Slik vinner du budrunden

Triksene som lar deg kapre drømmeboligen. Av: Ane Kamilla Hallset

Nå er det mange om boligbeinet mange steder. Hvordan vinner du? Her er råd. Foto: Colourbox.com
Nå er det mange om boligbeinet mange steder. Hvordan vinner du? Her er råd. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange steder er det nå svært mange som jakter på for få ledige boliger, og prisveksten i vår har vært uvanlig sterk.

Tilfeldigheter styrer de fleste spillereglene når man skal kjøpe bolig, men noen knep er mulig å ta i bruk for å sikre at drømmeboligen blir din.

– Et lavt bud er som en invitasjon til andre budgivere for å delta i budrunden. Gir du et høyt bud kan du forhindre at andre hiver seg meg, sier eiendomsmegler i OBOS, Stein Vaagan.

Etter visningen kan du ringe megler og høre om noen, eller hvor mange, bud som er gitt og hvor høye de er. Etter budet er gitt er det viktig å være tilgjengelig slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over.

Smart triks: Slik slipper du unna budfaksen

Kan være avgjørende

– Før du legger inn et bud er det viktig å ha finansieringen klar. Mangler du finansieringsbevis kan selger ofte velge bud nummer to i stedet, sier Vaagan.

En annen grunn til at selger kan velge lavere bud er overtagelsesdato. Datoen antydes samtidig som du legger inn budet. Her er alt fra tre uker til tre måneder normalt, men leiligheter har som oftest raskere overtagelsesdatoer enn ved eneboliger.

– Du bør også unngå forbehold, eksempel i forhold til finansieringen eller salg av egen bolig. Bud kan fort droppes av selger hvis det er forbehold for noe, sier Vaagan.

Selge? Boligselgernes største tabber

Høye bud

Norges Eiendomsmeglerforbunds leder Christian Vammervold Dreyer. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund
Norges Eiendomsmeglerforbunds leder Christian Vammervold Dreyer. Foto: Norges Eiendomsmeglerforbund Vis mer


Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Vammervold Dreyer, mener også at budet har mye å si om du vinner budrunden eller ikke.

– Det er sjeldent lurt å by lavt over konkurrerende budgivere. De vil da stort sett øke budet sitt, sier Dreyer.

I følge Dreyer er det kun en ting man kan styre selv og det er når på året man kjøper.

– I ferietider som juli og sent desember er mange i feriemodus og da er konkurrentene færre. Problemet er at det er færre boliger å velge i også, sier Dreyer.

HVOR MYE ER BOLIGEN VERDT? Sjekk med DinSides boligpriskalkulator

Før du kjøper

– Det viktigste er at man er sikker på at dette er noe man ønsker å kjøpe. Det finnes ikke angrefrist ved kjøp av bolig. Det neste er at man må ha finansieringen på plass. Det kan være lett å la seg rive med i budrunden, så en bør sette seg et maks beløp før man starter budrunden og holde seg til det beløpet, råder Dreyer.

Eiendomsmegleren Stein Vaagan anbefaler å se boligen flere ganger slik at du er helt sikker på at dette er den rette boligen for deg. Se nærmere på kvalitetene ved både boligen og nabolaget. Solforhold, nærhet til ulike fasiliteter, når og hvordan innvendige oppgraderinger er gjort og feil og mangler er noen forhold man må se etter.

– Avslutt alltid med følgende spørsmål til megleren: ”Er det noe du mener jeg burde være klar over før jeg eventuelt legger inn bud?”, tipser Christian Vammervold Dreyer.

Uenig med selger? Dette kan ikke megleren hjelpe deg med

Slik foregår budrunden

Tips til budrunden

Vær sikker på at dette er en bolig du ønsker å kjøpe. Du er bundet når budet er lagt inn. Les prospektet nøye og sett deg inn i kvalitetene til boligen og i nabolaget.

By høyt: Legger du inn et høyt bud kan du skremme bort andre konkurrenter. Hvis det allerede er gitt et bud er det heller ikke ideelt å by lavt over konkurrentene. Stort sett vil de da øke budet sitt.

Vær tilgjengelig under budrunden slik at megler kan kontakte deg hvis noen byr over deg. Ha finansieringen klar. Uten finansieringsbevis kan selger ofte velge bud nummer to. Unngå forbehold. Er det forbehold til for eksempel finansiering eller salg av egen bolig kan selger velge et lavere bud. Fleksibel overtagelsesdato. Her er alt fra tre uker til tre måneder normalt, men en fleksibel overtagelsesdato er ofte fortrukket av selger. Sett et maksbeløp. Det er lett å bli revet med i en budrunde, så sett seg et maksbeløp slik at du unngår å havne i en pengekrise.


For at et bud skal være gyldig og bli med i budrunden må budskjema fylles ut og være sendt inn til megler innen klokken 12 første virkedag etter siste annonserte visning. Eventuelle forhøyelser taes normalt muntlig over telefon.

Men ikke alle venter: Slik omgår de 24-timersfristen

Megler ringer opp umiddelbart når det legges inn et høyere bud og gir deg muligheten til å gi et nytt, høyere bud.

Hvis budet aksepteres av selger, er boligen din. Da holdes et kontraktmøte, en formalisering av kjøpet. Kjøper undertegner alle papirer og partene gjør en avtale for når pengene skal overføres.

–Ha is i magen! Her er forbrukerrådets beste tips til budrunden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer