Hjelp til bolig

Smarte verktøy og medlemskap for boligjegere, -eiere og -selgere

Enten du er på jakt etter et sted å bo, allerede sitter i drømmeboligen eller har funnet en ny bolig, er det en rekke banker, boligbyggelag og andre foreninger som kan hjelpe deg på veien videre.

NYINNFLYTTET?: Er du medlem av for eksempel Obos får du mulighet for forkjøpsrett når du er på utkikk etter bolig, samt hjelp etter at du har flyttet inn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NYINNFLYTTET?: Er du medlem av for eksempel Obos får du mulighet for forkjøpsrett når du er på utkikk etter bolig, samt hjelp etter at du har flyttet inn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skader ikke å få en hjelpende hånd, spesielt til boligkjøpet, som er en av de dyreste investeringene du gjør i livet ditt.

Der ute finnes det flere organisasjoner og foreninger du kan bli medlem av, eller som du bare kan be om å sende deg informasjon som er aktuell for deg.

I tillegg finnes det verktøy og medlemskap som er gunstige for deg som er boligeier, eller som planlegger å selge og kjøpe nytt.

Dinside har plukket ut noen av dem, og så står du fritt til å komme med tips og forslag i kommentarfeltet under artikkelen.

Boligsøk

For hvem: Boligjegere.

Hva: Ulike måter å finne fram til eller få beskjed om boligene du er interessert i.

Hvorfor: Når du er på jakt etter bolig, kan det være vanskelig å skille gull fra gråstein, særlig når det er mange boliger til salgs. Det er også viktig å finne de boligene du kan kjøpe, gjerne ved å avgrense søket ditt.

Finn.no er nok ett av de vanligste stedene å lete etter boliger, og her finnes det en rekke avgrensningsmuligheter. Naturlig vil du sette grenser for hvor du ser på bolig og i hvilken prisklasse. Her kan det være lurt å bruke «pris med fellesgjeld», slik at du ikke blir overrasket av lav prisantydning, men mye gjeld knyttet til boligen.

Dersom du logger inn med egen Finn.no-bruker, får du opp dine siste søk automatisk når du besøker boligsiden for andre gang, og du kan også lagre søk. Dermed slipper du å hake av på alle bydelene og kvalitetene som definerer din drømmebolig.

I tillegg kan du få en del hjelp fra eiendomsmeklerne ved å melde deg på meklernes boligsøk. Dette har blant annet DNB Eiendom og Krogsveen.

Da kan du registrere deg og skrive hvilken boligtype du er interessert i, hvorpå du får tilsendt SMS eller e-post fra meklerne når det dukker opp noe du kan være interessert i, gjerne før boligen annonseres.

Obos

For hvem: Boligjegere og -eiere.

Hva: Norges største boligbyggelag og -forvalter, én av Nordens største boligbyggere og et samvirkeforetak eid av medlemmene.

Hvorfor: Ved å bli medlem i Obos får du forkjøpsrett på 90.000 nye og brukte boliger i store deler av landet. Forkjøpsrett er rett til å kjøpe en borettslagsbolig til samme pris som høyeste bud, uten at du trenger å være med i budrunden, som er en fordel alle boligbyggelagsmedlemmer har. Det er ansiennitetsprinsippet som ligger til grunn.

Som Obos-medlem får du også rabatt på flere produkter og tjenester innen bolig, bank, forsikring, kultur og fritid.

Det koster 500 kroner å bli medlem av Obos. Av disse er 300 kroner et engangsbeløp, en såkalt lovpålagt andelskapital. Videre koster det 200 kroner i årskontingent, men melder du deg inn i år, altså 2018, slipper du å betale årskontingenten. Dermed koster det 300 kroner å melde seg inn i boligbyggelaget.

Obos er ett eksempel på et boligbyggelag. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) har 41 medlemslag. Boligbyggelagene har 1,02 millioner medlemmer og forvalter mer enn 510.000 boliger i landet.

- Boligbyggelagenes hovedoppgave er å tilfredsstille medlemmenes boligbehov, som å skaffe dem boliger, forvalte boligene og utvikle boligrelaterte tjenester, sier kommunikasjonssjef Tonje Rock Løwer i NBBL.

Huseiernes Landsforbund

For hvem: Boligeiere og -selgere. Hvorvidt de skal tilby medlemsfordeler til førstegangskjøpere vurderes på sikt, ifølge markedssjef Alfhild Krokan.

Hva: En landsomfattende forbrukerorganisasjon for alle bolig- og fritidsboligeiere, sameier, borettslag og gårdeiere.

Hvorfor: Huseiernes Landsforbund tilbyr juridisk, økonomisk og byggteknisk rådgiving, samt en rekke andre medlemsfordeler. Ifølge markedssjef Krokan er de tre mest populære medlemstilbudene: Fem utgaver av medlemsmagasinet Hus & Bolig, rabatt på If skadeforsikring og rabatt på byggevarer hos Montér.

- Vi har like medlemsfordeler for alle våre medlemmer, uavhengig av hvilken livsfase de befinner seg i, sier Krokan.

Medlemskap hos Huseierne koster 495 kroner per år. For borettslag, sameier, eiere av forretningsgårder og eiendomsselskap koster detfra 990 kroner per år.

Skal du selge bolig, bistår Huseierne også med juridiske, byggetekniske og økonomiske råd og kurs. Tjenesten ProffOppgjør hjelper med alle eiendomstransaksjoner, som kjøpekontrakt, skjøte, tinglysing, oppgjør og sletting av heftelser.

Gjensidiges Tilstandsgaranti

For hvem: Boligselgere (og -kjøpere)

Hva: Garanti for at boligens tilstand er som beskrevet i tilstandsrapporten på kjøpstidspunktet. Hvis ikke reparerer banken uoppdagede feil og mangler i fem år etter overtakelsen. Tilstandsgaranti tilbys de som benytter seg av Gjensidige bolighandel.

Hvorfor: Da Dinside skrev om lanseringen av Gjensidige bolighandel i vår, omtalte Forbrukerrådet dette tilbudet som «det mest spennende som har skjedd i norsk bolighandel på lang tid».

Dette er et produkt for boligkjøper og -selger som skiller seg fra andre på markedet, blant annet gjennom tilstandsgarantien. Dette er en forsikring hvor Gjensidige går god for at tilstanden til boligen er slik som beskrevet i tilstandsrapporten ved overtakelsestidspunktet. Hvis ikke, tar bank- og forsikringsselskapet ansvar for å fikse og forbedre feil i hele fem år etter bolighandelen.

Ifølge daglig leder Andreas Ulvær i Gjensidige bolighandel er det to ting som skiller dette produktet fra andre forsikringer ved boligkjøp:

  • Tilstandsgarantien har ingen krav om vesentlighet, kun en egenandel på 4.000 kroner. Andre forsikringer gjelder kun dersom det er vesentlige mangler, som normalt kan koste fem til seks prosent av kjøpesummer å utbedre, for eksempel opp til 300.000 kronet for en bolig til fem millioner.
  • Den andre forskjellen er at Gjensidige bruker tiden på å fikse feilene framfor å komme fram til en forsikringssum eller engasjere advokater.

Advokat Finn Linde Eriksen i Codex er enig i at tilstandsgarantien skiller seg ut, men påpeker at prosessen hos Gjensidige er basert på en del digital kommunikasjon, som kan føre til at opplysninger selger skal gi kjøper ikke fanges opp.

- Budrunden skjer også på en digital plattform tilsynelatende uten muntlig kommunikasjon med budgivere, hvilket kan påvirke oppfølgingen av interessenter, sa Eriksen til Dinside i april.

Ulvær svarer at Gjensidiges meglere følger opp alle interessenter på telefon, og således blir budrunden lik som hos andre eiendomsmeglere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer