Smør og margarin - ikke akkurat ett fett

Begge blir ofte brukt i matlaging, men forskjellen på margarin og smør er stor. Av: Natalie Ngo

Margarin kom  opprinnelig på markedet som et substitutt for smør. I dag er utvalget av margarin stort og variert i butikkhyllene.  Foto: Natalie Ngo
Margarin kom opprinnelig på markedet som et substitutt for smør. I dag er utvalget av margarin stort og variert i butikkhyllene. Foto: Natalie Ngo Vis mer

I de aller fleste kjøleskap finner vi enten en pakke smør eller margarin. Det er et fast innslag på kjøkkenet og brukes til mye forskjellig. Vi smører det på brødskiven, har det i baksten eller steker mat i det.

Men hva er egentlig den største forskjellen på smør og margarin? Og når bør du bruke de forskjellige i matlagingen?

Margarin ble opprinnelig laget som et substitutt for smør. I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre, men i praksis er det noen forskjeller. Smør er et naturlig produkt, mens margarin er resultatet av en mer komplisert og industriell prosess.

Ikke så vanskelig: Slik lager du smøret selv

Alltid smør i bakst

Smør inneholder rent melkefett og er laget på syrnet fløte – ingen andre fettyper kan tilsettes. Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter inneholder norsk smør mellom 81 og 83 prosent fett, avhengig av saltinnhold. Produktgruppen smør er underlagt offentlige forskrifter som blant annet setter som krav at smør skal inneholde minst 80 prosent fett og maks 16 prosent vann.

Skittent vaffeljern? Prøv en vaskevaffel!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer