Det danske boligmagasinet Bolius.dk har nylig kåret Danmarks flotteste vedstabel. Og her snakker vi ikke bare om en hvilken som helst stabel med ved.
I Collins' tilfelle er det snakk om jernrammer og en supersmart metallkasse med skjulte muligheter midt i stabelen.

Her er veden som gir mest varme, og det er ikke bjørk ...
Men som du også kan se av bildene vi har fått låne fra Bolius lenger nede i artikkelen: Det er snakk om mange kreative tolkninger av vedstabelen – fra hytter og lekehus til de reneste kunstverk.
Du kan se flere bilder og lese mer om konkurransen i denne artikkelen på Bolius.dk
Kåringen er gjort på bakgrunn av stemmer fra lesere, og det var ifølge Bolius et hårfint race mellom Collins som vant og den runde vedstabelen du kan se lenger ned i artikkelen.
To kastanjetrær og to grantrær ble vegg med hemmeligheter
Som du kan se av bildene, har Collins laget vegger av vedkubber rundt uteplassen på terrassen.
Collins forteller til Dinside at han har laget rammer av varmgalvanisert jern på 40x40 mm – og at hver seksjon er laget i to deler slik at det skulle være lettere å flytte rundt på – og at de to rammene så er boltet sammen for å stabilisere dem.

– Metallkassa i den ene stabelen har to stikkontakter på bakveggen så man kan ha en radio, en lampe eller lade telefonen der – eller hva man ellers vil, sier Collins til Dinside.
Rammene som danner de to veggene er skrudd i de bærende bjelkene under terrassen – men med et avstandstykke i tre mellom rammen og terrassen så det kan komme luft under.

Collins forteller at det gikk med to store kastanjetrær og to grantrær til prosjektet.
– Det tok rundt fem timer å lage rammene – og et par dager hvor vi har hygget oss med å legge vedkubbene på plass, sier Collins.


– En måte å uttrykke seg kreativt
Konkurransen er nylig avsluttet på Bolius.dk og de forteller at de fikk rundt 100 bidrag til konkurransen.

Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert hos Bolius.dk, forteller til Dinside at det var mange kreative vedstabler å se blant de innsendte forslagene.
Vedovner og fyring med ved er veldig populært og svært vanlig også i Danmark, og Vedsted-Jakobsen sier at selve fyringen og kosen rundt det nok er det som er viktigst for danskene.
– Men det er klart at mange er meget stolt av å kunne lage en fin vedstabel. Folk går nok litt opp i det og er stolt av det, men jeg vil si at vi ble overrasket over at det finnes så mange fine vedstabler rundt omkring, sier Vedsted-Jakobsen til Dinside.

Han forteller at det var alle mulige former og fasonger på vedstablene i de innsendte bidragene til konkurransen.
– For mange er det nok bare en måte å uttrykke seg kreativt. For eksempel så må jo veden kløyves for at den skal tørke – men som vi kan se av noen av bidragene så har det kunstneriske helt klart gått foran det praktiske, påpeker Vedsted-Jakobsen.
Har du en flott og kreativ vedstabel? Send oss gjerne et bilde – til tips@dinside.no eller ved å klikke på navnet til journalisten øverst i artikkelen.

– En del kreative stablinger også i Norge
Ifølge Øyvind Stranna Larsen, fagsjef Norsk Ved, som er interesseforumet for norske vedprodusenter, er kreativ vedstabling også noe vi kan se her til lands.

– Jeg reiser en del rundt i Norge i forbindelse med jobben og ser stadig at flere forsøker seg på kreative stablinger, det er veldig artig, sier Stranna Larsen til Dinside.
– Men, for de fleste er vel det viktigste at veden stables slik at den blir tørr, påpeker han.
Slik må du stable ved for å få tørr ved:
Her er Stranna Larsens og Norske Veds beste tips for å få tørr, fin ved når man skal stable:
1. Legg et underlag:
Vedlaget må ikke legges rett på bakken, da blir det underste laget rått og muggent. Den beste løsningen er å legge et lag med paller som underlag. Uoriginale paller får man gratis hos byggevarefirmaer o.l.

2. Pass på høyden:
De fleste fyrer i dag med 30 cm vedlengder. I gamle dager var det mange som brukte 60 cm lengder, og disse lengdene er mye lettere å stable. Vedlag med korte vedlengder blir nemlig veldig lett ustabilt. Dette har sammenheng med at veden krymper i volum under tørkeprosessen. Og, den delen av vedkubbene som ligger mot sola tørker først og krymper først. Derfor vil et vedlag lett helle utover mot solretningen etter hvert som veden tørker og krymper.
Man kan løse dette på to måter:
- Ikke legge opp for høyt lag, kanskje ikke særlig mer enn rundt 50 cm når man har 30 cm lengder.
- Alternativt montere sperrer foran vedlaget mot solretningen i form av trebord/planker som man monterer på kryss og tvers av laget.
3. Vedlaget bør dekkes:
Noen bruker bølgeblikkplater, men dette anbefales ikke på steder der barn kan ferdes, og det gjør de på de fleste stedene.
Årsaken er at spesielt hjørnene på bølgeblikkplatene er særdeles farlige for barn i leik og kan gi stygge øyne- og ansiktsskader. Mange vedlag legges ofte i høyde med barns hoder, og det har dessverre forekommet slike ulykker.

Profesjonelle vedprodusenter bruker såkalte «langpresenninger» for å dekke veden. Det kan være en fordel å la veden tørke ut litt uten dekke på forsommeren, eksempelvis i mai/juni og så legge på presenning i juli da det ofte blir mer nedbør. Har man en sørvendt vegg er det fint å legge opp veden inntil veggen så den får dekke av takutspringet.
4. Pakk i sekk før stabling:
I stedet for å lagre veden i vedlag, bør man også vurdere å pakke veden i sekker og så legge opp disse sekkene i et lag. Da har man også behov for å kjøpe et enkelt stativ for å feste sekken under pakkingen.
Ved stabling av sekkene benyttes også her paller under, og man legger vedsekkene krysslagt i hvert lag når man bygger oppover slik at man «låser» sekkene hvert lag. Det gjør stabelen mer stabil.
Ikke bygg for høyt, også her krymper veden mot sola. Maks høyde 1 meter -1,5 meter. Man kan få kjøpt spesielle «pallehetter» (på eksempelvis Felleskjøpet) til å dekke over. Også her kan det være aktuelt å la stabelen stå udekket litt på forsommeren, og så legge på pallehette etter hvert.
Bruk av vedsekker forenkler det videre arbeidet med veden i vesentlig grad, spesielt dersom man skal ha med ved på hytta. Det finnes sekker i størrelse 30 liter, 40 liter og 60 liter som er svært aktuelle for hobbyprodusenter.
5. Kløyving:
Vedkubber tørker raskere når de kløyves. Kløyvde kubber er også lettere å få den første fyren på i ovnen når man tenner opp enn ukløyvde. Når man har ei skikkelig «glo-seng» i ovnen, betyr ikke kløyvingen noe særlig.

Sliter du med å få fyr i peisen? Ikke etter dette
Jo hardere og tyngre treslag, jo viktigere er det å kløyve. Hvis man har en stor ovn kan en grankubbe på 15 centimeter i diameter godt legges ukløyvd i laget, den tørker greit, treslaget er lett og barken svært permeabel.
Men en bjørkekubbe på 15 cm diameter bør absolutt kløyves, da neveren er lite permeabel og trevirket i bjørk tørker seinere.
Generelt bør man vurdere kløyving når kubbene er fra 8- 10 cm i diameter og oppover.
