Smart matte redder terrassen

Brann- og sviskader etter grilling kunne enkelt vært unngått.

NEI NEI NEI: Engangsgriller må ikke settes på brennbart underlag, ei heller på en selvslukkende matte. Foto: FRENDE
NEI NEI NEI: Engangsgriller må ikke settes på brennbart underlag, ei heller på en selvslukkende matte. Foto: FRENDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han burde kanskje ha tenkt seg om én gang til, mannen som meldte om brannskadet stuegulv etter grilling med engangsgrill.

- All grilling med åpen ild skal foregå utendørs, det er første grill-bud, men det er visst ikke en selvfølge, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i forsikringsselskapet Frende, i en pressemelding.

Merk at det ikke er fritt frem for grilling utendørs: Flere kommuner har innført forbud mot grilling i og nær skog og mark.

Mange skader kunne vært unngått

SMART: Oljesøl eller kull som faller ut: smartmatt beskytter terrasseplanken, og forhindrer branntilløp. Foto: FAGPROFIL / IFI.NO
SMART: Oljesøl eller kull som faller ut: smartmatt beskytter terrasseplanken, og forhindrer branntilløp. Foto: FAGPROFIL / IFI.NO Vis mer


Vi lærer tydeligvis ikke. Uforsiktig grilling forårsaker både skogbrann og husbrann hvert eneste år. De fleste brannene kunne vært unngått, mener forsikringsbransjen.

For å ta skrekkeksemplene over: Engangsgriller skal ikke plasseres på brennbart materiale, enten det er innendørs eller utendørs. Skal du bruke engangsgrill, sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress. Tøm gjerne også en bøtte vann på stedet der du setter grillen.

Ti grunner til å droppe engangsgrillen

Brannsikkert underlag

Har du terrasse, har du kanskje også investert i en litt større grill. Men det er fortsatt ikke uten risiko for terrassegulvet å grille: Kull som faller, grillolje som spruter, eller annet søl, kan sette stygge flekker.

Har du et brennbart terrassebelegg eller en plen du vil beskytte kan du enten skaffe deg noen steinheller, eller en gulvbeskytter for utendørs bruk.

Vi har kommet over en gulvbeskytter beregnet på dette formålet. Smartmatt heter den. Den ser ut, og fungerer, omtrent som matter som brukes under kontorstoler. I tillegg er den selvslukkende, og skal tåle temperaturer opp til 140 grader.

Smartmatt fås i en rekke størrelser, fra 90x120 centimeter til 120x200 centimeter, kontakt Fagprofil for veiledende priser og nærmeste forhandler.

Når du er ferdig

Det er ikke bare mens du griller du bør passe på. Uforsvarlig håndtering av aske etter grilling forårsaker også mange branner. Grillaske i søppelspann er en vanlig brannårsak. Det hjelper heller ikke at mange plasserer søppelspannene inntil husveggen.

Se hvor du bør plassere søppelspannene.

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom syv og ti timer dersom den ikke slokkes. Også engangsgrillen tar tid å slukke.

- Det tar lang tid! Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slukke. Bruker du ikke nok, vil vannet fordampe og selv glør inni småvått brensel kan tenne på nytt, sier Heidi Tofterå Slettemoen i Frende.

Ideelt sett bør du skaffe en askebøtte i metall med lokk til å oppbevare restene av kull og aske i. Slike bøtter finnes for eksempel hos jernvarehandlere og utstyrsforretninger.

GRILLTESTER: Les våre tester av engangsgriller, piknik-griller, og Hellstrøms enorme pelletsgrill.

Grillvettreglene:

Kullgrill- og engangsgriller:
 • Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
 • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
 • Vær varsom ved opptenning av grillen.
 • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
 • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.
Gassgrill:
 • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
 • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
 • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
 • Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
 • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.
Felles for all grilling:
 • All grilling skal foregå utendørs.
 • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
 • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
 • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
 • Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
Kilde: Brannverforeningen


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer