Julefeiring:

Småkryp lever i juletreet ditt

- Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær.

FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB
FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har nerver til det, kan du teste det selv: Når jula er over og det nye året har begynt, kan du dunke juletreet ditt over et hvitt laken.

- Da finner du nok en del småkryp, sier Bjarte Jordal, som er professor ved Universitetsmuseet i Bergen i en artikkel fra Universitetet i Bergen.

Opptil 25 000 individer

Jordal er nemlig ekspert på insekter, og avslører at det er litt av et insektliv som skjuler seg bak de tjukke, grønne greinene:

- Det er masse insekter og dyr som gjemmer seg i et juletre: Spretthaler, støvlus, midd, møll og noen edderkopper. Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær i mindre prosjekter som er gjort på dette, sier han.

Jordal forklarer at insektene går i dvale for vinteren. Men når de - og juletreet - kommer inn i varmen, våkner de igjen. Da tror de at det er vår.

Ifølge Anne Sverdrup-Thygeson, som i 2019 stilte opp i en artikkel hos Forskning.no med sin fagkunnskap som insektprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, kan det være mange forskjellige arter med småkryp i juletreet ditt.

- Et anslag er rundt 50 forskjellige arter, sier hun til nettstedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer