Smør og margarin - ikke akkurat ett fett

Begge blir ofte brukt i matlaging, men forskjellen på margarin og smør er stor. Av: Natalie Ngo

Margarin kom  opprinnelig på markedet som et substitutt for smør. I dag er utvalget av margarin stort og variert i butikkhyllene.  Foto: Natalie Ngo
Margarin kom opprinnelig på markedet som et substitutt for smør. I dag er utvalget av margarin stort og variert i butikkhyllene. Foto: Natalie Ngo Vis mer

I de aller fleste kjøleskap finner vi enten en pakke smør eller margarin. Det er et fast innslag på kjøkkenet og brukes til mye forskjellig. Vi smører det på brødskiven, har det i baksten eller steker mat i det.

Men hva er egentlig den største forskjellen på smør og margarin? Og når bør du bruke de forskjellige i matlagingen?

Margarin ble opprinnelig laget som et substitutt for smør. I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre, men i praksis er det noen forskjeller. Smør er et naturlig produkt, mens margarin er resultatet av en mer komplisert og industriell prosess.

Ikke så vanskelig: Slik lager du smøret selv

Alltid smør i bakst

Smør er et naturprodukt laget av melkefett. Det brukes ofte i maten på grunn av den gode smaken. Foto: Natalie Ngo
Smør er et naturprodukt laget av melkefett. Det brukes ofte i maten på grunn av den gode smaken. Foto: Natalie Ngo Vis mer


Smør inneholder rent melkefett og er laget på syrnet fløte – ingen andre fettyper kan tilsettes. Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter inneholder norsk smør mellom 81 og 83 prosent fett, avhengig av saltinnhold. Produktgruppen smør er underlagt offentlige forskrifter som blant annet setter som krav at smør skal inneholde minst 80 prosent fett og maks 16 prosent vann.

Skittent vaffeljern? Prøv en vaskevaffel!

Kokker bruker helst smør på grunn av den gode smaken. Åpent Bakeri-gründer Øyvind Lofthus, som har vært aktuell som dommer i tv-programmet «Hele Norge baker», er en av dem som alltid sverger til naturlige ingredienser når han baker.


– Vi bruker bare rene produkter i våre bakervarer, med andre ord kun meierismør når det kommer til valg av fett. Vet ikke hvor mange tonn smør det går i løpet av et år på bakeriene våre, men det er latterlig store mengder, sier bakeren.

Tips: Ta smøret ut av kjøleskapet en halv time før det skal smøres på for eksempel brød. La derimot smøret være kjøleskapkaldt når det skal smuldres i deiger, eller skjæres med ostehøvel til wienerdeig, tertedeig og lignende.

Vi har bakt og smakt: Her er våre kakemiksfavoritter

Margarin til steking

Opprinnelig ble ikke margarin laget av plantefett, men av smult og talg fra slakteriene. I dag er fett fra planter det viktigste. Soyaolje, rapsolje og maisolje er for eksempel vanlige fettkilder i margarintyper som Soft Flora, Melange og Vita hjertego'.

Redd for palmeolje? Slik kan du sjekke om matvarene inneholder palmeolje

Når du steker mat i pannen kan det være vanskelig å se når oljen er varm nok, og resultatet er at den fort blir for varm. Til steking kan det derfor være lurt å bruke flytende plantemargarin. Den typen margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy steketemperatur. Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok til at du kan begynne å steke maten.

Det samme gjelder smør, men smør på sin side tåler ikke like høy steketemperatur som margarin og blir fort brent.

Tips: Stek først i olje, for så å ha litt smør i pannen rett før servering. Eventuelt hvis du kun vil benytte deg av smør, la smøret slutte å boble før det som skal stekes legges i pannen. Stek på middels temperatur, slik at ikke smøret får brent smak.

Jo, du kan steke med olivenolje, men det er ikke likegyldig hvilken olivenolje du velger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer