Taktikk på budrunden:

Slik vinner du budrunden

Markedet er i stor grad avgjørende for hvordan du bør gå fram når du skal by på bolig. Slik spiller du deg til seier i kampen om tak over hodet.

BOLIGDRØMMEN: Det er et godt kjøpers marked for bolig flere steder i landet, men hvordan bør du gå fram for å vinne budrunden? I Dinsides markedstilpassede guide får du de beste taktiske tipsene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
BOLIGDRØMMEN: Det er et godt kjøpers marked for bolig flere steder i landet, men hvordan bør du gå fram for å vinne budrunden? I Dinsides markedstilpassede guide får du de beste taktiske tipsene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Boligprisene steg med 1,2 prosent i august, som er en svak vekst med tanke på at måneden tradisjonelt regnes som den nest heteste for boligmarkedet. Sesongkorrigert var prisfallet 0,4 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Når det gjelder antall boliger som blir solgt over og under prisantydning, viser tallene at gjennomsnittlig 0,7 prosent blir solgt over prisantydning.

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Solfrid Sande/Eiendom Norge.
Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Solfrid Sande/Eiendom Norge. Vis mer

I Fredrikstad ble flest boliger solgt for mer enn selger ba om, mens i Vest-Agder var det flest boligsalg under prisantydning. I Oslo ble alle boliger i gjennomsnitt solgt til prisantydning i august, men dette gjelder salg til sist satte salgspris og tallene tar ikke hensyn til om selger har satt ned prisen flere ganger underveis i prosessen.

- Det har vært en periode med prisnedgang i Oslo, men boligene blir solgt til prisantydning siden meglerne hjelper selgerne å justere ned prisene, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Bli kjent med markedet

Med tanke på dagens boligmarked, tenker du kanskje hvor langt under prisantydning du kan by på en bolig og vinne budrunden. Hvilken taktikk skal du gå for?

- Jeg opplever at flere boligkjøpere byr lenger under prisantydning nå enn for et halvt år siden, sier Vegar Einang, daglig leder for DNB Eiendom avdeling Bjørvika.

Einang mener likevel at det er klokt at budgiveren tenker seg nøye om, og understreker at et for lavt bud kan virke useriøst.

- Det er viktig å bruke tid og gjøre seg kjent med det lokale boligmarkedet. Sjekk hva tilsvarende boliger ble solgt for i området, og bruk denne kunnskapen når du skal vurdere ditt første bud, sier eiendomsmegleren.

Han legger til at forholdsvis mange er interessert i å kjøpe bolig om dagen, og at det er et godt kjøpers marked i Oslo. Du kan få et godt forsprang på andre budgivere ved å lese salgsoppgaven til boligen nøye på forhånd og stille forberedt til visning med gode spørsmål.

Også selger kan gjøre det lurt i å undersøke markedet grundig. Noen selgere har tatt markedssituasjonen innover seg og justert prisantydningen.

- Spesielt i hovedstaden er det enda viktigere å gjøre et godt forarbeid og finne ut av et fornuftig prisnivå. Pris er alle gode forklaringers mor; alle boliger blir solgt så lenge prisen er riktig, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI.

Psykologi har mye å si

Det er mye psykologi som spiller inn både i boligmarked og budrunder. Dersom du tenker taktisk kan det fort gå din vei i budrunden, men fallgruvene er mange også.

Vegar Einang, daglig leder DNB Eiendom avdeling Bjørvika. Foto: DNB Eiendom.
Vegar Einang, daglig leder DNB Eiendom avdeling Bjørvika. Foto: DNB Eiendom. Vis mer

- Ved å legge inn et lavt bud, kan du sjekke hvor mange andre som er interessert i samme bolig, men du kan også risikere at mange budgivere blir lokket inn og konkurransen blir større, sier Einang.

Å gå på alle visningene til en bolig og sjekke hvor mange som har skrevet seg opp på interessentliste, kan gi en indikator på hvilken taktikk du skal satse på i budrunden.

Dersom du vurderer at flere kommer til å by på boligen, kan du stoppe dem ved å legge inn et høyt bud, ifølge Einang.

- Kjøper må sette seg inn i selgers posisjon og omvendt. Færre kjøper ny bolig før de har solgt sin gamle, så flere selgere har tid til å vente på det rette budet, men slik som boligmarkedet er i Oslo nå er det et spørsmål om hva de venter på, sier Hveem fra BI.

Høyskolelektoren legger til at et lavt bud kan være gangbart for en potensiell kjøper, men at en slik taktikk ikke alltid vil gi uttelling da konkurransen i budrunden kan øke.

Ta med en venn

Hveem får flere henvendelser angående boligkjøp, og ved et tilfelle hvor det var snakk om en bolig til femten millioner kroner i osloområdet, anbefalte han interessenten om å ta med seg egen megler på visning.

Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI. Foto: Torbjørn Brovold.
Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI. Foto: Torbjørn Brovold. Vis mer

- Har man ikke erfaring med boligkjøp selv, kan det være lurt å ta med en kyndig. I dette tilfellet kunne kjøperens megler hjelpe ham med å vurdere om selgerens pris var fornuftig, sier Hveem.

Det er ikke bare når det er snakk om dyre boliger at det er smart å ta med en tredjeperson, og denne personen trenger ikke nødvendigvis å være en megler.

- En venn eller et familiemedlem med erfaring er også nyttig å involvere i et boligkjøp. Det er først og fremst greit å ha med noen å spille ball med, sier høyskolelektoren.

Banken kan også bistå med rådgiving rundt boligkjøp og budrunder. Det kan derfor være lurt å snakke med rådgiver i banken både før, under og etter kjøpet.

Gi selger tid til å tenke

Hvis du velger å legge inn et lavt bud på en bolig, kan det være lurt å gi selgeren god betenkningstid.

- Et lavt bud og kort frist er en dårlig kombinasjon. Det fører alltid til at selger avslår budet og risikoen for at selger opplever budet som useriøst er stor. Hvis man velger å legge inn et lavt bud, anbefaler jeg at man lar selger få litt tid til å tenke seg om, sier Einang.

I en budrunde kan en kort frist fra din side innledningsvis, føre til at fristen blir like kort fra andre budgiveres side. Slik kan du skape en mer stressende situasjon for deg selv.

Flere boliger i Oslo er solgt med kun én budgiver, men det er store forskjeller innad i hovedstadens boligmarked, forteller eiendomsmegleren. Psykologien i markedet gjør at flere budgivere opplever at de har bedre tid, så de velger å avvente situasjonen.

- De fleste anerkjente økonomer og meglerhus spår fortsatt prisnedgang. Nå er en gunstig tid å kjøpe bolig, og jeg vet ikke hvor lenge det vil vare, sier Einang.

Ikke bli «håpløst forelsket»

Men til tross for ekspertenes spådommer, er det viktig å være mentalt innstilt på at boligen du byr på kan glippe.

- Det er dumt å forelske seg for mye i enkelte objekter. Du bør ha et nøkternt forhold til boligene du kikker på, for blir man «håpløst forelsket» strekker man seg gjerne for langt i budrundene, sier Hveem fra BI.

Høyskolelektoren anbefaler videre å ikke kjøpe boligobjekter som er tungsolgte når markedet er dårlig. Kjøpersmarkedet i Oslo i dag gir mulighet for mange gode kjøp, såfremt de er gjennomtenkte.

- «Mye for pengene» i dag er ikke nødvendigvis det om noen måneder eller år. Alle boliger bør vurderes kritisk ut fra solforhold, nærhet til kollektivtransport og lignende, sier Hveem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer