Smarte møbler til lyd og bilde

Du trenger ikke tømme lommeboka, selv om du har dyrt og tungt anlegg.

ORDEN: Amerikanske Plateau er en av de mange som leverer møbler som får orden på stereo og hjemmekino. Foto: PLATEAU
ORDEN: Amerikanske Plateau er en av de mange som leverer møbler som får orden på stereo og hjemmekino. Foto: PLATEAU Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lyd- og bildeutstyret i hjemmet blir stadig mer omfangsrikt. Skjermene blir større, og de skal gjerne suppleres med diverse mediespillere, hjemmekinoforsterker og høyttalere.

Det ser som oftest ikke pent ut, og et virvar av ledninger, bokser og kontakter vil neppe glede familiens designbevisste medlem (intet kjønn nevnt).

Dette må du huske:

  • Mål og vei utstyret ditt før du kjøper, og sjekk spesielt dybden
  • Sjekk at det er minst fem centimeters klaring mellom komponenter og hyllene over for ventilasjon
  • Er beina solide?
  • Er det mulighet for spikes eller gummiknotter?
  • Kan stativet flyttes uten å ripe opp gulvet?


Masseprodusert blir egenprodusert: Slik lager du bord med særpreg

Men det er håp, selv om du er i overkant interessert i utstyr som kan gjengi film og musikk på bedre vis enn en lydplanke eller Bluetooth-høyttaler kan.

Plass og styrke viktigst

Løsningen er spesialmøbler (eller «AV-møbler», der AV står for audio og video) som både er store nok og som tåler høy vekt.

I takt med interessen for hjemmeunderholdning har det kommet svært mange nye produkter av denne typen på markedet de siste årene.

Også her er det selvsagt sammenheng mellom pris og kvalitet. Men man skal ikke se bort fra at det finnes en viss jåle-effekt, og at smarte selgere prøver å innbille deg at du trenger dyre møbler til dyrt utstyr.

Prøv Ikea først

ALLER BILLIGST: IKEA-bordet Lack til 59 kroner kan være byggestein i et hifi/hjemmekinorack. Foto: IKEA
ALLER BILLIGST: IKEA-bordet Lack til 59 kroner kan være byggestein i et hifi/hjemmekinorack. Foto: IKEA Vis mer

Om du ikke vil åpne lommeboka på vidt gap enda en gang, har Ikea et godt utvalg av TV/stereo/hjemmekino-benker.

Møbelkjeden har også fiks ferdige løsninger med TV og lydutstyr inkludert.

TV-benk fra Ikea: Se hva Inge gjorde med den

Ikea-produkter som i utgangspunktet er laget til andre formål kan også ofte brukes til stereo og hjemmekino. For mange er «Ikea-hacking» et kjent begrep, og det finnes folk som bruker Lack-bordet til 59 kroner som utgangspunkt for å lage skreddersydde løsninger for lyd- og bildeutstyr.

Ikea-hacking: Siv har gjort det i årevis

Selv har vi prøvd dette, og vi kan forsikre leserne om at det ikke er solid nok til virkelig tungt utstyr, uansett hvor godt du skrur det sammen. Bordbeina inneholder mest luft, og hele stasen knelte for oss etter kort tid. Lykkeligvis overlevde utstyret, men vi burde nok fylt beina med blyhagl, slik IKEA-hackeren anbefalte.

Mest TV-bord

Utvalget i de store kjedebutikkene som selger TV og annen elektronikk er dessverre stort sett begrenset til TV-bord med litt plass under. Har du mer utstyr enn en flatskjerm og en Blu-ray-spiller pluss kanskje en Apple TV-boks, vil ikke slike egne seg.

KLASSISK: TV-benken «Mozart» fra A-møbler er nok mest for de tradisjonelt anlagte. Foto: A-MØBLER
KLASSISK: TV-benken «Mozart» fra A-møbler er nok mest for de tradisjonelt anlagte. Foto: A-MØBLER Vis mer

Dersom komponentene dine veier under 15 kilo per stykk, kan et rack fra Sandstrøm være en mulighet.

I møbelkjedene utenom Ikea er det heller ikke så mye å hente ut over rene TV-bord med begrenset plass og dybde.

Lyd foran design: Folket velger annerledes enn du tror

Noen av møbelbutikkenes TV-bord er både dyre og forseggjorte, men vi skjønner ærlig talt ikke hvordan vi skal få plassert en velvoksen hjemmekinoreceiver inne i dem. Og fikk vi presset den inn, ville mangelen på ventilasjon gjøre det farlig varmt.

DANSK DESIGN: Integrasjon er i høysetet hos Montana. De lager til og med egne høyttalere i samarbeid med PointSource Acoustics. Foto: MONTANA
DANSK DESIGN: Integrasjon er i høysetet hos Montana. De lager til og med egne høyttalere i samarbeid med PointSource Acoustics. Foto: MONTANA Vis mer

Om du liker designmøbler har Bolia en hylle/bordløsning, og mange high-end møbelbutikker fører hifi-møblene fra Montana, Montana Sound.

Møbler som ikke holder mål: Slik får du pengene tilbake

Kompromiss mellom form og funksjon

RIMELIG: Dette racket fra Cableworld koster bare 649 kroner, holden orden på kablene og bærer komponenter som veier mindre enn 20 kilo pr. hylle.  Foto: CABLEWORLD
RIMELIG: Dette racket fra Cableworld koster bare 649 kroner, holden orden på kablene og bærer komponenter som veier mindre enn 20 kilo pr. hylle. Foto: CABLEWORLD Vis mer

Så langt har vi ikke sett virkelig pene møbler som egner seg for tung entusiastelektronikk. Her er det snakk om å finne et kompromiss mellom form og funksjon. Og når du skal være ærlig: Du kjøper vel ikke et juletre av en toppreceiver eller en stereoforsterker med store, blå VU-metere for å gjemme dem bort?

Heldigvis trenger du ikke åpne lommeboka på vidt gap igjen etter at du har fått kremutstyret i hus. Nettbutikken Cableworld.no leverer racks til noen hundrelapper per stykk. Men det aller tyngste utstyret kan du glemme. Maks vekt er 20 kilo per hylle.

Alt integrert:Test av Ikea Uppleva

LSound i Arendal selger møbler fra franske Norstone. Firehyllersmodellen som franskmennene hyggelig nok har valgt å kalle Bergen koster 2.490 kroner.

Britisk i mellomklassen

Har du utstyr i Hegel- eller Electrocompaniet-klassen må du nok ha hyller som tåler 50 kilo eller mer.

Soundgarden-kjeden har butikker over hele landet. De forhandler møbler fra Atacama, som er et svært kjent og aktet merke i Storbritannia.

Atacama-rackene begynner på 2.995 for en basemodul med to hyller. Vil du bygge ut videre, må du ut med 1495 per hylle i tillegg.

Også Hi Fi Klubben-kjeden har godt utvalg av AV-møbler som passer inn i mange hjem. Her finner vi merkene VM Acoustics, Unnu og Clic.

SKJULT: Unnu-møblene fra HiFi Klubben lar deg skjule komponentene. Men dette egner seg neppe til det tyngste utstyret. Foto: HIFI KLUBBEN
SKJULT: Unnu-møblene fra HiFi Klubben lar deg skjule komponentene. Men dette egner seg neppe til det tyngste utstyret. Foto: HIFI KLUBBEN Vis mer

De selger imidlertid ikke møbler som passer til det aller tyngste utstyret, men oppgir at de kan skaffe dette på bestilling.

Tunge svensker

For å finne slikt, må vi over grensen til nabolandet. I Malmö holder selskapet Solid Tech til. Der lager de modul-løsninger som egner seg for nesten all slags utstyr, inklusive det aller tyngste.

ENTUSIASTEN: Svenske Solid Tech lager rack for de med det tyngste og dyreste utstyret. Foto: SOLID TECH
ENTUSIASTEN: Svenske Solid Tech lager rack for de med det tyngste og dyreste utstyret. Foto: SOLID TECH Vis mer

Et Radius-rack med plass til tre komponenter koster 6.790 hos Stereofil i Oslo. Et slikt rack kan bygges ut med nye moduler i bredden og høyden. Alt er basert på to komponenter: Plater og bein. Beina skrus rett inn i platene uten verktøy.

Universalfjernkontroll: Endelig en som faktisk virker

Musik-Magazinet i Bergen har også nylig blitt forhandler av disse produktene.

Solid Tech-møblene er svært enkle å montere, og går i så henseende Ikea en høy gang, etter vår erfaring.

En fullstendig prisliste finner du hos importøren Norsk Audio Teknikk.

Design og funksjon i ett

I Italia har Solid Tech en nesten-navnebror kalt Solidsteel. Disse bygger på samme idé som Solid Tech - de er utbyggbare nærmest i det uendelige.

Solidsteel importeres til Norge av TAA Import og forhandles av Lyric Hifi i Oslo.

Nesten uten en tråd: Vi tester B&Os toppløsning

Også britiske Avid og Quadraspire forhandles i Norge. Førstnevnte finner du på Oslo Hifi Center og sistnevnte hos Audio Aktøren i Horten.

En samlet oversikt over møbler for lyd og bildeprodukter finner du på Prisjakt.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer