Smarte lånekunder

Finanskrisen har økt vår økonomiske bevissthet.

Finanskrisen har fått en uventet positiv effekt: Nordmenn har blitt langt mer bevisste til egen økonomi. Foto: Colourbox.com
Finanskrisen har fått en uventet positiv effekt: Nordmenn har blitt langt mer bevisste til egen økonomi. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uroen i finansmarkedene i høst har ført til at bankene har blitt mer restriktive overfor kundene sine.

Det siste halve året har andelen lånekunder som har fått låne mer enn 80 prosent av boligverdien falt fra 43 til 22 prosent. Dette viser en ekstraordinær boliglånsundersøkelse fra Kredittilsynet.

Kredittilsynet sjekker jevnlig boliglånsmarkedet. Forrige gang undersøkelsen ble foretatt, september 2008, var det små endringer i belåningsgraden sammenlignet med de siste årene. Tilsynet var usikre på om bankenes innstramminger som følge av finansuroen ble fanget opp i denne undersøkelsen. Nå er konklusjonen klar: Bankene er langt mer restriktive med å låne ut penger.

Betaler du for mye på lånet ditt? Finn ut med vår boliglånskalkulator

Bevisste lånekunder

Det er imidlertid ikke bare bankene som fikk seg en økonomisk vekker i høst.

- Helt fra i fjor høst har vi merket at de av kundene våre som kommer for å få lån har mye mer realistiske tanker i forhold til hvor mye de skal låne, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken, til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer