Slurver du med renholdet, kan det ta fyr i kjøkkenvifta

Filteret i kjøkkenvifta må vaskes jevnlig. Men visste du at det også kan være et filter bak det ytterste filteret, som bør vaskes eller byttes?

- VASK OFTE! Fettfilteret tas enkelt av, og bør vaskes ofte - både for å ivareta effekten og for brannsikkerhet. Foto: KRISTIN SØRDAL
- VASK OFTE! Fettfilteret tas enkelt av, og bør vaskes ofte - både for å ivareta effekten og for brannsikkerhet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

Fett i kjøkkenvifta er ikke bare brannfarlig. Det gjør også at sugeeffekten i vifta blir dårlig.

- Mange kunder er veldig opptatt av kapasitet på ventilator når de kjøper den, men «glemmer» å vaske filterne og mister dermed nesten all effekt på ventilatoren, fortalte Leif Eliassen Neksum i Electrolux hjemmeprodukter Norge AS, da vi skrev om temaet sist.

- Det er faktisk så ille at mange mener at det lekker olje fra ventilatoren og ringer service, men sannheten er at fettet smelter på grunn av høy varme på stekepannen, og drypper ned fra fettfilteret, fortsatte han.

For å forhindre at dette skjer, bør du passe på å vaske filteret jevnlig.

Og husk: Noen kjøkkenventilatorer kan ha flere filtere som trenger rens.

LES OGSÅ: Slik vasker du koketoppen

TAS ENKELT AV: Fettfilteret kan tas av for vask. Sjekk bruksanvisningen dersom du ikke vet hvordan det skal gjøres. Foto: KRISTIN SØRDAL
TAS ENKELT AV: Fettfilteret kan tas av for vask. Sjekk bruksanvisningen dersom du ikke vet hvordan det skal gjøres. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merVask dem i oppvaskmaskina - og stek dem i ovnen!

Det første du må gjøre, er selvsagt å finne ut hvordan du løsner filteret. Dersom du ikke vet det, kan du sjekke bruksanvisninga, og har du den ikke lenger så kan du søke den opp på nett.

De aller fleste filtre kan vaskes i oppvaskmaskinen. Dersom det er mye fett i det, kan det lønne seg å legge det i bløt først.

- Bruk en blanding av Zalo, Salmi og godt, varmt vann, og la filteret ligge der en times tid. Børst det gjerne med en oppvaskbørste, og skyll så godt, tipset Malin Skaar, leder i Lilleborg Forbrukerservice.

Frederik Midtbø, produktsjef hos Miele, sa at et mildt håndoppvaskmiddel er det beste, og da ikke konsentrert oppvaskmiddel.

- Ikke bruk kalkløse rengjøringsmidler, skurepulver eller skurekrem, aggressive universalrengjøringsmidler, fettløselig spray eller stekeovnsspray, sa Midtbø.

Etter bløtlegging, bør du kjøre filteret i opvaskmaskinen - og Eliassen Neksum i Electrolux anbefalte å avrunde med en halvtime i stekeovnen!

- Man vasker filteret i oppvaskmaskinen, helst uten mye smuler i maskinen som kan sette seg fast, og så tørker man det i stekeovnen ved 100 grader i en halv time før man setter det tilbake. Det er veldig viktig at de er tørre før man setter de tilbake, så ikke fuktighet dras inn i motoren, sa Eliassen Neksum.

LES OGSÅ: Slik skal ventilatoren brukes

FILTER BAK FILTERET: Omluftsvifter har et filter bak det ytre fettfilteret. Dette skal også vaskes eller byttes med jevne mellomrom. Foto: KRISTIN SØRDAL
FILTER BAK FILTERET: Omluftsvifter har et filter bak det ytre fettfilteret. Dette skal også vaskes eller byttes med jevne mellomrom. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merMange kan ha et filter nummer 2!

I tillegg til det ytre filteret, som er synlig fra utsiden av vifta, er det også noen som kan ha et bakre filter - som også behøver vask eller utskifting.

Dette er kjøkkenventilatorer for omluft, hvor du ikke har direkte uttrekk ut av huset. Disse vil være utstyrt med et kullfilter som ligger bakenfor det ytre filteret.

- Når det gjelder kullfilter, er det veldig mange forskjellige kvaliteter og det står da i bruksanvisningen hvor ofte disse skal byttes, sa Eliassen Neksum.

- Helt fra de billigste, som skal byttes hver 5. til 6. uke - her er det jo også avhengig av matvaner - til de litt dyrere vaskbare kullfiltere som vi sier kan vare opp til tre år om man vasker og tørker de etter bruksanvisningene, og helt opp til super-kullfilterne våre som varer opp til fem år ved riktig bruk. De regenereres i stekeovnen etter at man har tørket det verste av fettet av dem, fortalte han videre.

Ifølge Midtbø i Miele bør kullfilteret byttes hver 6. måned.

- Bytter man det ikke, vil matosen ledes gjennom ventilatoren og rett ut i rommet igjen. Skift alltid luktfiltre når luktstoffene ikke lenger blir bundet tilstrekkelig, oppfordret han.

LES OGSÅ: Alle bør ha komfyrvakt

VASKES I OPPVASKMASKIN: Fettfilteret bør vaskes i oppvaskmaskinen. Men husk å steke det etterpå - for å tørke det skikkelig! Foto: KRISTIN SØRDAL
VASKES I OPPVASKMASKIN: Fettfilteret bør vaskes i oppvaskmaskinen. Men husk å steke det etterpå - for å tørke det skikkelig! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer- Bør rengjøres ofte

Hvor ofte du bør vaske filtrene på avtrekksvifta, avhenger i stor grad også av bruken. Men fettfylte filter over stekeovnen kan utgjøre stor brannfare.

- Dersom den tørrkokte kjelen eller frityrgryta med smultringer tar fyr, blir det særlig farlig hvis vifta over komfyren er full av fett. Fett tar lett fyr ved høye temperaturer, fortalte Emma Elisabeth Vennesland, i If skadeforsikring.

– Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte, filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, sa Vennesland.

Ifølge en undersøkelse fra If skadeforsikring, har 17 prosent av norske husstander en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden. Ytterligere 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist.

Eliassen Neksum understreket at hyppigheten av vask også avhenger av hvilken type mat man lager.

- Men er det mye steking i stekepanne er det viktig å vaske filterene ofte. Man kan enten visuelt se at fettet fyller opp filteret og da er det ofte for sent. Jo oftere man vasker det, for eksempel annenhver uke - jo bedre osoppfang og jo bedre fungerer ventilatoren, hevdet Eliassen Neksum.

- Så vask fettfilterne så ofte som du kan eller vil, men glem dem ikke! oppfordret han.

Husk også å rengjøre alle andre tilgjengelige deler av ventilatoren for avleiret fett.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Oppdatert 14.7.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer