Smart robot fikser vindusvasken

Aldri mer gnikking med pusseskinn?

Hobot er ikke store karen, og tar langt mindre plass enn en helt vanlig støvsuger. Foto: Per Ervland
Hobot er ikke store karen, og tar langt mindre plass enn en helt vanlig støvsuger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husarbeid er sjelden en fest, men øverst på listen over husarbeid vi helst skulle vært foruten er vindusvask en sikker vinner. Heldigvis finnes det hjelp. Og da snakker vi ikke om vaskehjelp, eller hushjelp om du vil.

Nei, vi snakker hjelp av en vaskeekte robot. Vindusvaskeroboten Hobot 168, eller Indream Hobot WR-201 som den kalles i Skandinavia, vasker vinduene for deg, slik du kan se i videoen over.

Selvrensende: Vinduene du aldri må vaske.

Slik virker den

Hobot er ikke store karen, og tar langt mindre plass enn en helt vanlig støvsuger. Foto: Per Ervland
Hobot er ikke store karen, og tar langt mindre plass enn en helt vanlig støvsuger. Foto: Per Ervland Vis mer


Ved hjelp av vakuummotor suger vaskeroboten seg fast til vinduet, og den "går" bortover vinduet på to bein som er dekket av mikrofiberkluter. Disse kan forøvrig tas av og vaskes manuelt - og det er mulig å kjøpe flere pussekluter, når de må skiftes ut. Roboten må kobles til strøm for å virke, så i tillegg til en vaskerobot, bør man nok også investere i en ekstra lang skjøteledning. Merk at den har batteribackup, slik at den ikke vil kobles ut og falle ned, om strømforsyningen skulle kuttes.

Roboten skal ha en innebygget automatisk skittdetektor, men kan også styres med en fjernkontroll om du synes den burde ta litt ekstra på enkelte områder. Den stopper automatisk når vinduet er rent og pent - og så har den i tillegg en sikkerhetsfunksjon som gjør at den ikke faller ned fra vinduet, selv om all strøm og backupstrøm skulle være borte.

Den svenske nettsiden bäst-i-täst.se har testet roboten, og ga den tommelen opp. De trakk likevel for støy (71 db)- og at den ikke kommer godt nok til i hjørnene.

Pris: 2.490 kroner fra tretti.no

Dette er ikke den første vaskeroboten vi har sett - se omtale og video av EasyRobot Windoro fra IFA-messen i 2010. Pris for denne er cirka 4.000 kroner.

Alternativ hjelp

Vil du ha hjelp, men ønsker du like fullt å ha en finger med i spillet, kan du prøve Kärchers vindusvaskesystem WV 50 Plus, du sprayer, vasker - og suger opp vannet. Vi har selvdølgelig testet, og vår anmelder lot seg begeistre.

Du kan selvfølgelig også gjøre det på gamlemåten. Slik vasker du vinduene dine.

Har du en dampvasker hjemme, kan du kanskje også bruke denne. I videoen under kan du se hvordan den italienske produsenten Polti løser vindusvasken med en kombinert dampmaskin/støvsuger for vått og tørt: Du damper bort fettflekker - og suger bort vannet etterpå. Et voilà: Skinnende blanke vinduer:

 


Les også vår test av Black&Decker dampmopp

Manuell vindusvaskehjelp

Det er forøvrig ikke noe feil å leie inn hjelp i huset om du har anledning til det - men sørg bare for å gjøre det på lovlig vis. Det er ikke så komplisert som du skulle tro: Slik blir vasken hvit. Og er det bare vindusvasken du vil ha hjelp til - så havner du kanskje under grensen på 4.000 kroner per person - eller 60.000 kroner totalt, fordelt på flere personer.

Slik fikser du lovlig "hvit" vaskehjelp; trinn for trinn:

Trinn 1: Skaff oppgaven
Ditt første skritt er å skaffe deg den forenklede oppgjørsblanketten RF-1049, enten ved å ta kontakt med kommunekassereren der du bor, eller ved å laste ned fra Skatteetaten.no. Blanketten gjelder både skattetrekk og lønns- og trekkoppgave. Samtidig som lønnen utbetales skal skatten trekkes, og betales inn med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten. Har du noen spørsmål rundt dette, anbefaler vi at du ringer til kommunekassereren i din kommune.

Trinn 2: Fyll den ut riktig
Nå du fyller ut blanketten, må du bruke ditt eget fødselsnummer. Det fungerer som "arbeidsgivernummer" (organisasjonsnummer), og brukes i kontakten med likningsmyndighetene og trygdekontoret. Har du fått tildelt et organisasjonsnummer som næringsdrivende arbeidsgiver, må du ikke bruke dette nummeret i den forenklede ordningen.

Trinn 3: Betal lønn og skatt
Samtidig som du betaler ut lønnen, trekker du skatten og betaler inn beløpet med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten (forskuddstrekk). Skattetrekket går fram av skattekortet til arbeidstakeren. Du kan lese mer om detaljene i ordningen på Skatteetatens nettside. Du kan også lese deg opp i paragraf 23 i Lovdatas oppdaterte versjon av Folketrygdloven.

Kilde: Elisabeth Realfsen/DinSide


Les også: Så mye må du tjene før det lønner seg å sette bort vaskingen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer