Gevinstskatt ved boligsalg

«Smutthull» kan spare deg for flere hundretusener

Gevinst ved salg av bolig er skattefri hvis du har eid og bodd i boligen i 12 av de siste 24 månedene, men denne regelen har flere unntak.

BOLIGSALG: Du kan unngå skatt selv om du ikke har bodd lenge nok i boligen du skal selge. Stikkordet er «brukshindring». Les mer i saken under. Foto: Eilin Lindvoll
BOLIGSALG: Du kan unngå skatt selv om du ikke har bodd lenge nok i boligen du skal selge. Stikkordet er «brukshindring». Les mer i saken under. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Alle som eier bolig drømmer om å selge den for mer enn de kjøpte den for når de en dag skal skifte bosted, og gevinsten ved boligsalg er skattefri såfremt du har eid og bodd i boligen 12 av de siste 24 månedene.

Men, hva om du har bodd i boligen kun noen få måneder eller ikke i det hele tatt? Kan den da selges skattefritt?

Ja, svarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

«Smutthullet» for boligsalgsskatten

Du kan nemlig selge boligen skattefritt hvis det har vært en «brukshindring» inne i bildet.

Eksempler på brukshindringer som gir grunnlag for unntak fra skatt er at du har måttet flytte ut på grunn ny jobb, utdannelse, dårlig helse eller innleggelse på institusjon.

- Vi får mange spørsmål fra våre medlemmer knyttet til brukshindringer. Særlig gjelder det fra de som flytter på sykehjem, sier forbrukersjef Carsten Pihl i Huseiernes Landforbund til Dinside.

Men, disse «fellene» gir gevinstskatt likevel

Du kan til og med leie ut gamleboligen din i flere år og deretter selge den skattefritt. Forutsetningen er at du ikke kjente til brukshindringen da du kjøpte boligen, og heller ikke kjøper ny bolig der du flytter, for du kan ikke opparbeide deg botid i to boliger samtidig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer