Test av trådløse støvsugere 2020

Smartere enn robotstøvsuger?

Vi har testet fem av de mest interessante trådløse støvsugere. Her er vår favoritt.

KLAR FAVORITT: Det er mange trådløse støvsugere å velge mellom, men i denne gjengen er én klart overlegen. Alle foto: Kirsti Østvang
KLAR FAVORITT: Det er mange trådløse støvsugere å velge mellom, men i denne gjengen er én klart overlegen. Alle foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Trådløse støvsugere er genialt. Her slipper du å styre med ledninger og slanger som snurrer seg rundt alt mulig. Ekle støvsugerposer er historie.

En annen fordel er at de er enklere å bruke på steder hvor du kanskje vanligvis ikke ville kommet til med den tradisjonelle støvsugeren - eller den fancy robotstøvsugeren for den saks skyld. Ikke bare rundt om i hjemmet, men også utenfor. Du kan for eksempel ta den med i bilen for å støvsuge all sanda ungene har tatt med seg hjem fra barnehagen.

Utvalget av trådløse støvsugere begynner å bli ganske stort. Prismessig varierer det noe, men de beste ligger gjerne på rundt 6000-7000 kroner.

Denne høsten har vi testet testet fem ulike trådløse støvsugere fra Ryobi, Miele, OBH Nordica, Samsung og Dyson (støvsugere fra Roidmi og Philips er på vei; denne samletesten oppdateres med resultater fortløpende).

Når man betaler såpass mye som de dyreste, forventer vi også mye. Her må det ikke bare bli rent, men batteriene må holde lenge nok, beholderne og filtre må være enkle å tømme og rengjøre, de må ha et levelig støynivå og være gode å håndtere.

Egenskaper

Produktnavn Ryobi R18SV7-0 Miele Triflex HX1 Samsung Jet 90 Multi Dyson V11 Absolute Extra OBH Nordica Air Force 560 Flex
Pris:2399 (uten batteri)10000700073005099
Hastighetsinnstillinger23332
Batteritid min-36 min44 min122 min-
Batteritid medium44 min25 min20 min42 min33 min
Batteritid maks19 min18 min9 min15 min6 min
Støvbeholder0,5 l0,5 l0,8 l0,76 l0,4 l
Støy min effekt-77 db75 db77 db-
Støy medium effekt82 db79 db80 db83 db76 db
Støy maks effekt90 db81 db84 db86 db85 db
Integrert lysJa (et rødt)JaNeiNeiJa
VeggopphengJaJaJaJaJa
LadestativNeiNeiJaNeiNei
Antall munnstyker3 (ett motorisert)4 (ett motorisert)4 (to motoriserte)7 (tre motoriserte)4 (to motoriserte)

Hva gjelder støymåling har vi brukt desibelmåleren i Apple Watch Series 6. Her kan profesjonelt måleutstyr gi litt andre resultater, men det gir en god pekepinn på støynivået, i hvert fall relativt til hverandre. Det er også verdt å merke seg at støyen fra de ulike støvsugerne oppfattes ulikt, siden de har forskjellig støykarakteristikk.

Ryobi One+ R18SV7-0

Ryobis støvsuger kan være et godt valg om du har andre verktøy i One+-sortimentet, siden alle produktene i serien bruker samme batteri.

Det som trekker ned er at den er tung å holde. Samtidig er den nesten for lett i motsatt ende, noe som gjør at vi synes den er litt vrien å manøvrere, særlig på tepper. Bryteren har dessuten en ugunstig plassering, mener vi.

Det største problemet er dog høyt støynivå. Her må vi nesten fram med hørselvern om vi bruker den over lengre tid. Batteritiden er imidlertid ganske god.

Som støvsuger gjør den en blandet jobb. God på litt større partikler, sliter litt mer med mindre. I garasjen spiller det kanskje ikke så stor rolle?

Testresultat

Ryobi One+ R18SV7-0

Batteriet fungerer med annet verktøy i Ryobi One+-seien, prisen, bra batteritid, enkelt å tømme støvbeholderen

Bråker fælt, tung med dårlig ergonomi, batteri og lader må kjøpes ved siden av, begrenset med utstyr i pakken

Miele Triflex HX1 Pro

Den nye toppmodellen til Miele ser imponerende ut. Den har et fleksibelt design, og kan til og med stå oppreist uten behov for veggfeste.

Dessverre er den så tung at det ikke er noe moro å bruke den. Vi må bruke store bevegelser for å manøvrere dit vi ønsker. På tepper er det eneste stedet tyngden kommer godt med.

Når det gjelder sugeevne gjør den en god jobb med mindre partikler som støv sand og sukker, men den sliter mer med de større partiklene som makaroni. Batteriet holder ikke så lenge, men her får du med to stykker inkludert en hurtiglader, så du er godt sikret.

Til denne prisen synes vi Miele godt kunne spandert på oss enda flere munnstykker.

Testresultat

Miele Triflex HX1 Pro

Følger med to batterier og en hurtiglader, kan stå oppreist uten veggfeste, kraftig LED-lys

Dyr, tung å holde, støvbeholderen litt vanskelig å få helt ren, begrenset med utstyr i pakken

OBH Nordica Air Force 560 Flex

«Norges lureste støvsuger» hevder OBH Nordica i reklamen, og det stemmer til en viss grad. Den har et bøyelig skaft, som kan vinkles 90 grader. Endelig en støvsuger som kommer helt under sofaen!

Denne er relativt god å manøvrere, vi kommer tett inntil lister, men vi kjenner at den blir litt tung etter en stund. Den må også løftes over dørterskler.

En annen ting vi liker godt med denne er det kraftige LED-lyset. Her ser vi virkelig hvor skittent det er når vi støvsuger.

Når det kommer til sugeevne, er det blandet drops. Større partikler som cheerios og makaroni flyr rundt i rommet når vi drar den frem og tilbake på gulvet. Mindre partikler som sand drar den frem og tilbake om vi ikke løfter den litt. Det motoriserte munnstykket har også en tendens til å sette seg fast i teppet, og da kuttes strømmen på denne.

Batteritiden er helt grei, med en drøy halvtime i vanlig hastighet. Kun seks minutter med boost skrudd på kan dog ikke sies å være all verden.


Samsung Jet Stick - Jet 90 Multi VS9000

Testresultat

OBH Nordica Air Force 560 Flex

Lett å manøvrere, bøyelig skaft gjør at man kommer til på vanskelige steder, kraftig LED-lys, god pris

Litt liten støvbeholder som er tungvinn å tømme, ikke på høyde med de beste på sugeevne, batteritiden kunne også vært bedre

Samsungs nye støvsuger er som snytt ut av nesa på Dyson. Den er omtrent like god å manøvrere, ligger lett i hånden og går til og med over dørtersklene.

På en måte er Samsung-støvsugeren bedre å bruke fordi vi ikke trenger å holde inne knappen for å støvsuge som vi må med Dyson. Den kommer dog ikke like godt ut når det gjelder sugeevne, særlig små partikler som sukker hadde den problemer med å fange ordentlig opp.

Noe av det vi liker best med denne er at den kommer med en praktisk ladestasjon som er laget for å stå på gulvet. Dermed slipper du å måtte styre med å skru noe fast i veggen. I ladestasjonen er det også plass til å lade et ekstra batteri. Det trengs, for den holdt bare 20 minutter på medium hastighet i våre tester.

Et annet pluss er at den har en såkalt teleskoprør som kan justeres i fire ulike lengder, fra 930 til 1140 millimeter. Ikke bare er det en fordel med tanke på høyden til de som støvsuger, men også til ulike oppgaver.

Litt bedre batteritid og sugeevne, så er dere helt oppe der med de beste, Samsung!

Dyson V11 Absolute Extra

Testresultat

Samsung Jet 90 Multi

Lett og med god ergonomi, ganske bra sugeevne, praktisk ladestasjon, bra med utstyr i pakken, uttrekkbar stang (teleskopstang)

Lager en slitsom høyfrekvent pipelyd, ikke så god batteritid, sugeevnen ikke på nivå med de beste

Dyson fortsetter å imponere. V11 er rett og slett en fryd å jobbe med. Den føles lett i hånden og nærmest flyter over både gulv og dørterskler.

Sugeevnen er i topp klasse. Den scorer bra på alle punkter, og suger opp stort og smått like bra, enten det er rosiner eller støv. Detaljer som LED-panel som viser batterinivået og en støvbeholder som er enkel å tømme, trekker opp. Den lager lyd, men vi opplever den ikke som bråkete.

Vi savner dog LED-lys foran på munnstykket. Over lengre tids bruk kan det også være litt slitsomt å måtte holde knappen inne for å støvsuge, selv om vi også liker at det gjør den enkel å ta en kjapp støvsugejobb med.

Men når alt kommer til alt, er det ikke mange som gjør dette bedre enn Dyson. Dagens testvinner med god margin.

Testresultat

Dyson V11 Absolute Extra

Lett i hånden, svært god å manøvrere, går over dørterskler, svært god sugeeffekt, enkel tømming av støvbeholderen, LED-display viser batteritid, god batteritid, rikt med tilbehør

Vi savner LED-lys foran, slitsomt å holde inne knapp for å støvsuge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer