Slutt for boligoppturen?

Nye tall viser at høsten har satt inn i boligmarkedet.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2009 har vært en boligopptur få hadde sett for seg. Med unntak av mars har prisene steget jevnt og trutt, til og med juli. Tirsdag får vi svar på hvordan boligprisene utviklet seg i august, men ferske tall fra Econ Pöyry kan tyde på at prisoppgangen nå er i ferd med å bremse opp.

Dette er situasjonen på nyboligmarkedet. I løpet av de siste to månedene har 442 nye boliger blitt solgt, noe som utgjør 4 prosent av det totale antallet boliger i prosjektene selskapet har registrert. Dette er på samme nivå som i fjor, men en nedgang fra de foregående målingene. I juni og april var salgstakten på 5 prosent.

- Noe av nedgangen i salget skyldes at færre boliger er satt til utleie, som registreres som salg, skriver Econ Pöyry i en pressemelding, men selv justert for dette er det absolutte salget redusert.

Econ Pöyrys Nye boliger-statistikk er en oversikt over pris- og salgsutviklingen i boligprosjekter på Østlandet: hva som bygges, hvor det bygges, hvem utbyggerne er og hvem som er prosjektmeglere.

Hvor mye er din bolig verdt?
Finn ut med vår boligpriskalkulator

Få ledige boliger

Antallet ledige boliger til salgs er imidlertid det laveste som er registrert siden april i 2007, da markedet snudde, men noe av denne reduksjonen kan skyldes at flere boliger er kansellert ved denne tellingen ift. tidligere. Antallet ferdigstilte boliger til salgs har sunket noe, til 950, men er fremdeles svært høyt.

Samlet har rundt 50 prosent av boligene i databasen en pris på over 35.000 kroner per kvadratmeter. 70 prosent koster mer enn 30.000, mens 86 prosent koster mer enn 25.000 kroner. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i databasen er 35.100 kroner, som er noe lavere enn gjennomsnittsprisen i juni.

Boligfest eller boligkrise?

Tror på høyere priser

BoligMeteret fra august 2009 bekrefter delvis tendensen.

- Indikatorene i BoligMeteret tyder på fortsatt økte priser, men trolig også et selektivt marked med prisbevisste kjøpere. Hvis målingen er riktig og det faktisk er færre kjøpere nå enn før sommerferien, kan det indikere en mer moderat prisutvikling fremover, skriver Hans Petter Skogstad i Makrosikt i rapporten. - Vi mener det vil være gunstig for boligmarkedet på litt lengre sikt. Hvis prisene kommer opp i vårt øvre alternativ blir boligmarkedet igjen langt mer sårbart for renteøkninger. Rentene kommer til å øke og etter vår vurdering raskere enn mange prognoser har vist til nå.

Nordmenn er optimistiske til egen økonomi og tror på fall i arbeidsledigheten. Samtidig forventer en tredjedel økte boligpriser på kort sikt, og 40 prosent venter høyere boligpriser på lang sikt (3 år).

Vi er fortsatt skeptiske mot å kjøpe får vi har solgt, og antall som vurderer å kjøpe nye bolig synker. I mars 2008 svarte mer enn 30 prosent av dem som var på boligjakt at de ville kjøpe en ny bolig, men dette tallet er nå omtrent halvert.

BoligMeteret er utviklet av MakroSikt på oppdrag fra Eiendomsmegler1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer