Slutt for halogenpærer i 2016

Nye innstramminger i EUs økodesigndirektiv kan bety slutten for downlightsystemet ditt.

Utfasing av halogenspotter kan bli problematisk for downlightsanlegg. Foto: Panthermedia
Utfasing av halogenspotter kan bli problematisk for downlightsanlegg. Foto: Panthermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har glødelamper stort sett forsvunnet fra markedet.

Årsaken er skjerpede krav til energieffektivitet i lyskilder, og strømsløsere fases ut trinnvis gjennom EUs økodesigndirektiv. Senere i år strammes produksjonskravene noe inn for CFL-sparepærer og LED, og i 2016 begynner utfasingen av halogenpærer.

Ikea dropper halogen- og sparepærer

I første omgang er det blant annet halogenpærer som brukes i spotter og downlights som skal ut. Og vi kan regne med at dette også vil bli gjennomført i Norge.

– Hovedprinsippet er at vi følger EUs direktiver, sier Birger Bergesen, leder for energibruksseksjonen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til DinSide.

CFL, LED og halogen: SE hvilken lyspære du bør bruke hvor

Lite energieffektive

Glødelampene er en utdøende sort, og snart er det halogenlampene som skal fases ut.  Foto: Osram
Glødelampene er en utdøende sort, og snart er det halogenlampene som skal fases ut. Foto: Osram Vis mer


At det er halogenpærer som står for tur, er en naturlig forlengelse av utfasingen av glødepærer, ifølge Halvor Gudim, informasjonsleder og redaktør i Lyskultur.

– Grunnen til at vi nå tar halogenpærene, er at det er de som er de nest minst energieffektive lyskildene. Så i neste runde, blir det slutt for enkelte halogenpærer, sier Gudim til DinSide.

Glødelampen var den minst energieffektive, og halogen er kun rundt 30 prosent mer effektive enn glødelamper, så i neste omgang er det disse som skal ut.

– Det legger press på industrien til å utvikle mer effektive lyskilder, og slik det har blitt nå, så har LED begynt å bli såpass bra at det kan erstatte halogen i en god del tilfeller.

Les også: Kan LED erstatte glødelampene?

Problematisk med downlights

Utfasingen vil skje trinnvis, som med glødelampene, og i første omgang er det kun snakk om enkelte typer, som for eksempel dem som er vanlige å bruke i downlights. Og dette kan bli problematisk, ifølge Gudim. I verste fall kan man risikere å måtte bytte ut store deler av det systemet man har i dag.

– Enkelte elektroniske trafoer krever en viss effekt, et visst strømtrekk, for å virke, så om man erstatter med LED pærer med langt lavere effekt, kan man risikere at det ikke lyser, sier Gudim.

Å bytte trafo er ikke noe man kan gjøre selv, man må få hjelp av en elektriker.

Feilmonterte downlights kan i verste fall føre til brann.  Foto: Øyvind Paulsen
Feilmonterte downlights kan i verste fall føre til brann. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


I tillegg kan det være en utfordring i forhold til å dimme LED-pærer. – Det er en jungel av ulike produkter og systemer, her må man bare prøve seg frem. Jeg ser at dette kan bli en utfordring, og man sliter med å få ut nok informasjon, sier Guding.

To gode grunner til å velge LED om du skal installere downlights nå, med andre ord. En tredje grunn er at LED-pærer ikke blir like varme som halogen, så du får lavere risiko for brann, ved produktfeil eller dersom downlightene skulle være dårlig montert.

Det er også tre år igjen, så produsentene har noen år til på produktutvikling før den tid.

Her kunne det gått skikkelig galt: Se skrekkeksemplene på dårlige produkter, montering - og brukerfeil på elektrisk utstyr.

Store kvalitetsforskjeller på LED

Produktutviklingen på LED har vært omfangsrik, og kvaliteten på LED-belysning har blitt mye bedre de siste par årene, ifølge Guding, men han peker på at det fortsatt er store kvalitetsforskjeller. Han anbefaler å finne en god, kjent leverandør som leverer kvalitetsprodukter. Spam fra kinesiske LED-produsenter kan med fordel slettes.

Prisen på LED varierer voldsomt. Du kan betale fra rundt 50-lappen til 350 kroner for to tilsynelatende identiske pærer, og som forbruker kan det være vanskelig å vite hva som er bra. Belysning fra samme produsent kan komme ut på topp i en test og i bunn av en annen, men som hovedregel bør du være trygg om du handler i butikk. Dersom pæren går fort i stykker, kan man alltid reklamere. Det du bør sjekke, er fargetemperatur. Spør gjerne i butikk, eller gå til en forhandler som lar deg prøve pæren. For forskjellen er gjerne estetisk.

– Det vi ofte ser når det kommer til billigprodukter på LED er at kvaliteten er god, men at lyset ofte ikke er så pent. Det er blåaktig og lite hyggelig, sier Guding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer