Slik vinner du budrunden

Det finnes dessverre ingen fasitsvar, men her er Forbrukerrådets beste tips for at du skal være best mulig rustet før en budrunde.

Høyne budet med 10 eller 50.000? Det er mye spill i en budrunde. Det aller viktigste er at du holder deg innenfor dine økonomiske rammer. Ellers har du tapt, selv om du får boligen. Foto: Per Ervland
Høyne budet med 10 eller 50.000? Det er mye spill i en budrunde. Det aller viktigste er at du holder deg innenfor dine økonomiske rammer. Ellers har du tapt, selv om du får boligen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært på visning i helgen og funnet drømmeboligen? Da er det bare én ting som står mellom deg og boligen: Budrunden.

Det finnes mange triks og taktikker, men husk at ikke to budrunder er like. Fremgangsmåten kollegaen din brukte da han fikk sitt nye hus til langt under takst, kan være det som bidrar til at budene skyter i været når det er din tur.

Denne boligen i Oslo ble solgt for 3,3 millioner over takst

Boligkjøp er for de fleste den aller største økonomiske investeringen de vil foreta. Samtidig peker Forbrukerrådet på at følelsen når man finner drømmeboligen lett kan sammenlignes med en forelskelse. Og akkurat som at når man er forelsket ikke nødvendigvis er rasjonell og taktisk, kan det samme lett skje når man finner drømmeboligen. - Derfor kan det være lurt å legge slagplanen i god tid før budrunden – altså før søte spenninger oppstår, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Begynn i banken

Et av de smarteste stedene du begynner boligjakten er i banken. For én ting er hvor mye du kan låne. Noe annet er hvor mye du får låne. I etterkant av finanskrisen har bankene strammet inn utlånspraksisen sin, og du må blant annet ha 10 prosent egenkapital, i tillegg til at det for de aller fleste er et tak på 2,75 eller 3 ganger inntekten din for hvor mye bankene vil låne deg.

I tillegg vil banken ta høyde for at du vil kunne klare nedbetaling av boliglånet ikke bare med dagens lave renter, men også med en langt høyere lånerente. Og er du i et usikkert yrke eller jobbsituasjon, vil også dette kunne spille inn på hvor mye du får låne.

Rådet er uansett klart: Finn ut hvor stort lån du kan leve med, og prøv så å finne en bank som ønsker å låne deg dette beløpet - til best mulig rente.

- Sørg for å få finansieringsbevis på det beløpet du mener at du kan gi. Har du ikke dette på plass, må du ta forbehold om finansiering i budrunden. Det er et usikkerhetsmoment selger helst vil unngå, sier Øyvind Næss i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Næss sitter i Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester, og har sett mange eksempler på budrunder som har båret galt av sted.

På visning

Forbrukerrådets fem råd:

 • Skaff finansieringsbevis som står i forhold til betalingsevne og behov for nattesøvn.
 • Hent inn mest mulig kunnskap om boligen.
 • Sørg for å kunne gi bud skriftlig.
 • Delta bare i én budrunde av gangen.
 • Vurdér goder for både deg og selger, og la det komme frem i tilbud eller forbehold.

Forbrukerrådets fem råd:

 • Skaff finansieringsbevis som står i forhold til betalingsevne og behov for nattesøvn.
 • Hent inn mest mulig kunnskap om boligen.
 • Sørg for å kunne gi bud skriftlig.
 • Delta bare i én budrunde av gangen.
 • Vurdér goder for både deg og selger, og la det komme frem i tilbud eller forbehold.


Når du så vet hvilke økonomiske rammer du har å forholde deg til, er det på tide å begynne å lete. Annonsebilag i avisene og annonseportaler på nettet er et fint sted å starte, men du kan også kontakte meglere i området du er interessert i, og be dem om å ta kontakt dersom de har noen aktuelle objekter.

Så gjelder det å være observant på visning. Hold hodet kaldt, og selv om det er lov å forelske seg i utsikt, en peis - eller stukkatur i taket, er det viktig å sjekke de strukturelle og økonomiske aspektene ved boligen.

- Det er jo et paradoks at vi bruker maks en time på å undersøke vår største investering. Så bruk tiden godt; undersøk alle papirer nøye, innhent relevante ekspertuttalelser for å føle deg trygg, påpeker Øyvind.

Forbrukerrådet har utarbeidet en sjekkliste du kan ta med deg på visning, og du kan også laste ned DinSides egne sjekklister her:

Sjekkliste når du kjøper enebolig, rekkehus eller delt bolig
Sjekkliste når du skal kjøpe leillighet

Smart visningstriks: - Ta med klinkekuler på visning

Én om gangen!

Det er også svært viktig at du holder deg til én budrunde av gangen. For selv om det kan være fristende å helgardere seg, og surt å se at budrunden for andrevalget er avgjort før du eventuelt må melde deg ut av budrunden for den boligen du aller helst vil ha, er det viktig å huske på at bud er bindene.

- Nøy deg med én budrunde av gangen. For de fleste er det å kjøpe bolig såpass krevende økonomisk, at det er hasardiøst å risikere å "vinne" to budrunder, sier Næss.

Det er også viktig at du har tilgang på faksmaskin, eventuelt scanner, før fristen for budene går ut, slik at budet ditt er gyldig. Med unntak av én eiendomsmegler som godtar elektroniske bud, må megleren ha underskriften din for at budene skal være gyldig.

- Dette gjelder ditt første bud, understreker Øyvind Næss, og nevner at det er like greit å scanne budskjemaet og sende det på e-post, som å levere det personlig. – Senere bud kan gis for eksempel muntlig eller på e-post.

Har du ikke muligheten til dette, kan du også benytte deg dette trikset for å slippe unna budfaksen.

NB Det er lett å la seg rive med når budrunden starter. Bestem deg derfor for en makspris før budrunden starter. Så ender du ikke opp med å betale mer enn du faktisk synes boligen er verdt.

Hvor mye er boligen verdt? Finn ut med vår smarte kalkulator

Snik i budkøen?


En selger er ikke forpliktet til å akseptere et bud. Og det finnes måter du kan gjøre ditt bud mer attraktivt på. Dette gjelder for eksempel overtakelsestidspunkt: Har selger allerede flyttet ut, kan det være gunstig å si at du kan godta kort overtakelse. Eller bare indikere overfor megler at du er svært fleksibel på overtakelsestidspunkt. Dersom dette er noe som har betydning for selger, vil du kunne vinne over noen som stiller harde krav.

– Det selger sparer på å slippe mellomfinansiering kan tette igjen gapet til et høyere bud, påpeker Næss.

På den annen side: Du skal kjøpe en bolig, og har absolutt lov til å stille krav. Så dersom det for deg er avgjørende at du får overta på et gitt tidspunkt, at selger får fikset opp en lekkasjeskade eller andre problemer, kan du legge inn et betinget bud.

Del dine beste budrundetips

Når det kommer til hvor mye du bør gå inn med som første bud i forhold til prisantydning og takst, hvor mye du bør høyne et bud, hvor lange tidsfrister du bør gi utover den aller første som er lovebestemt og andre taktikker i budrunden, er det nesten like mange svar som det er budrunder. Men har du noen smarte tips til dem som skal ut på boligmarkedet? Tips oss gjerne på e-post, eller diskuter i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer