Julefeiring:

Småkryp lever i juletreet ditt

- Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær.

FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB
FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har nerver til det, kan du teste det selv: Når jula er over og det nye året har begynt, kan du dunke juletreet ditt over et hvitt laken.

- Da finner du nok en del småkryp, sier Bjarte Jordal, som er professor ved Universitetsmuseet i Bergen i en artikkel fra Universitetet i Bergen.

Opptil 25 000 individer

Jordal er nemlig ekspert på insekter, og avslører at det er litt av et insektliv som skjuler seg bak de tjukke, grønne greinene:

- Det er masse insekter og dyr som gjemmer seg i et juletre: Spretthaler, støvlus, midd, møll og noen edderkopper. Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær i mindre prosjekter som er gjort på dette, sier han.

Jordal forklarer at insektene går i dvale for vinteren. Men når de - og juletreet - kommer inn i varmen, våkner de igjen. Da tror de at det er vår.

Ifølge Anne Sverdrup-Thygeson, som i 2019 stilte opp i en artikkel hos Forskning.no med sin fagkunnskap som insektprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, kan det være mange forskjellige arter med småkryp i juletreet ditt.

- Et anslag er rundt 50 forskjellige arter, sier hun til nettstedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.