Smart folie holder solen ute

Enkel førstehjelp for kokvarm bolig.

ENVEISSPEIL: Den selvklebende folien fungerer som et enveisspeil når det er store lysforskjeller inne og ute, og reflekterer bort både lys- og varmestråler.  Foto: IFI.NO
ENVEISSPEIL: Den selvklebende folien fungerer som et enveisspeil når det er store lysforskjeller inne og ute, og reflekterer bort både lys- og varmestråler. Foto: IFI.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir boligen din for varm i sommersolen?

Mye varme skyldes at solen slår inn gjennom vinduer, og dette kan du enkelt fikse med markiser eller annen solskjerming, som screens eller lameller.

Dessverre er det ikke bare varmen du da stenger ute. Screen og lameller burer deg inne, og markiser stenger også det fine dagslyset ute. Det kunne like gjerne vært vinter.

En løsning kan være varmereflekterende folie.

Smart speilfolie

Lineafix Mirror Static er en slags speilfolie til vinduene. Den reflekterer varme, opp til 92 prosent av infrarøde stråler og 96 prosent av UV-stråling. Lyset reduseres med opptil 80 prosent.

Det er ikke en folien som sperrer permanent for innsyn, men den fungerer som engangsspeil når det er store lysforskjeller inne og ute.

Folien er elektrostatisk, og henger på vinduet uten lim. Det betyr at du kan ta den ned når du ønsker, uten å måtte skrubbe bort gammelt lim.

Folien kjøpes i ruller på 20 meter, kontakt Insiprasjon Interiør for nærmeste forhandler og priser.

Det finnes flere typer, også varianter som ikke skal festes på glasset.

Tips: Søk etter vindusfolie for løsninger som for eksempel matter og hindrer innsyn også. Eller speilfolie/solfilm for flere forhandlere og produkttyper.

Det finnes også rullegardin-løsninger, søk for eksempel etter rullgardin med solfilm eller speilfolie.

Vil du ha lys, men dekke for innsyn? Er du på stramt budsjett kan du bruke surmelk (!), men det finnes også mindre meieriaktige løsninger som ikke er fryktelig kostbare: Slik blir du kvitt gjenboere og nysgjerrige blikk.

Slik fester du folien:

  • Vask vinduet godt, og la det tørke.
  • Har du folie på rull, ta nøye mål av vinduet, og kutt folien til.
  • Spray vann som er blandet ut med litt oppvaskmiddel på vinduet.
  • Når du skal legge på folien, starter du på toppen av vinduet, og stryker nedover.
  • For å fjerne resten av boblene, start på midten, og stryk over vinduet med en børste eller nal.
  • Skjær vekk eventuell overflødig folie.
Du trenger:
  • Sprayflaske til Zalo-vann.
  • En myk bred børste eller nal til å stryke ut bobler med.
  • En skarp kniv til å kutte vekk eventuell overflødig folie.

Folie er også en smart og rimelig måte å fornye kjøkkenet på

Gunstig effekt for møbler og malerier

En positiv bi-effekt er at du skåner møbler og malerier for skadelige UV-stråler. I motsetning til mennesker som utvikler pigmenter i sollys, har de fleste tekstiler og malerier en tendens til å miste pigmenter.

Ett unntak er ubehandlet treverk, som gulner i sollyset. Har du problemer med gulnet treverk, er det heldigvis fullt mulig å fikse. Om enn ikke helt tilbake til originalen.

Falmet sofaen alt for fort? Her er skadene du kan klage på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer