Smarthusløsningene har blitt smarte nok

- Systemene må snakke med hverandre, og de må være enkle å forstå. Først da blir det bra nok for ingeniør og forbruker Terje Fjeldvig fra Drøbak.

FULL KONTROLL: Terje Fjeldvig (58) føler seg kanskje ikke smartere med en smart hus-applikasjon, men smart er det: Alt styres nemlig via appen.  Foto: JOHN BERGE
FULL KONTROLL: Terje Fjeldvig (58) føler seg kanskje ikke smartere med en smart hus-applikasjon, men smart er det: Alt styres nemlig via appen. Foto: JOHN BERGE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Valget falt på norske Home Control, som nå i første omgang selges hos kjedene Elkjøp og Lefdal, og via energiselskapet Ustekveikja Energi AS på Geilo.

– Det hadde den smarteste løsningen jeg har sett, grunnet styrken i appen og gode patenter. Nå skal jeg bruke ingeniøren i meg og sette det opp hjemme, sier Terje Fjeldvig (58), som sammen med kona bor i et tre etasjers rekkehus i idylliske Drøbak, og har i alt 144 m2 å boltre seg på.

Smart strømstyringssystem, helt uten programmering

Først nå det begynner å bli enkelt nok

- Veldig mange aktører har bommet på teknologien, hevder Terje Fjeldvig, som med sin industribakgrunn fra Philips også bør ha et godt faglig grunnlag.

- Kompetansen rundt applikasjoner og software har vært for komplisert, og først nå begynner brukergrensesnittet å bli slik at folk flest skjønner det.

ONLINE:  Alt kan styres via en App, uansett hvor man befinner seg i verden. Men på nett må man!  Foto: JOHN BERGE
ONLINE: Alt kan styres via en App, uansett hvor man befinner seg i verden. Men på nett må man! Foto: JOHN BERGE Vis mer


Så hvorfor valgte du en smart hus-løsning?

- Jeg ser jeg sparer varme, og det er motiverende. Men det som har fått meg og kona til å faktisk bruke det er brukergrensesnittet.

- Kona mi liker lysstyringen og 30 % mindre på regningene. Hun satte også opp flere av komponentene. I en etasje har jeg styring av lys, varme og kamera, og forbruksmåler på hele huset. I øvre etasje har jeg varme, lys og røykvarsler, sier en fornøyd Fjeldvig.

Dyre systemer eller gjøre det selv? Slik styrer du varmeovnene

Åpne systemer og lavere priser er nøkkelen

- Det som er viktig er å tilby åpne systemer som ikke er fastlåste, slik at kundene kan integrere andre ting fra ulike leverandører, sier Kim Lomeland, produktsjef hvitevarer for Norden i Elkjøp til Dinside.

Han medgir likevel at det ikke alltid er lett å presentere smarthus-systemer i et moderne varehus. Men målet er uansett å vise fram hva som er mulig å få til i allerede eksisterende hus og leiligheter - altså uten å totalrenovere boligen.

- Det er også viktig at produktene er enkle. Man skal kunne installere det selv, laste ned en applikasjon, og så skal det fungere, fortsetter Lomeland.

STARTPAKKEN: Både iOS og Android støttes via den norske produsenten Home Control.  Foto: JOHN BERGE
STARTPAKKEN: Både iOS og Android støttes via den norske produsenten Home Control. Foto: JOHN BERGE Vis mer


- I tillegg må prisene ned. For selv om Smart Home har vært lenge på markedet, har det vært veldig høye priser. Nå er de litt mer moderate, og det gir en boost, mener Lomeland.

Det «norske Home control-settet» skal ha en startpris på 1.995 kroner, mens ekstra kontakter og pærer vil koste henholdsvis 499 og 179 kroner.

Satheesh Varadharajan styrer hele huset fra mobilen

Smart blir stort

– Vi tror smarte hjem-kategorien kommer til å vokse stort i 2015, sier Line Byberg Høienholm, kategoridirektør for hjem og fritid hos Komplett.no. Foto: MORTEN RAKKE
– Vi tror smarte hjem-kategorien kommer til å vokse stort i 2015, sier Line Byberg Høienholm, kategoridirektør for hjem og fritid hos Komplett.no. Foto: MORTEN RAKKE Vis mer


- Også vi tror at smarte hjem-kategorien kommer til å vokse stort i 2015, sier Line Byberg Høienholm - kategoridirektør for hjem og fritid hos Komplett.no.

- En ting er å spare strøm, men å kunne styre hvitevarer, husalarmer, og ha postkasser som sender deg en varsel når du får post er også spennende.

Hovedutfordringen er at det ikke eksisterer en totalleverandør.

- Den første som kommer med en løsning som kan styre alt av lys, alle hvite- og brunevarer, alarm og låser via én enhet, vil ha et stort fortrinn, sier Komplett-sjefen.

Guide Slik skaffer du deg et smart hus

Sitter Home Control på «alt-i-ett»-løsningen?

OPTIMIST: Direktør Yngvar Pettersen Jr. i Home Control ser for seg et sterkt voksende marked innenfor smarte hus, og satser spesielt sterkt på smarte produkter i allerede bygde boliger.  Foto: JOHN BERGE
OPTIMIST: Direktør Yngvar Pettersen Jr. i Home Control ser for seg et sterkt voksende marked innenfor smarte hus, og satser spesielt sterkt på smarte produkter i allerede bygde boliger. Foto: JOHN BERGE Vis mer


Å måtte ha en app til hvert eneste smartprodukt er altså tungvint, og det norske firmaet Home Control påstår altså at de har løsningen.

- Målet vårt er at alt skal kunne styres fra en plattform. Idag er det litt som da det var Blu-ray og HD DVD, hvor Zigbee og Z-Wave er de to konkurrerende standardene. Men dette er ikke noe forbrukerne skal behøve å tenke på. Vi vil tilby begge, slik at systemet vårt kan styre hva det måtte være, sier direktør Yngvar Pettersen Jr. i Home Control.

Han medgir likefullt at Home Control ikke er fullverdig per våren 2015, men at de jobber hardt for å få på plass flere elementer.

Nå er det smartkontakter, en egen lyspære med chip, forbruksmåler i sikringsskapet, kamera, røykvarslere og styring av fjernkontroller som er på plass. (Hvis røykvarslerne går av, slår de på alle lys i huset, f.eks.)

Og Terje Fjeldvig virker i hvert fall fornøyd så langt.

- Det er mange som lager gode systemer, men i stedet for å være app-basert er de produktbasert. Det er et produkt og styring av det. Når du får en app og systemintegrasjon – hvor hele konseptet er bygd på et system – da snakker vi forbrukervennlig, mener Fjeldvig.

Hva er forskjellen på Home Control og de mange konkurrentene?

- Flere, hevder Yngvar Pettersen Jr. Du bygger appen selv for huset ditt og er ikke «låst» til et fiktivt hus. Og systemet har flere muligheter, ikke bare ett bruksområde. Det som frister mange er at du kan slå av kaffetrakteren eller komfyren om du skulle ha glemt det. Eller det å legge en timeplan på lyssetting og varme.

- Og alt gjøres via telefonen. Basert på postnummeret ditt og Yr.no kan man også få temperaturjusteringer i forhold til utetemperaturen.

Smarte værmålestasjoner: Slik blir du din egen meteorolog

SLIK SER DEN UT I DAG:: Dette er dagens kontakt fra Home Control. En ny slankere kontakt med «Flow»-design er på trappene. Foto: JOHN BERGE
SLIK SER DEN UT I DAG:: Dette er dagens kontakt fra Home Control. En ny slankere kontakt med «Flow»-design er på trappene. Foto: JOHN BERGE Vis mer


Ny kontakt

Det er 40 stikkontakter eller mer i en gjennomsnittlig bolig. Det blir for dyrt å skifte alle. Og uten å fornærme dere, kontaktene deres er veldig store, tykke og trenger kanskje en designoverhaling?

- Joda, dagens kontakt er grei, men den burde vært mindre, medgir Home Control-sjefen og bekrefter at selskapet har fått kommentarer på nettopp dette. Vi har derfor tatt grep, og kommer nå med en ny type stikkontakt kalt «Flow». Kontakten er laget av den norske mastergradsstudenten Nima Shahinian, og designet gjør at kontaktene sklir inn i rett hull på enkelt vis.

SLIK SKAL DEN BLI: Dette er den nye og slankere kontakten med «Flow»-design. Foto: JOHN BERGE
SLIK SKAL DEN BLI: Dette er den nye og slankere kontakten med «Flow»-design. Foto: JOHN BERGE Vis mer- Kontakten må uansett design ha plass til en chip, og det andre nødvendige innholdet. I praksisk betyr det to reeler, sensorer, kommunikasjonskort, transformater og antenner, forteller Pettersen Jr.

Men det er jo mange andre produsenter som også har smarte kontakter?

- Det er ofte bare «av og på», hevder Yngvar Pettersen Jr. Men det som er bra, for eksempel med Verisure, er at de tenker i samme baner og åpner markedet. Det er supert, for da blir kundene kravstore og kresne, og det vil vi tjene på, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer