Slurv med stearinlys kan koste deg dyrt

Forårsaker stearinlysene brann hjemme hos deg, risikerer du å få kutt i forsikringen.

Husk å slukke stearinlys om du forlater rommet. Foto: Colourbox.com
Husk å slukke stearinlys om du forlater rommet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vintermånedene er erfaringsmessig de verste månedene når det gjelder brann, ifølge Finans Norge. En av årsakene til dette er bruken av levende lys.

Ikke alle er påpasselige nok med stearinlysene. Det kan føre til avkorting på forsikringen, om uhellet er ute.

En sak fra Finansklagenemnda viser at en kvinne fikk 200.000 kroner mindre i erstatning på grunn av slurv med stearinlysene.

50 branner i året

Av branner som er direkte knyttet til menneskelig atferd, er som kjent komfyren brannårsak nummer én i Norge. Dessuten risikerer du å bli ilagt forelegg fra politiet om du starter brann på grunn av tørrkoking av en kjele.

Etter komfyren viser en kikk i den offisielle brannårsakstatistikken at branner forårsaket av levende lys er på en klar andreplass.

– Levende lys har forårsaket i underkant av 50 branner i året i snitt. Og det gjelder de siste fire årene, sier Tor Erik Skaar, informasjonsrådgiver i Norsk Brannvernforening til DinSide.

Les også: Stekte pizza, fikk avkortning på forsikringen.

200.000 kroner mindre i erstatning

I vedtaket fra Finansklagenemnda, hvor politi og brannvesen anslo at den mest sannsynlige brannårsaken var antent stearinlys på kjøkkenbordet, har personen klaget på å få avkortet forsikringsbeløpet med 200.000 kroner.

Personen skal ha vært stresset og ikke forvisset seg om at lysene var forsvarlig slukket. Det er ikke god nok grunn til å unnskylde hendelsen, mener nemnda, som i sitt vedtak slår fast at sikrede hadde opptrådt grovt uaktsomt, og at avkortningen kan finne sted.

Det er også verdt å merke seg at de 200.000 kronene i dette tilfellet utgjør en avkorting på 3,4 prosent av erstatningsbeløpet. Finansklagenemnda viser til at praksis i tilsvarende saker ligger på 10 prosent.

Altså risikerer man å få en enda større avkortning om uhellet er ute.

Les også: Slik sjekker du brannslukningsapparatet

Slik unngår du brann fra stearinlys


I den mørke tiden av året som vi nå er inne i, tenner vi gjerne en del stearinlys. Vil du unngå å havne i brannstatistikken, anbefaler Skaar følgende: Å bruke sunt folkevett.

Dette innebærer blant annet å tenke gjennom hvor man plasserer stearinlysene.

– Ikke plasser stearinlys for nært brennbare materialer i tilfelle de velter, for eksempel like ved gardiner. Husk også å plassere levende lys på underlag som tåler varme, og unngå bruk av trefat, brennbare mansjetter og liknene, sier Skaar.

I tillegg bør man holde oppsyn med lysene, og slukke dem hvis man forlater rommet mer enn et kort øyeblikk.

Vil du være helt trygg bør du også se på de elektriske lysene som har blitt så populære.

Les også vår test av brennetid på stearinlys.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer