Smarte verktøykasser?

Hva slags verktøykasse trenger du til verktøyet ditt?

Verktøybag fra Clas Ohlson gir orden og oversikt til 249 kroner Foto: Brynjulf Blix
Verktøybag fra Clas Ohlson gir orden og oversikt til 249 kroner Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen har en skjev hammer, en sliten tang og et par utslitte skrutrekkere bakerst i en kjøkkenskuff, mens vi verktøyfetisjister har flere rom fulle av alt tenkelig og utenkelig verktøy. Har man dyrket en eller annen hobby baller det fort på seg, og har man vært gjennom flere forskjellige hobbyer, og i tillegg har et hus som skal vedlikeholdes er det ikke måte på hva som har samlet seg gjennom tidene. For ikke å snakke om de som mekker bil ...

Vi har skrevet tidligere om forskjellige løsninger for oppbevaring av verktøy, med fokus på veggoppheng. Men det er ikke alle som har en vegg som kan brukes til slikt, da er det mer aktuelt med en verktøykasse. Det finnes mengder av verktøykasser, som egner seg i større eller mindre grad til oppbevaring, eller først og fremst som transportløsning når man skal fikse et eller annet som ikke kan gjøres der hvor man oppbevarer verktøyet.

De klassiske

Ur-verktøykassen er trekassa med høye endevanger og et langsgående håndtak. Denne er det vel først og fremst den eldre garde som husker eller har brukt, den er ikke det første du ser verken hos Clas Ohlson eller Jernia.

Gammeldags trekasse for anleggsgartnere  Foto: Forhandler
Gammeldags trekasse for anleggsgartnere Foto: Forhandler Vis mer


Men den finnes fremdeles å få kjøpt, ofte i forbindelse med opplæring i yrkesfag som tømrer, anleggsgartner og lignende. Men den nevenyttige lager en selv på under en halvtime.

En slik verktøykasse er grei dersom man har minimalt med verktøy, og gjerne av den litt grovere sorten. Til den urbane delen av befolkningen er det ikke førstevalget, den egner seg best for snekkere og tømrere av den gamle skolen.

Verktøykassa av metall, til å brette ut ved å skyve håndtakene fra hverandre er en annen klassisk løsning. Vi har hatt våre så lenge vi kan huske, og de kan fremdeles være et alternativ.

Våre gamle metallverktøykasser fra 70-tallet Foto: Brynjulf Blix
Våre gamle metallverktøykasser fra 70-tallet Foto: Brynjulf Blix Vis mer


De kommer i mange forskjellige størrelser, men felles for dem alle er at de er forholdsvis tunge og byr på begrenset hjelp til å holde oversikten over innholdet. Litt større verktøy havner i en haug i bunndelen, og de andre rommene blir fylt opp av det som passer fra gang til gang.

Når ting ikke har en fast plass må det bli rot, og en slik verktøykasse er alltid rotete, hvor alt som regel ligger i forskjellige hauger.

Verktøykofferten


En verktøykoffert i aluminium eller plast - eller en kombinasjon - er et bedre alternativ for mange. De er lette, de har innredning som består av lommer i lokket og justerbare rom i bunnen. Der kan du plassere tenger og skrutrekkere i lokket, og i bunnen kan du legge drill, filer, små sager, esker mer skruer og så videre.

Aluminiumskoffert er praktisk på tur Foto: Brynjulf Blix
Aluminiumskoffert er praktisk på tur Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Fordelen med en koffert er at den er lett å plassere og at fasongen gjør at den er lett å bære. Den brukes ofte som servicekoffert og som transportabelt verktøy for hobbyfolk. Vi har brukt vår til bilbaneutstyr, og en gang i tiden bygget vi inn en PC i en slik koffert.

Det finnes mer avanserte kofferter, og hos Elfa finner du en proff utgave som også har uttrekkbart håndtak og hjul.

Proff trallekoffert fra Elfa. 1935 kroner uten verktøy Foto: Forhandler
Proff trallekoffert fra Elfa. 1935 kroner uten verktøy Foto: Forhandler Vis mer


Plastkasser

Kasser i plast har blitt svært populære, de finnes i mange forskjellige størrelser og utførelser. De har noe til felles med den klassiske metall-verktøykassa, hvor du alltid får en haug med rot i hoveddelen av kassa. Men de er også utstyrt med uttakbare trau og esker til smådeler integrert i lokket.

Plastkasser er greie til oppbevaring Foto: Brynjulf Blix
Plastkasser er greie til oppbevaring Foto: Brynjulf Blix Vis mer


De mindre utgavene av disse er veldig greie for de som har et lite utvalg av det aller mest nødvendige verktøy og festemidler.

Du får også kjøpt plastkasser med ferdig verktøy til en utrolig billig penge. Kvaliteten kan være tilstrekkelig til bruk en gang i blant, men erfaringsmessig tåler ikke billig verktøy særlig belastning.

Har man mer verktøy finnes det store utgaver i flere etasjer, med håndtak og hjul. Da får du en praktisk verktøytralle.


Bager

Selv om man har mye verktøy, trenger man ofte å ta med seg mer enn man klarer å bære. Da er det veldig greit med en lett og fleksibel bag, med mange lommer til tenger, skrutrekkere og alt mulig annet.

Biltema har en fin og rimelig utgave som kan lukkes, mens Clas Ohlson har en lignende type - bildet øverst i artikkelen - med borrelåser på vangene som er praktiske til å feste lengre gjenstander, som for eksempel vater eller korte lister, beslag og annet.

Biltema verktøybag til 139 kroner Foto: Forhandler
Biltema verktøybag til 139 kroner Foto: Forhandler Vis mer


Uansett hva du velger - det er praktisk med orden i verktøyet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer