Småkryp på loft og kjeller

Huset ditt er også hjemmet til en rekke småkryp. Og de fleste har flere bein enn katten din.

Publisert
Sist oppdatert


Kjøkken

Melmidd Holder til i mel- og kornposer. Den avgir en særegen lukt. Middbefengt mat skal kastes, og man bør vaske skikkelig ut av skapene hvor midden har holdt hus.

Australsk tyvbille: Importert bille som finnes over hele Norge. Den lever av alle slags produkter: Mel, gryn, kakao, kjeks og lignende. Fjernes ved skikkelig rengjøring.

Maur: Sukkermaur er en kjent kamerat, men er mer sjenerende enn til ugagn der den gjerne oppsøker søtsaker. Jordmauren gnager derimot redeganger i trematerialer og derfor en større plagånd.

Det er vanskelig å bli kvitt maur, og man må derfor gå til angrep på selve maurtuen for å få bukt med problemet. Faraomaur livnærer seg på proteinrik kost: Kjøtt, blod, ost, andre insekter, og også søtsaker. Maurene gjør ingen skade, men på sykehus sprer de smitte og kan trenge inn i sår gjennom bandasjer. De holder til i hus, gjerne fyrrom, og danner kolonier på hundre tusen maur. Skadedyrfirmaer bekjemper denne mauren.

Bad

Børstedyr: Holder til på varme, fuktige steder som kjøkken og bad. Ufarlig, men sjenerende. Sølvkje er særlig vanlig.

Støvlus: Fellesbetegnelse på en orden av innsekter. Fem arter trives innendørs, og de er alle 1-2 millimeter lange, og søker seg til fuktige rom. De bekjempes ved uttørking og påfølgende rengjøring.

Baderomsmygg: Disse karene trives i slammet som samler seg i vannlåser og avløp hvor de nyter alger, sopp og bakterier. De er harmløse, men sjenerende og fjernes ved å kvitte seg med slammet som larvene lever i.

Stua

Stua innholder innsektsmat av mange slag. Trebukken og barkebillene kommer ofte inn via fyringsved.

Møll: Møllen spiser stoffer, og helst ull. Hunnen legger eggene på steder som er egnet som larvemat. Møllhull unngås ved naftalin.

Teppebille: Finnes hovedsakelig i Sør-Norge hvor de holder til i fuglereder og dyrebol som inneholder fjær og pels. De kryper gjerne inn i skuffer og skap, hvor de spiser hull i tøy. Det er tilstrekkelig å fjerne enslige biller, men er det flere bør man finne ut hvor de klekker og deretter rengjøre stedet ordentlig.

Hærmygg: Denne myggen kalles også sørgemygg og det finnes rundt 100 arter spredt utover hele landet. De klekker gjerne fra blomsterpotter, men gjør ingen skade bortsett fra å irritere. I stort antall kan larvene angripe plantenes hårrøtter. Vil man kvitte seg med flua, holder det med å tørke ut blomsterpottene; larvene er avhengige av fuktighet.

Kjeller

Kjelleredderkopp: Edderkoppen har skinnende bakkropp og foretrekker mørke og fuktige steder som kjeller. Den gjør ingen skade.

Tusenbein og skolopendere: Runde, pølseformede skapninger som fra tid til annen forviller seg inn i kjellere.

Kjellerskrukketroll: 13 – 22 millimeter lange krepsedyr med antenne og syv ledd. De foretrekker høy luftfuktighet og råtne planker. De gjør ikke annen skade enn å sjenere og fjernes enkelt med maurkverk.

Vindusmygg: Denne myggen spiser skadede og råtne grønnsaker, løv og røtter. De finner også frem til filter i kloakkanlegg hvor de holder fest over alger og sopp som ellers ville tette igjen filterne. I Norge er ikke vindusmyggen skadelig.

Loft

Fuglelopper: Når fuglene bygger reir oppunder loftet følger fugleloppene med. De dør raskt når de kommer i hus, men kan overleve lenge på menneskeblod. De biter gjerne tak der de kommer til. Noen bitt er ikke farlig, men dukker det opp flere stikk bør du fjerne kilden.

Loftsflue: Også kjent som spyflue og "bombefly". Samler seg i store kolonier på solvarme steder. Gjør ingen skade.

Bli kvitt midden
Tilbake til innledningsartikkelen

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer