialist Kristian Magnussen og administrerende direktør Rune Tufte holder frem hver sin kjøleskapsskuff med 50 dager gamle gulrøtter. de til venstre har bodd i en Hydra Fresh-skuff i et splitter nytt kjøleskap - mens de til høyre har hatt residens i et kjøleskap fra 1998.  Foto: Elisabeth Dalseg
Siemens' produktspesialist Kristian Magnussen og administrerende direktør Rune Tufte holder frem hver sin kjøleskapsskuff med 50 dager gamle gulrøtter. de til venstre har bodd i en Hydra Fresh-skuff i et splitter nytt kjøleskap - mens de til høyre har hatt residens i et kjøleskap fra 1998. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn mat som fortsatt kan spises hvert år. I tillegg kommer mat som har blitt dårlig fordi vi ikke oppbevarer den riktig.

Myndigheter, avfalls- og matvarebransjen samarbeider for å redusere matsvinn gjennom ForMat-prosjektet - men også hvitevareprodusentene følger etter. Det vil si, ifølge Rune Tufte, administrerende direktør i Siemens Husholdningsprodukter, følger de ikke nødvendigvis etter. Produktutviklingen for å bevare maten best mulig har pågått i langt mer enn et noen år, men det er først de siste par årene det har kommet produkter for massemarkedet.

Les også: Slik forlenger du kjøleskapets levetid

Temperatur og fuktighet

Synes du maten blir fort dårlig? Ta tempen på kjøleskapet! Foto: COLOURBOX.COM
Synes du maten blir fort dårlig? Ta tempen på kjøleskapet! Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


For at maten skal holde seg best mulig bør kjøleskapet ideelt sett være stilt inn på mellom to og fire grader. Dette er den glade middelveien som gjør at flest mulig av matvarene du setter inn i skapet holder seg best mulig.

Det er imidlertid ikke alle matvarer som trives best i såkalt kjøleskapstemperatur. Noe holder seg best nærmere nullpunktet, mens andre matvarer helst bør oppbevares hakket varmere - uten nødvendigvis å ha godt av kjeller- eller romtemperatur. I tillegg reagerer matvarer ulikt på fuktighet. Noen holder seg best om det er kaldt og fuktig, mens andre matvarer helst bør oppbevares kaldt og tørt.

Enkel temperaturregulering kan du gjøre selv i ditt eksisterende kjøleskap. Husk at varmen stiger og kulden synker, så lett bedervelige matvarer som fisk og skalldyr, kylling, og bearbeidet kjøtt, bør du oppbevare nederst i kjøleskapet. Salaten derimot, som vi gjerne har i grønnsaksskuffen nederst i skapet, har godt av å ligge på øverste hylle - eventuelt sammen med en flaske hvitvin.

Skal du kjøpe nytt, kan det være verdt å se på et av de nyere kjøleskapene med egne temperatursoner.

Bør det på benken? Ikke alt holder seg best i kjøleskapet : Dette bør oppbevares i romtemperatur

Hvert merke, sitt navn

Trond Gulbrandsen i Samsung med det nye kombiskapet med fransk dør - og //www.dinside.no/922326/naa-faar-du-boblevann-fra-kjoleskapet">innebygget SodaStream-maskin i døren! Men aller viktigst: Her er det mulighet for å temperaturregulere ikke bare de to nederste skuffene i kjøleskapsdelen - men også den øverste fryseskuffen kan være både frys og kaldere kjøl etter ønske. Foto: ELISABETH DALSEG
Trond Gulbrandsen i Samsung med det nye kombiskapet med fransk dør - og innebygget SodaStream-maskin i døren! Men aller viktigst: Her er det mulighet for å temperaturregulere ikke bare de to nederste skuffene i kjøleskapsdelen - men også den øverste fryseskuffen kan være både frys og kaldere kjøl etter ønske. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Som forbruker er det ikke så lett å holde styr på hvilke kjøleskap som leverer hva. Ikke bare er det ulike typer soner, som vi har nevnt over, men de samme variantene har selvfølgelig ulike navn, alt ettersom hvilken produsent du velger.

Samsung har varemerket benevnelsen på sin kaldskuff, CoolSelect Zone™. Her kan man selv stille inn temperaturen. I noen kombiskap er den integrert i kjøleskapsdelen - mens i kombiskapet med fransk dør er det en egen separat skuff som man kan velge om man vil ha som fryserskuff, rett under nullpunktet, eller som en ekstra kjølig kjøleskuff.

Grundig kaller det Super Fresh Zone i sine skap. Dette er en egen skuff der temperaturen holdes akkurat over frysepunktet, mellom null og to grader, i motsetning til resten av kjøleskapet der temperaturen ligger mellom to og fire grader. Hvitevarer fra Grundig lanseres trolig på det norske markedet i løpet av høsten.

Hver produsent, sin benevning - slik ser det ut hos Grundig. Merk Holiday Mode som lar deg skru av kjøleskapsdelen men ikke fryseren i kombiskapet når du er på ferie. Foto: Elisabeth Dalseg
Hver produsent, sin benevning - slik ser det ut hos Grundig. Merk Holiday Mode som lar deg skru av kjøleskapsdelen men ikke fryseren i kombiskapet når du er på ferie. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Panasonic har en egen ferskhetsboks med fuktighetskontroll for frukt og grønt, og en avkjølingsboks som er nesten på frysepunktet for oppbevaring av kjøtt og fisk.

Electrolux kaller sin boks med ekstra fuktighet CrispFresh™ (varermerket det også) og lavtemperaturskuffen for FreshZone.

Siemens viste frem vakuumskuffen sin på IFA i år - med denne skal matvarer få opptil fem ganger lenger holdbarhet. Foto: Elisabeth Dalseg
Siemens viste frem vakuumskuffen sin på IFA i år - med denne skal matvarer få opptil fem ganger lenger holdbarhet. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Bosch og Siemens har litt av de samme funksjonene. De enkleste kjøleskapene kommer med en CrisperBox, som skal øke levetiden på ferskvare, med ekstra fuktighet og mulighet for temperaturkontroll. Noen av kjøleskapene kommer med HydroFresh-soner, som skal doble holdbarheten i forhold til oppbevaring i ordinære kjøleskap - mens nytt av året er tre ganger så lang holdbarhet med VitaFresh-soner.

I tillegg kommer Siemens med en vakuumskuff - en skuff som suger ut all oksygen (det vil si, du må aktivere den, det skjer ikke automatisk ved lukking). Ifølge Siemens skal maten holde seg fem ganger lenger i vakuumskuffen.

Miele har en egen skuff, der du kan kontrollere fuktighet, for ekstra holdbarhet; Perfect Fresh - eller Perfect Fresh Pro (på de litt mer eksklusive modellene). Enkelte av modellene har også en skuff med lav luftfuktighet, for de råvarene som vil ha det kaldt og tørt.

På atomnivå

I tillegg til egne temperatursoner som kan regulere temperaturen i ulike soner, slik at flere matvarer holder seg bedre i samme kjøleskap, har flere selskap tatt i bruk ulike teknologier for å drepe bakterier, minimere lukt, hindre soppdannelse og rense luft.

Disse har også ulike navn, og ioniseringssystemer. Disse skal minimere lukt og drepe bakterier. Dette gjelder blant annet Sharp (Plasmacluster Ion System) og Grundig (ionizer teknologi). Panasonic har en antibakteriell teknologi installert i luftekanalen som skal drepe bakterier på vei inn og bidra til ferskhet de kaller for Hygiene Air. Electrolux går enda lenger i lovnader med sitt luftfilter Taste Guard ®, som skal hindre overføring av lukt mellom matvarer.

Vi har kun sett skapene på messe - men ikke prøvd dem i praksis - men vi tipper at det har flere av våre lesere. Har noen av dere erfaringer med disse funksjonene? Fortell gjerne i debatten.

Stabil temperatur

En annen måte å øke matvarers holdbarhet i kjøleskapet på, er å sørge for mest mulig jevn temperatur. Det er mange grunner til at temperaturen svinger i kjøleskapet; og noen er lettere å unngå enn andre. Én av årsakene er at døren står åpen. Flere produsenter har derfor sett på løsninger der det vi bruker mest er lett tilgjengelig - uten at man må åpne hele døren.


LG har tidligere vist smarte dør-i-dør løsninger på sine kjøleskap, blant annet på IFA i 2011. De har en variant med en liten luke i kjøleskapsdøren, der man har tilgang til den nederste hyllen i døren - og en annen variant der øverste delen av kjøleskapsdøren er delt i to. I år kunne også Samsung vise frem en variant med dobbeltdør i sitt kombiskap som de kaller Showcase:


I Electrolux' nye kombiskap med FreshPlus skal to separate motorer, en til kjøl og en til frys, sørge for mest mulig stabil temperatur - og med ulike temperatursoner skal maten holde opptil tre ganger lenge, skal vi tro selskapet. Separat motor finner du også hos flere andre produsenter.

NB! Har du lyst på kjøleskap med vanndispenser, husk at det er påbudt med lekkasjesikring om du velger en variant som er koblet til kranen. En rimelig tilvalgsløsning som alle burde anskaffe, uansett om kjøleskapet har vanndispenser eller ikke, er et dryppbrett. Dette anbefales for alle hvitevarer som ikke er på våtrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer