Stell av grønne planter

Smart tips om den grønne planten ser stusslig ut

Finn frem grønnsåpe.

PLANTER: Ser de grønne plantene dine litt stusselige ut nå på vinterstid? Da kan grønnsåpe gjøre susen! I tillegg kan det hjelpe mot utøy. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Du behøver ikke ha så veldig grønne fingre for klare å ta vare på en grønn plante. For grønne planter trenger som regel ikke å vannes like hyppig som andre potteplanter, i alle fall ikke hvis den har tykke blader.

- Stell av grønne planter kan variere siden det kommer an på hvilke planter det er, hvilken temperatur det er i rommet og årstid. Men, én hovedregel er at planter med tykke blader trenger mindre vann enn de med tynne blader. Dette fordi planter med tykke blader har et lager med væske i bladene som de bruker av, forklarer Randi Vorum ved blomsterbutikken Stil & Stemning.

Men selv om du har en robust grønnplante, kan den likevel stå i fare for å få et hvitt belegg på bladene sine.

PLANTEEKSPERT: Randi Vorum ved Stil & Stemning. FOTO: Privat.
PLANTEEKSPERT: Randi Vorum ved Stil & Stemning. FOTO: Privat. Vis mer

Dette kalles spinnmidd og kommer gjerne i vinterhalvåret, ifølge Kari Brekke, innkjøper og planteekspert ved Mester Grønn.

Dusj med vann og grønnsåpe

- I vinterhalvåret er lystilgangen dårlig, og plantenes kondisjon litt laber på grunn av de dårlige lysforholdene her i nord. Men på vinterstid er plantene også i mer eller mindre hvilemodus, og både vann- og næringsbehovet er lavere, forklarer Brekke.

Hun tipser derfor om å redusere gjødselmengden, og vanne planten sjeldnere.

- Dette er blant annet med på å motvirke spinnmidd, sier Brekke videre.

Spinnmidden foretrekker tørre blader, ifølge planteeksperten. Derfor er det smart å dusje bladene på planten i ny og ne. Ekstraservicen er gull for planten da luftfuktigheten i stua er tørr på grunn av oppvarming.

PLANTEEKSPERT: Kari Brekke ved Mester Grønn. Foto: Mester Grønn.
PLANTEEKSPERT: Kari Brekke ved Mester Grønn. Foto: Mester Grønn. Vis mer

Vil du gi den grønne planten din skikkelig spabehandling, bør du bruke vann og grønnsåpe. Brekke har nemlig et godt kjerringråd på lur:

- Sprøyt bladene med såpeblanding. Såpen gjør at midden tørker ut, tipser hun.

Slik gjør du:

  • Hell noen dråper grønnsåpe i sprayflaska og fyll opp med vann.
  • Spray over hele busken.
  • Test blandingen forsiktig første gangen så du er sikker på at bladverket tåler blandingen.

Også Vorum er fan av dette trikset.

- Dette er et enkelt og godt råd for å bekjempe bladlus eller meldugg. Du kan dusje bladene med syv-ti dagers mellomrom. Du kan også bruke Atamon som man får kjøpt på hagesentre, sier Vorum.

Om planten angripes av veksthusspinnmidd, som vises som et belegg av fint spindelvev, eller ullus, er det derimot best å kaste planten, ifølge Vorum.

- Det er fordi det er vanskelig å bli kvitt dette når det først har angrepet planten. Man kan prøve å fjerne ullus med å vaske den bort ved hjelp av Q-tips med litt rødsprit, men det aller beste er å kaste planten, mener hun.

Gi planten en ferie

For å kunne ta best mulig vare på den grønne planten, er det også verdt å merke seg at den ikke bør stå på stedet hvil gjennom hele året.

- Mange grønne planter ønsker mer lys enn vinteren i Norge kan by på, så i vinterhalvåret bør de plasseres så lyst som mulig, tipser Brekke.

Vinterstell av grønne planter

  • Plantene kan gjerne plasseres et sted med god tilgang på lys. Midt på sommeren kan en del varianter med fordel skjermes for den mest intense solsteken.
  • Planter kan gjødsles moderat om vinteren, gjødseldoseringen kan nesten halveres i vintermånedene, fordi tilveksten til plantene er mindre.
  • Plantene har også et mindre vannbehov om vinteren, så vann mer varsomt.
  • Velg robuste planter som tåler tørr luft og begrenset tilgang på dagslys.
  • Planter med tandert bladverk, som krever høyere luftfuktighet, kan gjerne dusjes i ny og ne.

(Råd fra Mester Grønn)

Og om sommeren bør de fleste grønne planter beskyttes litt mot den intense solsteken. Et sørvendt vindu kan gi sviskade på bladverket for mange varianter, ifølge planteeksperten.

- En liten «ferie» utendørs på et noe skyggefullt sted på sommeren, er super rekreasjon og boost for de grønne plantene. Da belønner de deg gjerne med nye friske skudd og nytt bladverk utover sensommeren og høsten, tipser Brekke videre.

Hvor mye vann planten trenger, varierer

Er du usikker på hvor mye vann planten din behøver hver måned, er et nøkkeltips å sjekke opp i hvor i verden planten har sin opprinnelse fra, enten det er fra ørken eller regnskog.

- Hvor planten kommer fra er nøkkelen til hvordan plantene liker å stelles. Både vannbehovet, og krav til opptørking mellom vanning, kan være veldig forskjellig fra én plante til en annen. En kaktus fra Sahara ønsker det tørt, mens en bregne fra Amazonas vil gjerne ha tilværelsen ganske fuktig, forteller Brekke.

Veldig mange planter bør tørke mer eller mindre opp mellom vanning, men de aller fleste skal gjennomvannes godt inn til senter av røttene når de vannes, forklarer hun videre.

- I ørkenen kommer det også store regnskyll, så selv en kaktus skal gjennomvannes når den vannes, selv om den vannes sjelden.

LES OGSÅ:
Hold salaten frisk med et isbad!

Redd buketten med potet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer