Julefeiring:

Småkryp lever i juletreet ditt

- Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær.

FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB
FLÅTT I JULETREET?: Ifølge eksperter skjer det en sjelden gang at flått tar bolig i juletreet. Men det er nok av andre småkryp det florerer av. Foto: Samfoto/NTB og Erlend Aas/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har nerver til det, kan du teste det selv: Når jula er over og det nye året har begynt, kan du dunke juletreet ditt over et hvitt laken.

- Da finner du nok en del småkryp, sier Bjarte Jordal, som er professor ved Universitetsmuseet i Bergen i en artikkel fra Universitetet i Bergen.

Opptil 25 000 individer

Jordal er nemlig ekspert på insekter, og avslører at det er litt av et insektliv som skjuler seg bak de tjukke, grønne greinene:

- Det er masse insekter og dyr som gjemmer seg i et juletre: Spretthaler, støvlus, midd, møll og noen edderkopper. Det er funnet opptil 25 000 individer i enkelte trær i mindre prosjekter som er gjort på dette, sier han.

SPRETTHALER: Spretthale (orchesella flavescens) er blant insektene som du kan finne i juletreet. Foto: Wikimedia Commons
SPRETTHALER: Spretthale (orchesella flavescens) er blant insektene som du kan finne i juletreet. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Jordal forklarer at insektene går i dvale for vinteren. Men når de - og juletreet - kommer inn i varmen, våkner de igjen. Da tror de at det er vår.

Ifølge Anne Sverdrup-Thygeson, som i 2019 stilte opp i en artikkel hos Forskning.no med sin fagkunnskap som insektprofessor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, kan det være mange forskjellige arter med småkryp i juletreet ditt.

- Et anslag er rundt 50 forskjellige arter, sier hun til nettstedet.

- Egg eller larver

I artikkelen nevnes både edderkopper, midd, spretthaler, støvlus, bladlus, møll, egg og larver. Men dette er visstnok bare et lite utvalg av hva som kan finne veien til juletreet ditt.

Når insektene våkner til live, vil de bruke opp energien sin fort. Ifølge Sverdrup-Thygeson vil de fleste dø i løpet av kort tid.

- De lever ikke lenge i juletreet ditt. Det er altfor varmt og altfor tørt inne hos deg. Noen tørker ut på flekken og noen ligger der som egg eller larver, som tørker ut før de klekker ut, forklarer hun.

Noen av småkrypene er så små, at du aldri vil kunne se dem med det blotte øyet. Andre vil du kunne finne i vinduskarmen din.

Sverdrup-Thygeson forklarer at insektene som har vinger, nemlig kan prøve å fly mot vinduet for å komme seg ut.

- Likner veggedyr

Om du skulle komme over et bevinget lite småkryp i jula, trenger du ikke å fortvile. Insektforskeren understreker at småkrypene er helt ufarlige. Hun sier faktisk at det er et godt tegn om du finner insekter i juletreet ditt:

- Det tyder på at treet ikke har blitt så hardt sprøytet i juletreplantasjen. Så det skal du bare være glad for, sier hun.

HODEPINETABLETTER: Hold juletreet grønt og frodig gjennom hele julen. Ekspertenes beste tips får du i artikkelen under! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Også kongler kan inneholde dyr, kunne Preben Ottosen ved Folkehelseinstituttet fortelle til NRK i 2016. Der kan du nemlig finne grankongleteger:

- De likner på veggedyr og kan derfor skremme folk litt, sier han til statskanalen.

Hva med flått?

Et lite populært kryp kan også finne på å snike seg inn sammen med juletreet ditt.

I 2010 kunne veterinær Olav Birkeland fortelle NRK at han hadde blitt kontaktet av folk som hadde fått flått på katten sin i jula. Først trodde han ikke det var sant, men så skjønte han sammenhengen.

Bjarte Jordal sier at det kan finnes flått i juletreet, men at dette forekommer sjelden:

- Det som ofte skjer er at hunden har lagt seg til under treet og fått flått. Men sjansene for flåttbitt er helt minimale, bikkja trenger ikke å få lov til å ligge under treet heller, sier han.

FLÅTT: Faren for å få flått inn med juletreet, er minimal, ifølge insektsekspert Bjarte Jordal. Han sier imidlertid at det har skjedd. Foto: Erlend Aas/NTB
FLÅTT: Faren for å få flått inn med juletreet, er minimal, ifølge insektsekspert Bjarte Jordal. Han sier imidlertid at det har skjedd. Foto: Erlend Aas/NTB Vis mer

Han påpeker videre at flåtten som regel er i dvale når man tar inn juletreet, og død når man tar det ut, og kaller derfor faren «minimal».

Hva kan du gjøre?

Hans råd til folk som vil ha minst mulig insekter i juletreet sitt, er å kjøpe et edeltre dyrket i Norge. Han fraråder å spyle eller vaske treet fritt for insekter, da dette ifølge ham bare vil føre til at treet dør.

Det du derimot kan gjøre, ifølge skadedyrbekjemper Anticimex, er å først sette treet i en bod, garasje eller annet sted der det ikke er så kaldt.

- Da kan insektene få en anledning til å våkne til liv, og bli værende i boden. Rist treet ekstra godt før du tar det med inn, og du får kanskje redusert antallet noe. Ikke bruk insektspray, det er svært brannfarlig å få inn i stua og går ikke veldig godt overens med levende lys, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer