Smarte nye røykvarslere

Brannfaglige eksperter anbefaler seriekoblede røykvarslere. Nå er det endelig kommet en enkel og rimelig løsning.

Foto: Asker og Bærum brannvesen.
Foto: Asker og Bærum brannvesen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Poenget med seriekoblede røykvarslere er nettopp det at de er koblet sammen. Dermed vil alle varslerne i et bygg pipe så snart en av dem registrer røykutvikling.

Seriekoblede røykvarslere egner seg for alle slags boliger, men er aller mest aktuelt for mennesker som bor i hus med flere husstander, som for eksempel rekkehus og boligblokker.

Disse røykvarslerne vil nemlig sørge for at alle husstandene blir varslet dersom det skulle brenne hos en av beboerne. Slik tidlig varsling kan i ytterste konsekvens redde liv, ikke minst blant beboere i de øverste etasjene.

Tidkrevende montering


De seriekoblede varslerne øker altså sikkerheten, men er ganske uvanlig i norske boliger. Hvorfor? Jo, blant annet fordi slike systemer har vært arbeidskrevende å montere. Inntil nylig har nemlig ikke trådløse systemer vært tilgjengelige. Dermed har man vært nødt til å binde enhetene sammen med ledning, noe som har resultert i mye boring og kabeltrekking.

Trådløst

Smarte nye røykvarslere


Men nå har endelig produsenten Nexa løst problemet - med å introdusere trådløse, seriekoblede røykvarslere. Disse varslerne består av to enheter, en radiosender og en ionisk detektor. Når detektoren oppdager røyk, sender den umiddelbart ut radiosignaler til de andre enhetene i systemet, som dermed også begynner å varsle.

Fordi systemet er trådløst, blir monteringen svært enkel. Varsleren monteres i taket med to skruer, på samme måte som en hvilken som helst ordinær røykvarsler. Inntil 12 varslere kan settes opp i samme serie.

Inntil 30 meter

Senderen skal være i stand til å sende signaler til varslere som befinner seg inntil 30 meter unna. DinSide har testet systemet i en treetasjes bygård med etasjeskillere i tre og fant ut at systemet klarte å sende signaler fra kjeller til loft.

Men hvordan skal du vite hvilken varsler som har blitt utløst? Jo, dette har produsenten faktisk tenkt på. Enheten som har oppdaget røykutvikling piper kontinuerlig, mens de andre varslerne piper i intervaller.

Falsk alarm?

Smarte nye røykvarslere


Før du monterer seriekoblede røykvarslere må du imidlertid være klar over én ting - falske alarmer kan få store konsekvenser. For eksempel vil alle de andre beboere i en blokk bli varslet hvis du har svidd pizzaen. Dette betyr at varslerne ikke må monteres i nærheten av kjøkken eller ildsteder og at beboere generelt må være nøye med å unngå falske alarmer.

459 kroner

Nexas trådløse seriekoblede røykvarslere koster 459 kroner per stykk, eller 849 kroner for to (424,50 per stk). Det er etter vårt syn ikke en avskrekkende sum, med tanke på at systemet åpenbart øker muligheten for å redde liv og verdier hvis katastrofen skulle være ute.

Vi har foreløpig kun funnet én forhandler av disse røykvarslerne i Norge - Trygg og Sikker AS. Du finner selskapet her.

Opptatt av brannsikkerhet? Du finner mye informasjon om brannforebyggende arbeid på Direktoratet for brann- og elsikkerhet (DBE) sine sider. Blant annet finner du en sjekkliste her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer