Smarte nye røykvarslere

Brannfaglige eksperter anbefaler seriekoblede røykvarslere. Nå er det endelig kommet en enkel og rimelig løsning.

Foto: Asker og Bærum brannvesen.
Foto: Asker og Bærum brannvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Poenget med seriekoblede røykvarslere er nettopp det at de er koblet sammen. Dermed vil alle varslerne i et bygg pipe så snart en av dem registrer røykutvikling.

Seriekoblede røykvarslere egner seg for alle slags boliger, men er aller mest aktuelt for mennesker som bor i hus med flere husstander, som for eksempel rekkehus og boligblokker.

Disse røykvarslerne vil nemlig sørge for at alle husstandene blir varslet dersom det skulle brenne hos en av beboerne. Slik tidlig varsling kan i ytterste konsekvens redde liv, ikke minst blant beboere i de øverste etasjene.

Tidkrevende montering

De seriekoblede varslerne øker altså sikkerheten, men er ganske uvanlig i norske boliger. Hvorfor? Jo, blant annet fordi slike systemer har vært arbeidskrevende å montere. Inntil nylig har nemlig ikke trådløse systemer vært tilgjengelige. Dermed har man vært nødt til å binde enhetene sammen med ledning, noe som har resultert i mye boring og kabeltrekking.

Trådløst

Men nå har endelig produsenten Nexa løst problemet - med å introdusere trådløse, seriekoblede røykvarslere. Disse varslerne består av to enheter, en radiosender og en ionisk detektor. Når detektoren oppdager røyk, sender den umiddelbart ut radiosignaler til de andre enhetene i systemet, som dermed også begynner å varsle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer