Test led-lamper 2016

Smarte led-lamper er ikke så smarte ...

Smarte led-lamper kan bruke tre til fire ganger så mye strøm som vanlige led-lamper.

TEST AV SMARTE LED-LAMPER: Smarte led-lamper kan gjøre mye mer enn å lyse. Men de bruker også strøm når de er i standby-modus, og bruker dermed til dels mye mer strøm enn en vanlig led-lampe. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TEST AV SMARTE LED-LAMPER: Smarte led-lamper kan gjøre mye mer enn å lyse. Men de bruker også strøm når de er i standby-modus, og bruker dermed til dels mye mer strøm enn en vanlig led-lampe. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan spare mye på å bytte halogen- eller glødelampene med led, selv om tester har vist at det kan være store forskjeller på hvor bra ulike led-lamper er, både med tanke på energiforbruk og lyskvalitet.

Nå har svenske Energimyndigheten testet 12 smarte led-lamper og funnet at mange av dem kanskje ikke er så smarte likevel - i alle fall ikke når det kommer til energiforbruk.

Dette er en smart-lampe

En smart-lampe skiller seg fra en standard led-lampe ved at den styres fra en fjernkontroll eller en app og at de har tilleggsfunksjoner som du ikke får med en standard led-lampe. Se eksempler lenger nede i artikkelen.

Ifølge testen bruker de dårligste tre til fire ganger mer strøm per år, enn en vanlig, standard led-lampe.

Se forskjellen: Fra 7,1 til 41,1 kWh per år!

Nedenfor kan du se hele tabellen med alle tallene for strømforbruk, lysstyrke og mye mer.

Og som du kan se:

En standard led-lampe bruker ifølge Energimyndigheten 11 kWh per år.

Den beste smartlampen i testen er LaBros MBP5W-B, som bruker 7,1 kWh per år. Denne har imidlertid kontroll på lampen, og drar således ikke strøm fra en kontrollenhet.

SMART STYRING: Med smarte led-lamper kan du styre lysene fra for eksempel mobilen. Men det koster, i form av ekstra strøm. Foto: NTB Scanpix
SMART STYRING: Med smarte led-lamper kan du styre lysene fra for eksempel mobilen. Men det koster, i form av ekstra strøm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Yanzi Start er verstingen i testen med det høyeste strømforbruket: Med kontrollenhet og lampeforbruk drar dette systemet 41,1 kWh per år.

I tillegg er dette lampen med det høyeste standby-forbruket på 72 prosent av strømforbruket.

Philips Hue er et system som vi kjenner godt i Norge, og som Dinside også testet da det kom til Norge i 2012.

Hue er ifølge Energimyndigheten et av de smartlampesystemene som drar mest strøm når lampen er i standby: Årsforbruket er 22,3 kWh per år - og hele 66 prosent av forbruket går mens systemet er i standby.

Standby er rundt 20 prosent på det laveste av smartlampene som er testet, og på opptil 72 prosent av det årlige energiforbruket på det meste.

Eksemplene i tabellen er regnet ut fra at lampene er tent tre timer per døgn og i standby 21 timer per døgn. Alle lampene er smarte led-lamper med E27-sokkel.

Produsent/ modell Styring Energi-forbruk kWh/år Stand-by (%) Lys-styrke lm (max) Dimm-ing % Effekt (W)
Sylvania LIFXMobilapp og wifi38,354107510016,2
Philips HueMobilapp, wifi, gateway22,366462955,4
Ilumi Smartbulb A21Mobilapp, Bluetooth16,3208359611,9
Jedi Lighting G 100 E27 iDUAL60Fjernkontroll16,2188937712,1
Sengled BoostMobilapp, wifi21,6624381007,6
Tabü TL800Mobilapp, Bluetooth11,834333887,1
LaBros MBP5W-BKontroll på lampen7,137330584,1
Miberi Magic HomeMobilapp, wifi13,3424221007,1
Ultron Save-EMobilapp, Bluetooth11,750240775,3
Belkin Wemo LED Lighting Starter SetMobilapp, Gateway, wifi26,357732969
Airam A7UADUMobilapp, Bluetooth13,620806869,9
Yanzi StartMobilapp, Gateway, wifi41,172453847,4
LED-lampe standardIngen11Nei800Ja/neiW
HalogenIngen52,6Nei800100W
GlødelampeIngen65,7Nei800100W

Dette betyr tabellen

  • Energiforbruk per år: Dette er regnet ut fra om lampen er tent tre timer per døgn og resten av tiden er den sluket, men i standby. For de lampene som har gateway/bro, inngår energiforbruket for denne i årsforbruket.
  • Standby: Standbyforbruket som prosent av det årlige energiforbruket dersom lampen er i standby 21 timer per døgn.
  • Lysstyrke: Lysstyrken er angitt i lumen (lm). Dette tallet viser hvor mye lys lampen gir når den lyser maksimalt (max) med hvit lysfarge. Jo flere lumen, jo sterkere lys. Dette er målet du bør se etter på pakken, i stedet for å fokusere på watt. En gammel 40-watts glødepære avgir 410-470 lumen.
  • Dimming: Viser hvor mye lampen maksimalt kan dimmes; jo høyere prosenttall jo bedre dimmemuligheter.
  • Effekt: Lampens angitte effekt i watt, ved maksimal lysstyrke, hvitt lys.

Dette kan en smart-lampe gjøre

STYR LYSET FRA MOBILEN: Smart-lampene kan styres fra mobilen, og kan ha mange forskjellige funksjoner - som å skifte farge på lyset. Foto: Kristin Sørdal
STYR LYSET FRA MOBILEN: Smart-lampene kan styres fra mobilen, og kan ha mange forskjellige funksjoner - som å skifte farge på lyset. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Smart-lampene kan for eksempel blinke i takt med musikken, blinke når telefonen din ringer, du kan styre flere lamper samtidig og du kan sette det opp til at de skrur seg av og på til faste tider.

Hos noen kan du sjekke om du har glemt å skru av lyset, og du kan eventuelt da skru det av selv om du ikke er hjemme. Du kan velge fargetone på lyset etter hva du har behov for akkurat da; varmt eller kaldt lys? Og noen kan også skifte farge eller du kan eller at de kan skifte farge.

KONTROLLENHETEN DRAR OGSÅ STRØM: Dette er en av forklaringene på at smarte led-lamper kan bruke mye mer strøm enn vanlige: Mange av dem er koblet til en kontrollenhet - som også bruker strøm, i tillegg til selve lampa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KONTROLLENHETEN DRAR OGSÅ STRØM: Dette er en av forklaringene på at smarte led-lamper kan bruke mye mer strøm enn vanlige: Mange av dem er koblet til en kontrollenhet - som også bruker strøm, i tillegg til selve lampa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Derfor bruker de mer strøm

Mange av smart-lampene må kobles opp mot en såkalt «gateway», som er en kontrollenhet som du kobler til ruteren din hjemme.

Dette betyr at i tillegg til strømmen som lampen i seg selv bruker, så bruker også kontrollenheten strøm.

Dette er også noe av forklaringen på at denne typen lamper trekker mer strøm enn en vanlig, standard led-lampe.

I tillegg står lampene i standby hele tiden, og da bruker de også strøm.

- Å ta med kontrollenheten, blir feil

Stefan Sandhagen, pressekontakt hos det svenske selskapet Yanzi som står bak lampen som kommer dårligst ut i testen, sier til Dinside at det er viktig å merke seg at energiforbruket i testen er inkludert strømforbruket fra kontrollenheten.

- Yanzis gateway er i motsetning til konkurrerende produkter, veldig kraftfull og støtter hundretalls lamper og andre sensorer så vel som videoinnspilling fra kameraer. Den har innebygget batteribackup for å fungere under strømbrudd. På tross av dette drar vår gateway mindre enn 5 W når den er aktiv, hvilket er klasseledende, hevder Sandhagen til Dinside.

- Å legge energiforbruket på én eneste lampe, blir misvisende, uttaler han.

Sandhagen poengterer også at lampene deres brukes til å forsterke radionettverket i boligen - og at lampens radio sender og tar imot data til andre sensorer i nettverket uavhengig av om lampen er på eller slukket.

- Lampen i testen ble tatt ut av sortimentet for 18 måneder siden og finnes ikke i salg, understreker han.

SJEKK SPESIFIKASJONENE: Sjekk strømforbruket i standby før du kjøper. Det skal være angitt på produktet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SJEKK SPESIFIKASJONENE: Sjekk strømforbruket i standby før du kjøper. Det skal være angitt på produktet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Burde ikke inkludert strømforbruket fra «broen»

Også Philips Lighting kritiserer i en epost til Dinside at testen av energiforbruket av lampene omfatter strømforbruket fra kontrollenheten.

De understreker at kontrollenheten deres kan brukes som en router mot opptil 50 lamper, og at denne har et strømforbruk på 1,5 W, som ifølge dem er mye mindre enn en typisk ruter.

- Noen av konkurrentene i testen, inkluderer ikke en separat «bro» (kontrollenhet, red. anm). Det er riktigere å sammenlikne energiforbruket kun på lampene for seg, uttaler Philips Lighting til Dinside.

De hevder også at lumen-angivelsene i testrapporten ikke er korrekte for Philips Hue.

- Kan man gjøre noe for å redusere strømforbruket i standby-modus?

- Dersom forbrukerne er bekymret for strømforbruket fra kontrollenheten, kan de velge å ikke bruke enheten, men å heller bruke den trådløse dimmeren som kommer med noen av Hue-lampene, sier Philips.

- LED ER BRA UANSETT: Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, sier til Dinside at det uansett er energisparende å bruke led, om de er smarte eller ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
- LED ER BRA UANSETT: Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, sier til Dinside at det uansett er energisparende å bruke led, om de er smarte eller ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Har mer å si at du har en led-pære, enn om de er smarte eller ikke

Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, bekrefter overfor Dinside at tradisjonelle led-pærer er uten standbyforbruk og vil kunne bruke halvparten så mye strøm sammenlignet med en smart led-pære som kommuniserer via nettet.

- Fordeler med smartpæren er at den kan styres via en app, gi flere farger og at lyset kan dimmes. Ulempen er at den er dyrere i innkjøp, og at den bruker mer strøm. Men når du sammenligner disse, bør du jo også ta i betraktning hva du egentlig vil med pæren. Lys brukes ikke bare til belysning, noe smarte led-pærer som kan blinke i takt med musikken du spiller er et godt eksempel på, sier han til Dinside.

Han påpeker at alle elektriske produkter som står i standby, trekker strøm.

- Samtidig har det mer å si for strømforbruket ditt at du har led-pærer, enn om de led-pærene er smarte eller ikke. Hvis den samlede energibruken din blir lavere med en smart led-pære, er det et fornuftig sparetiltak isolert sett, men det som teller, er totalforbruket ditt – og led-pærene utgjør forsvinnende lite av det årlige strømforbruket i norske boliger, enten pærene er smarte eller ikke, sier Flathagen.

Han sier også at styringssystemer generelt, både for belysning og for annet strømforbruk, blir mer og mer vanlig.

- I det perspektivet er nok smarte led-pærer først og fremst et mellomsteg på veien frem mot morgendagens strømhverdag. Innen 2019 har alle i Norge fått digitale strømmålere hjemme, og det åpner noen nye muligheter. Flere strømleverandører tilbyr nå tilleggsløsninger hvor du kan følge og styre forbruket ditt, for eksempel via en app. Da behøver ikke den enkelte lyspæren å ha elektronikk som trekker strøm, sier Flathagen til Dinside.

Les også:

Dette betyr informasjonen på lyspære-emballasjen
Dyrest led er best i test
Stor guide: Bør du velge halogen, led eller sparepære? Sjekk regnestykkene her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer