Fortsatt er det mange som drar frem et beist av en støvsuger med slange og lang ledning når det skal gjøres rent hjemme, men det kan du slippe med en robotstøvsuger i hus.
De er relativt kompakte av størrelse og kan gjøre jobben for deg - helt uten at du trenger å betale dem ukelønn. De fleste lar seg enkelt programmere via en app slik at de kan ta rengjøringen mens du ikke er hjemme, og med en mer avansert modell kan du instruere den om å ta en runde på kjøkkenet etter lørdagsfrokosten eller enkelt forby den å kjøre inn på badet.

Robotene inntar huset ditt - se alt de kan gjøre
Vi har hentet inn en håndfull robotstøvsugere i disse dager og kommer til å presentere tester av dem enkeltvis i tiden fremover.
Der mange tester slike maskiner i ryddige leiligheter med få møbler, får de seg en skikkelig utfordring hjemme hos undertegnede. Vi bor i et lite hus på en gård og har både hund og fire barn fra to år og oppover. Det betyr at leker, sokker, kjeks og annet støtt og stadig er å finne på gulvet (det er reine skattekista under sofaen), gangen har ofte tydelige spor etter våte sko og hundepoter og så videre. Huset har dessuten to ganske røslige dørterskler, der støvsugerne virkelig får testet terrengegenskapene skikkelig.

Så la oss begynne jakten på den beste robotstøvsugeren. Først ut er Neato D7 Botvac Connected, som ligger på rundt 6.000 kroner i butikkene.
D-formet
Der de fleste robotstøvsugere er sylindrisk utformet, har Neato valgt en litt annen utforming på sine modeller, som har en D-form sett ovenfra, som nok også forklarer modellbetegnelsen. Som du ser, er den satt sammen av en halvsirkel og et rektangel.

Det synes i hvert fall på papiret å være smart tenkt - det tillater støvsugeren å ha en ganske bred hovedbørste (30 cm), som er plassert nær den rette kanten og lar den komme tett inntil gulvlister og hjørner.

Størrelsesmessig er fotavtrykket cirka 33,5 x 31,9 centimeter, med høyde på 10 centimeter, som gjør den til en av de høyere robotstøvsugerne. Det kan være en ulempe med tanke på å komme til under skap og den slags, og vi har flere ganger opplevd at den har kjørt inn under kjøkkenskapet, men ikke klart å komme seg ut igjen fordi den satt seg fast da den opphøyde sylinderen kom innunder.
Den opphøyde sylinderen på toppen er der laseren sitter, som brukes for å kartlegge «terrenget», og bruk av laser gjør også at den kan støvsuge selv om det er mørkt.

Selv om støvsugeren lager kart etter å ha kjørt en vanlig støvsugerrunde, må du merkelig nok bruke et eget program i appen for å lage et «skikkelig» kart, som lar deg opprette soner som kjøkken, spisestue og lignende, samt lage virtuelle vegger, altså avgrensninger som roboten da ikke vil passere.
Akkurat her virker roboten å ha sine svakheter - etter to forsøk klarte den henholdsvis bare å kartlegge kjøkkenet og spisestua den første gangen og kjøkkenet, spisetstua og stua den andre gangen (avbildet under), men den tok ikke turen videre ut i gangen, for eksempel, som dermed gjorde at vi ikke får kartlagt hele boligen. Og det er jo ganske merkelig, siden den gladelig drar ut i gangen når den blir satt på full rengjøring.

Botvac D7 kan kartlegge inntil tre etasjer i boligen, og med i esken ligger det også en rull med magnetbånd som du eventuelt kan bruke for å avgrense robotens virkeområde fysisk.
Støvbeholderen er svært enkelt tilgjengelig, rett og slett bare ved å løfte den opp fra toppen av enheten. Den er også forholdsvis stor, med volum på 0,7 liter.

Én knapp
Hva gjelder betjeningen er det bare én knapp på toppen av Botvac D7, som du typisk bruker for å stoppe og starte den, også etter at den eventuelt har kjørt seg fast. Ved første gangs bruk, eller om du vil nullstille den, holder du knappen inne samtidig med at du trykker inn støtsensoren på utsiden av roboten.

Her kunne det ha vært kjekt med en fysisk knapp for å få den til å returnere til basen dersom du vil avbryte støvsugingen, for det er du nødt til å gjøre via appen. Ja, med mindre du bare stopper den, løfter den opp og setter den på plass, da - vekten er for øvrig 3,5 kilo.
Basen er forholdsvis stor og lader opp roboten via to vannrette metallfelter som roboten trykker inn i resten av basen når den parkerer. Vi liker at strømledningen delvis kan skjules på baksiden av basen, slik at du kan bruke akkurat så mye ledning du trenger, som da blir liggende stramt bort til stikkontakten. For løse ledninger er noe robotsøvsugere fort kan dra ut og hekte seg fast i.

Men basen burde hatt mer friksjon mot gulvet, siden støvsugeren støtt og stadig dytter på den når den gjør rent.
Løs sidebørste
De fleste robotstøvsugere har en sidebørste som de blant annet bruker langs lister for å feie rusket inn mot hovedbørsten. På D7 sitter den ganske løst med et slags magnetfeste og må trekkes ut før du tar ut hovedbørsten for rengjøring.

Men det løse festet virker også å være en litt skjør konstruksjon, der vi har opplevd at den plutselig har løsnet fra støvsugeren og blitt liggende på gulvet.
Ellers er det å rengjøre hovedbørsten grei skuring - først må den lille av, og så brekker du opp en plastbeskyttelse før hele børsten kan tas ut. Med i esken får du som vanlig en børste med en liten kniv på, der du bruker sistnevnte til å kutte over hårstrå som har viklet seg fast i børsten. Ideelt sett skulle vi gjerne ha sett at selve støvsugeren hadde et rom til denne lille kniven, for den har erfaringsvis en tendens til å bli borte.

Test: Norsk oppfinnelse skal gi lavere strømregning
Utholdende og litt bråkete
Batteritiden er det lite å utsette på på denne støvsugeren - 120 minutter er nok til å dekke opptil 140 kvadratmeter på én runde (litt avhengig av hvor avansert terrenget er, selvsagt), og trenger den litt ekstra for å fullføre, kjører den til basen og lader det den trenger for å fullføre økta.
Støymessig er den dog ikke blant de beste, med oppgitt støynivå på 69 dB, som er noe høyere enn gjennomsnittet. Selv om det er mindre enn en typisk vanlig støvsuger, gjør det at vi kvier oss litt for å sette den i gang om vi ser på TV eller minstejenta har lagt seg. Spesielt er det drivverket (hjulene) som bråker mest når den gasser på over gulvet, og vi lurer egentlig på om de 69 decibelene er oppgitt for selve sugingen og ikke for hjulene.

Riktignok kan man via appen justere på om den skal kjøre for fullt eller i en eco-modus der det går litt stillere for seg, med dertil redusert sugekraft, men fortsatt vil du høre lyden fra hjulene like godt.
Kraftig plugg
Når den så kjører rundtom i huset, er det kun på den fremre kanten den har en støtsensor, der den stopper opp og rygger litt når den støter på noe. Roboten går eksemplarisk tett rundt bordben og den slags, men direkte skånsom kan vi ikke kalle den, der den gjerne dytter en stol, en lysestake eller lignende noen centimeter bortover gulvet. Den evner også å løfte seg litt i bakkant hvis den må komme seg ut av knipa.
Direkte systematisk vil vi heller ikke kalle den. Da vi fulgte med på en hel gjennomkjøring, begynte den langs kantene i spisestua for deretter å gå frem og tilbake over gulvet der, og så videre inn i stua. Men etter det ble det stadig mer «random», der den plutselig tok en tur tilbake i spisestua igjen og den slags.
Selv om robotgressklippere gjerne kjører tilsynelatende tilfeldig på kryss og tvers av plenen, synes vi det er kjekt når det går systematisk for seg inne, i tilfelle man vil flytte på noe eller lignende.
Det virker heller ikke som at den helt er klar over sin egen høyde, der den forgjeves prøvde å kjøre under ei bokhylle selv om toppen av støvsugeren var for høy til å gå under.

Klarte ikke terskel-testen
Som nevnt har «testhuset» to brede terskler, der det fra kjøkkenet og ut i spisestua er litt «oppoverbakke». Der hender det en sjelden gang at Neato-roboten klarer strabasene, men stort sett ikke, og etter å ha prøvd og prøvd må den gi tapt og varsle telefonen om at den sitter fast.

Så lenge du setter den på plass innenfor en halvmeter vil den imidlertid fortsette runden, men igjen kommer «random»-utfordringen inn - hvorfor ikke bare gjøre seg ferdig på kjøkkenet en gang for alle i stedet for stadig å besøke det når den trenger hjelp der (nesten) hver gang?
Er vi ikke hjemme, må vi med andre ord sette opp en virtuell vegg inn til kjøkkenet, så den holder seg unna.
Nevnt er at den ofte dytter på ting, og det gjør den også noen ganger med basen sin, som ikke er så smart. Her ser du et bilde av hvordan den valgte å parkerte på testkjøringen vi fulgte godt med på (vi hadde i mellomtiden rettet på basen slik at den stod slik den skulle), der den ikke har satt seg til lading igjen, men bare parkert slik Porsche-eiere ofte gjør på kjøpesentre for å slippe at andre parkerer for nærme.

Grei app
Neato-appen er grei nok - du får varsler på telefonen når roboten har satt seg fast, du kan be om støvsuging på et spesielt sted, styre selv og lage virtuelle vegger – gitt at den har klart å kartlegge huset ditt (noe den bare delvis har gjort hos oss), starte og stoppe støvsugeren og se gjenstående batteri.

En ting vi savner er et sanntidskart over boligen som viser hvor roboten befinner seg, som enkelte av konkurrentene har.
I appen kan du også sette opp en tidsplan for når den skal støvsuge. Vi satte opp hverdager klokka 10, der alle stort sett er ute av huset, men vi oppdaget raskt at Rob (som vi har kalt den) ikke overholdt avtalen og stort sett bare klinket til på tirsdager av en eller annen grunn.
Neato-støvsugeren skal også være kompatibel med Google Home, men det ser ut til kun å fungere i USA foreløpig – den dukker i hvert fall ikke opp i Google Home-appen slik støvsugeren fra Xiaomi gjør, som er nestemann ut.
Konklusjon
Neato botvac D7 connected har en smart utforming som gjør at den stort sett klarer å støvsuge tett inntil lister, rundt stolben og lignende, og vi liker at den gjerne tar utfordringen med å rengjøre under en spisestuestol selv om den så vidt får plass.
Den byr på god batteritid (2 timer) og har en app som i utgangspunktet støtter både sonerengjøring og virtuelle vegger, men der har den ikke klart å kartlegge vår bolig skikkelig. Kjekt er det også at det følger med fysiske magnetlister i pakken, som du kan legge foran trapper og lignende bare i tilfelle den skulle prøve seg.
Men vi blir ikke så imponert av «intelligensen». Der den gjerne starter systematisk, blir det brått litt tilfeldig kjøring hit og dit, og det er begrenset hvor mange ganger det er morsomt å hjelpe den over kjøkkenterskelen på én runde. Appen er også forholdsvis enkel og mangler for eksempel sanntidskart der du kan følge den fra mobilen. Å ta en Porsche-parkering ved siden av laderen og si at den er ferdig med runden er også en noe tvilsom praksis, av og til har den avbrutt runden før den er ferdig uten å få med seg alt og den har heller ikke lystret forhåndsprogrammerte tider.
Og til 6.000 kroner må vi kunne forvente litt mer.
Testresultat
Neato botvac D7 connected
- Smart utforming - kommer godt inntil vegger og hjørner
- Bred hovedbørste som krever færre turer frem og tilbake over gulvet
- Laserassistert navigasjon gjør at den også fungerer fint i mørket
- Stor støvbeholder (0,7l)
- Ganske rask på turbo-programmet med gode resultater
- God på å sno seg inn under spisestuestoler og den slags
- Høyt støynivå
- Klarer ikke å kartlegge hele boligen
- Problemer over terskler der den ofte trenger hjelp - har satt seg fast flere ganger under ting
- Virker ikke så «smart», med en viss tilfeldighet i forflytningen, dårlig parkering etc.
- Kniv/børste kan ikke plasseres i støvsugeren
- Dytter til tider ganske hardt på gjenstander
- Noe enkel app, blant annet uten sanntidsposisjon
- Overholdt ikke oppsatte tider for støvsuging
