Rent og ryddig hjem

Småbarnsforeldre – se her

Disse tipsene er nemlig gull verdt.

ENKELT OG GREIT: Selvsagt kan du legge lekene i oppvaskmaskinen. Foto: Linn M. Rognø
ENKELT OG GREIT: Selvsagt kan du legge lekene i oppvaskmaskinen. Foto: Linn M. Rognø Vis mer
Publisert

Du kjenner følelsen: Klokken er 20, ungene er i seng, leker smurt med matrester ligger strødd i gangen, tripp trapp-stolen er tilgriset med forrige søndags dessert, tegneblokken ble visst erstattet med stuebordet etter barnehagen. Hva hadde du ikke gitt for en skikkelig vaskehjelp nå!

Ja, barn i hjemmet betyr til tider at huset blir bomba. Men, du kan faktisk unngå de verste slagene om du lager deg et enkelt system, med riktig utstyr.

RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther, forfatter av boken "Rent, så enkelt!". Foto: Privat.
RENGJØRINGSEKSPERT: Else Liv Hagesæther, forfatter av boken "Rent, så enkelt!". Foto: Privat. Vis mer

Mikrofiberklut og vann

Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent, så enkelt!,» har mange råd til utslitte småbarnsforeldre.

Mikrofiberkluter fuktet med rent vann fjerner de fleste flekker fra de fleste overflater – og leker. Jo raskere du fjerner sølet, jo enklere lar det seg fjerne. Inntørket søl må løses med litt rent vann før du samler opp skitt og søl med mikrofiberkluten, tipser Hagesæther.

TIL SÅ MANGT: Våtservietter er smart å ha strategisk plassert i huset, for eksempel en pakke på kjøkkenet. Her rengjorde vi en barnestol kun ved hjelp av våtserviett. Smusset satt godt fast, men vi trengte kun tørke over noen få ganger før det var borte. Flekkene på etter-bildet er rett og slett hakk i stolen. Foto: Linn M. Rognø.
TIL SÅ MANGT: Våtservietter er smart å ha strategisk plassert i huset, for eksempel en pakke på kjøkkenet. Her rengjorde vi en barnestol kun ved hjelp av våtserviett. Smusset satt godt fast, men vi trengte kun tørke over noen få ganger før det var borte. Flekkene på etter-bildet er rett og slett hakk i stolen. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer

En mikrofiberklut kan du egentlig ha liggende i alle rom, strategisk plassert, slik at du lett kan sveipe over skitt og møkk med én gang det blir søl.

Pent feiesett

– I tillegg til mikrofiberkluten på badet, har jeg også et moppestativ stående bak døren på badet, samt en pakke engangsmopper i skapet. Da er det raskt å tørke over servantbenken etter morgenstellet og å fjerne hår og lo fra gulvet, sier eksperten.

– Ellers er det lurt å ha et pent sett med feiekost og brett med halvlangt skaft stående på kjøkkenet. Det gjør det enkelt å straks feie opp smuler og rusk etter måltider hvor barna har grist, foreslår Hagesæther videre.

RYDDEEKSPERT: Synnøve Skarbø, forfatter av boken "Synnøves System". Foto: Julie Pike.
RYDDEEKSPERT: Synnøve Skarbø, forfatter av boken "Synnøves System". Foto: Julie Pike. Vis mer

Ikke rent uten rydding

En annen dame som vet å ta i et tak i hjemmet, er Synnøve Skarbø, programleder og forfatter av boken «Synnøves System». For å ha orden i et hjem med små barn, er det vanskelig å holde det rent og pent hvis det samtidig ikke er ryddig. Og det er nettopp rydding småbarnsmoren i det siste har gjort til sitt spesialfelt.

Kjekke ordenstips

  • Rengjøre uteleker: Høytrykkspyler er enkelt, har du ikke det, kan du bruke grønnsåpe og blande en del med lik mengde eddik. Hell dette opp i en sprayflaske. Spyl leken med vannslangen, spray over blandingen på leken. Bruk en svamp eller klut og gnikk av skitten på leken. Avslutt med å spyle av med vann.
  • Sleng innelekene i oppvaskmaskinen, enkelt og greit.
  • Fjern penn-og tusjemerker fra gulvet ved å smøre tannkrem på merket, gni litt på området og tørk av med en klut.
  • Klissete saft-og juiceflekker er ikke alltid lett å fjerne med klut og vaskemiddel. Dryss litt salt på flekken før du deler en sitron i to og gnir den over saltet. Vask av med en fuktig klut.
  • Fargestift på veggen: Bland en del bakepulver sammen med litt vann slik at du får en tjukk masse i skålen. Smør blandingen på merkene og gni på området med en fille. Vask av med klut med varmt såpevann.
  • Har du stående våtservietter rundt om i huset, kan de brukes til å vaske av middagsbordet og kjøkkenbenken, skitne fjernkontroller, dørhåndtak – det meste som ungene har kladdet på. Våtservietter er også geniale hvis setebeltet på barnesetet er tilgriset. Trekk våtservietten over beltet noen ganger så blir det rent.

– Hvis du har tatt en grundig gjennomgang av alt du eier av ting, kvitta deg med alt du ikke trenger og gitt alt en fast plass, har du et veldig bra utgangspunkt. Mitt tips er å involvere barna. Jeg lar datteren min på fire år være med på å ta av bordet, rydde inn og ut av vaskemaskina, brette sammen klær og så videre. Men det er uansett vi voksne som har hovedansvaret for at huset er ryddig, sier Skarbø.

Hver kveld, rett før hun legger seg, tar hun en kjapp runde i huset og plukker opp det som ligger og slenger på feil sted. Slik starter hun neste dag med et ryddig utgangspunkt.

Men så er det barnerommet, da. Her tar det ikke lang tid før leker og klær flyter, da blir det også lett støvete og skittent.

For å unngå det, har Skarbø følgende tips:

  • Store plastbokser til oppbevaring av leker: La barna være med og kjøpe inn disse slik at de føler de er med på å lage system.
  • La alle lekene ha sine faste bokser: En til Lego, en til dukker, en til biler. Skriv det på boksen, eventuelt lim et bilde av innholdet på, slik at alle vet hva som skal være hvor.
  • Har barna altfor mange leker? Gjem vekk halvparten noen måneder, og så bytter du på.
  • Men husk: Ikke vær like streng med å kaste ting på barnerommet som i resten av huset. Dersom sønnen din har et veldig emosjonelt forhold til en kongle han fant ute, så er det klart at den får bli boende.

Les mer:
Fjern kalk i dusjen med WD40
Få bort vanskelige flekker fra komfyren
Sju ting du må kunne om vaskemaskinen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer