Smart og billig lekkasjeforsikring

Et filter i sluket kan hindre blokkeringer og oversvømmelse.

FILTER: Smart filter holder sluket fritt for hår og smuss, så du slipper å grave.  Foto: SINTEF BYGGFORSK / PRODUSENTEN
FILTER: Smart filter holder sluket fritt for hår og smuss, så du slipper å grave. Foto: SINTEF BYGGFORSK / PRODUSENTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god rens av sluket er en av de beste foranstaltningene du kan ta for å forhindre blokkering i avløp, oversvømmelse på badet, og eventuell vannlekkasje.

Det er derfor ikke rart at både byggingeniører, takstmenn og rørleggere anbefaler at du renser sluket jevnlig, for eksempel at du gjør det til en vane å bruke oppvaskkosten og vaske godt hver gang du skal kaste den.

Enda enklere? Små filter til å legge i sluket, som samler opp hår og støv og dritt og lort før det skylles ned i rørsystemet.

Viktig å rense sluket

RØRVASK: Vi gir sluk og avløp en rens i ny og ne for å være på den sikre siden.  Foto: Elisabeth Dalseg
RØRVASK: Vi gir sluk og avløp en rens i ny og ne for å være på den sikre siden. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Sluk som ikke renses jevnlig fylles gradvis opp med hår, smuss og fett. Særlig i perioder uten vanntilførsel kan denne materien stivne og tette deler av slukets utløp, har Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk tidligere sagt til Dinside.

Det er derfor dessverre ikke sjelden at det oppstår vannlekkasjer når du tar den første dusjen etter en lang ferie, eller i din nye bolig, fordi vannet ikke får rent ned i sluket.

En jevnlig rens av sluk og rør, enten du gjør det manuelt, eller sper på med litt kjemisk hjelp, er like viktig for boligen og rørsystemet som tannpussen er for smilet ditt.

Du må selvsagt også sjekke filteret, det holder ikke å sette det inn i sluket og glemme det. Sjekk med jevne mellomrom, og rens filteret når det tetter seg til. Hvor ofte du må rense filteret varierer fra husstand til husstand.

Når ulykken er ute

AVLØPSPUMPE kan brukes for å løse opp tilstoppinger. Foto: Gaute Beckett Holmslet
AVLØPSPUMPE kan brukes for å løse opp tilstoppinger. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Blir det stor oversvømmelse, må du ringe rørlegger, men i mange tilfeller holder det å følge med på om vannet faktisk renner ned i sluket, og om det renner tregere enn vanlig.

Plumbo er for mange synonymt med rens av tette rør. Men i mange tilfeller kan en avløpspumpe være like effektivt, bare du vet hvordan du bruker den. Det er også mange som vegrer for å bruke Plumbo, og det er sterke kjemikalier, så du bør være forsiktig. Men Plumbo er trygt å bruke, om du vet hvordan.

Har det tettet seg helt? Se utstyret som hjelper deg å spyle selv

Stoppa stoppet! kan kjøpes på blant annet Megaflis for 39 kroner for to stykker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer