Alt skal gjøres smart om dagen, og det inkluderer nå også søppelbøtta.
Dagens testprodukt er fra kinesiske Xiaomi, som stadig flere nordmenn har fått kjennskap til de siste årene, gjennom selskapets mobiltelefoner og robotstøvsugere.
For nettopp da vi spurte om å få låne en Roborock S5 til test, spurte Multicom om vi ikke hadde lyst til å teste en smart søppelbøtte også. Vi ble litt for nysgjerrige til å takke nei.
I videoen på toppen av denne siden, kan du se hvordan den fungerer i praksis.
Fotosensor
I utgangspunktet er Townew T1 som søppelbøtter flest. Den rommer 15 liter og har et lokk som ved hjelp av en lyssensor automatisk åpnes når du gjør en bevegelse over den. Så kan du kaste det du skal, og etter noen sekunder lukker den seg igjen. Akkurat det er på ingen måte noe nytt.

Men det er når den blir full det smarte inntreffer - når søppelbøtta oppdager at lokket ikke lenger kan lokkes helt igjen, begynner prosessen med å knyte posen. Toppen av søppelbøtta løftes opp for å få litt ekstra plast å jobbe med, og så sørger en innretning i toppen for å klemme posen sammen og deretter svi den litt slik at den smeltes igjen.
Akkurat denne automatikken har ikke helt vært til å stole på, så stort sett har vi selv iverksatt poseknyting ved å holde knappen på fremsiden inne litt.
Og så er det bare å løfte posen ut av søppelbøtta og videre ut i søppeldunken ute - riktignok uten håndtak.

Blåser opp ny pose
Når du så lukker topplokket igjen, blåses det opp en ny pose som da blir liggende helt kant-i-kant på innsiden.
Som du sikkert har gjettet, krever det at du bruker spesielle poser. Disse kjøper du i form av magasiner med plast. Ett magasin gir 15-18 poser – i utgangspunktet avhengig av om toppen løftes før den knytes, eller om knytingen bare skjer med lokket igjen, som du selv kan starte ved å holde knappen på fremsiden inne.
En sekspakning med slike posemagasiner koster 249 kroner hos Multicom, som foreløpig er eneste norske aktør som selger dette produktet. Dermed snakker vi en posepris på rundt 2,50-3 kroner stykket.
Selvsagt kan du også putte en vanlig bærepose oppi om du heller vil det, man da må du knyte den selv.
Må lades
Du slipper å ha søppelbøtta koblet i stikkontakta til en hver tid, men du må lade den innimellom med den medfølgende laderen. Vi har primært brukt den som bleiebøtte på badet den siste måneden og har ladet den to ganger.

Fotosensoren er ikke den beste vi har vært borti – her hadde det nok vært bedre med en nærhetssensor. Dersom noe skygger for lyskilden, har lokket lett for å åpne seg. Det åpner seg for eksempel hver gang vi bretter ned stellebordet fra veggen, men akkurat det for så vidt helt greit. Verre var det under kontorpulten på jobb der den åpnet og lukket seg støtt og stadig, og der løsningen ble å måtte trekke den litt ut på gulvet.
Prisen er 799 kroner, og det er altså kun Multicom som selger den i Norge, i hvert fall foreløpig. Med i pakken er bare én patron med poser, så du vil nok i så fall raske med deg en sekspakning ekstra.
