Smarthjem i kraftig vekst

Nå vil nordmenn fjernstyre husene sine.

STYR ALT: Interessen for styring av alt fra lås til innekima og alarmer fra apper har økt markant det siste året. Foto: BRIAN JACKSON/ALAMY/ALL OVER PRESS
STYR ALT: Interessen for styring av alt fra lås til innekima og alarmer fra apper har økt markant det siste året. Foto: BRIAN JACKSON/ALAMY/ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i verdenstoppen når det gjelder installasjon av brann- og innbruddsalarmer hjemme ved tilknytning til vaktselskap.

Men vi er er fullt ut til stand til å slå på lyset selv, og vil helst vente med å skru på TV-en til vi er klare. Garasjedøra åpner vi fint med en fjernkontroll i hanskerommet, og dørlåsen har vi beholdt siden vi fikk nøkkelen da vi flyttet inn.

Markant endring i år

Inntil nå. For ikke bare begynner det å bli mange smarte løsninger for de som vil styre mer av hverdagen i boligen. For eksempel smarte hvitevarer, strømstyring og brytere som kutter all unødvendig strømbruk.

Se hvor mye du kan styre ved hjelp av smarthus-løsninger

I 2014 har det også skjedd en markant endring i folks ønsker, mener prosjektleder Gulbrand Øverbye i Boligalarmer.no, et nettsted som har satt seg fore å gi nordmenn oversikt over priser og tilbud på alarm og overvåking av hjemmet.

- Vi merker klart at interessen for smarthjem-løsninger har økt fra i fjor til i år. Det ser vi på antallet henvendelser, sier Øverbye.

Han mener det er satsingen fra markedslederen Verisure som er hovedårsaken.

- Verisure er størst, både i Norge og Europa, og har satset hardere på smartalarmer enn alle de andre alarmselskapene. Jeg tror de gjør det for å skille seg ut i markedet. Og så blir folk inspirert til å installere slikt utstyr selv når de for eksempel ser naboens elektroniske lås.

Visste du at kodelås muligens kan gi forsikringsrabatt?

Vil at andre skal gjøre det

FLERE VIL HA SMARTHUS: - Det går et markant skille mellom 2013 og 2014, mener Gulbrand Øverbye i Boligalarmer.no. Foto: BOLIGALARMER.NO
FLERE VIL HA SMARTHUS: - Det går et markant skille mellom 2013 og 2014, mener Gulbrand Øverbye i Boligalarmer.no. Foto: BOLIGALARMER.NO Vis mer


Øverbye mener også at muligheten til å få alt installert uten egeninnsats er med på å øke interessen.

- Jo mer kompliserte styringsfunksjonene blir, desto større blir interessen for installasjon. Nordmenn er mer opptatt av komfort enn pris. Det er nok derfor «gjør det selv»-løsningene vi har sett hittil ikke har tatt av. Å få alt i en integrert, enkel pakke er mer attraktivt for de fleste, sier han.

Enkle og billige alarmer du kan installere selv kommer.

Det er ikke dermed sagt at alle skal ha smartalarm, for det er også en klar vekst i antall boligalarmkunder hos alarmselskaper med mer tradisjonelle løsninger.

- Men noen oppgraderinger på alarmpakkene, slik som integrasjon med mobilapplikasjoner, er blitt nærmest en nødvendighet, mener Øverbye.

Flere enn 100.000 norske hjem

Hos Verisure er det primært sikkerheten som har fokus. Presseansvarlig Cecilie Knudsen har imidlertid stor tro på at smarthjem er et viktig tilleggsprodukt i forlengelsen av dette, og forteller at selskapet nå har mer enn 100.000 «smarte hjem» på kundelisten i Norge, noe ifølge selskapet plasserer norske husholdninger i verdenstoppen når det gjelder å ta i bruk teknologi for å styre boligen.

- Vi er fortsatt primært et sikkerhetsselskap som skal forebygge og varsle om brann og innbrudd. Men vi ønsker også å gi folk en enklere hverdag. Derfor har vi utviklet egen programvare og egen gateway (nettverksløsning, journ. anm.) som gjør at alle komponenter snakker sammen og kan styres av én app, sier Knudsen.

Japanske Panasonic har Verisure som partner her hjemme. Selskapet har investert store summer i utvikling av smarthjemløsninger, og i Japan har de til og med utviklet en egen smartby.

- De har utviklet våre røykvarslere, og nå har de også integrert styring av varmepumpene sine gjennom våre systemer, sier Knudsen.

Kjøpt alarm av dørselgere, og angrer? Det kan du trygt gjøre, du har angrefrist ved dørsalg.

Konkurrenten sitter på gjerdet

Verisures hovedkonkurrent Sector Alarm har ikke tro på at smarthjem-løsninger vil bli en stor vekstnæring for alarmselskapene på kort sikt.

- Dette er foreløpig en bitte liten del av markedet. Vi er en boligalarm-spesialist. Vi er opptatt av å levere en velfungerende boligalarm som bidrar til økt trygghet i hjemmet. Men vi overvåker markedet og vil som alltid levere det forbrukerne ønsker. I dag er det boligalarm med innbrudd, brann og panikkvarsling, sier pressetalskvinne Sissel Eckblad i Sector Alarm til Dinside.

Mange tror likevel at smarthus-bølgen kommer fra helt annet hold enn vakt- og alarmbransjen.

Apple er inne og snuser på smarthus-markedet med Home Kit-produktene, og andre store selskaper som Microsoft, Samsung, Siemens og Philips har vært der i mange år allerede.

Google, Apple og Microsoft

Størst forventninger knytter det seg kanskje til Google. I januar kjøpte de røykvarsler/termostatselskapet Nest for 3,2 milliarder dollar - om lag 21,8 milliarder kroner etter dagens kurs.

Mer om Nest finner du her.

Selv om de har begynt å selge produktene sine både i Storbritannia og flere andre europeiske land, er Nest foreløpig ikke å finne i norske butikkhyller.

Gulbrand Øverbye tror ikke at de vil bli noen trussel mot det norske alarm-markedet.

- Google kommer neppe til å begynne med utrykning. Men det kan tenkes de kan bli en leverandør til norske selskaper som ikke er store nok til å utvikle egne produkter, sier Øverbye.

Se hvor mye du kan styre ved hjelp av smarthus-løsninger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer