Smart triks til malingflekkete hender

Løsningen finner du i kjøkkenskapet.

To fluer i en smekk: Matolje er langt snillere med både miljø og sart hud enn det white spirit er.
To fluer i en smekk: Matolje er langt snillere med både miljø og sart hud enn det white spirit er. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har pusset opp vet at maling har en tendens til å havne litt flere steder enn der den skal. Det spruter på hår og ansikt, og selv om man bruker arbeidshansker eller gummihansker, så ender det stort sett opp med å havne litt på hendene også.

Selv om malingen er satt på vannvogna av miljøhensyn, er det fortsatt noen malingstyper som lages på gamlemåten; og oljemalingen finnes fortsatt, bare med litt andre løsemidler. Når denne malingen setter seg, er det imidlertid få ting som hjelper. White spirit pleier å stå øverst på førstehjelpslisten, men det er sterkt lut å bruke rett på huden. Spesielt om man pusser opp over en lenger periode.

Glade ble vi da, da vi ble anbefalt av malingseksperten hos vår lokale Jernia-butikk å bruke matolje i stedet.

Les også: Hvor lang tid skal det ta før malingen tørker?

Virker det

Vi synes det hørtes snålt ut, men likevel verdt et forsøk. Og det var faktisk langt lettere å fjerne størknet maling med oljen enn med white spirit. For denne journalisten, som har problemer med tørr og sprukken hud var det også en helt smertefri opplevelse. Ikke det at det gjør fryktelig vondt å bruke white spirit, men det svir og er ubehagelig. Og tørker dessuten ut huden.

Skeptisk? I videoen under kan du se hvor lett størknet oljemaling lar seg fjerne med helt vanlig solsikkeolje:


Velg billigste olje

Det spiller ingen rolle for resultatet hvilken olje du velger. I researchens navn har vi prøvd med olivenolje, rapsolje, babyolje, maisolje, soyaolje - og solsikkeolje - som du kan se i den lille videosnutten under.

Vi foreslår at du bruker den billigste du har i skapet. Har du bare dyre oljer, anbefaler vi at du kjøper en liten flaske med rimelig vegetabilsk olje. For selv om vi kanskje ikke - i miljøets navn - burde oppfordre til økt forbruk, klarer vi ikke forsvare bruk av ordentlig god olivenolje til denne jobben.

Godo olivenolje? Dette bør du se etter

Ikke kast white-spiriten helt ennå

Selv om dagene da vi brukte white spirit for å fjerne maling fra kroppen definitivt er over, har ikke det sterke løsemiddelet helt utspilt sin rolle. For størknet malingssøl på overflater som ikke skal males biter dessverre ikke oljen på. Da er det gamlemåten som gjelder; fukt en svamp eller en tøyfille i litt white spirit. Oppdager du imidlertid malingsøl på flisene i gangen før det har tørket helt, fjerner du det enkelt med en svamp med litt olje på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer