Gevinstskatt ved boligsalg

«Smutthull» kan spare deg for flere hundretusener

Gevinst ved salg av bolig er skattefri hvis du har eid og bodd i boligen i 12 av de siste 24 månedene, men denne regelen har flere unntak.

BOLIGSALG: Du kan unngå skatt selv om du ikke har bodd lenge nok i boligen du skal selge. Stikkordet er «brukshindring». Les mer i saken under. Foto: Eilin Lindvoll
BOLIGSALG: Du kan unngå skatt selv om du ikke har bodd lenge nok i boligen du skal selge. Stikkordet er «brukshindring». Les mer i saken under. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Alle som eier bolig drømmer om å selge den for mer enn de kjøpte den for når de en dag skal skifte bosted, og gevinsten ved boligsalg er skattefri såfremt du har eid og bodd i boligen 12 av de siste 24 månedene.

Men, hva om du har bodd i boligen kun noen få måneder eller ikke i det hele tatt? Kan den da selges skattefritt?

Ja, svarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

«Smutthullet» for boligsalgsskatten

Du kan nemlig selge boligen skattefritt hvis det har vært en «brukshindring» inne i bildet.

Eksempler på brukshindringer som gir grunnlag for unntak fra skatt er at du har måttet flytte ut på grunn ny jobb, utdannelse, dårlig helse eller innleggelse på institusjon.

- Vi får mange spørsmål fra våre medlemmer knyttet til brukshindringer. Særlig gjelder det fra de som flytter på sykehjem, sier forbrukersjef Carsten Pihl i Huseiernes Landforbund til Dinside.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Men, disse «fellene» gir gevinstskatt likevel

Du kan til og med leie ut gamleboligen din i flere år og deretter selge den skattefritt. Forutsetningen er at du ikke kjente til brukshindringen da du kjøpte boligen, og heller ikke kjøper ny bolig der du flytter, for du kan ikke opparbeide deg botid i to boliger samtidig.

Dersom du kjøper ny bolig der du bor samtidig som du eier den gamle du ikke kan bo i likevel, må du selge «gamleboligen» seinest 12 måneder etter at du kjøpte den nye.

To eksempler: Slik unngår du skatten

For å vise hvordan en gyldig brukshindring kan unnta deg for skatt ved boligsalg, viser Kvadsheim til et eksempel:

  • En mann kjøpte en leilighet i Oslo og benyttet denne som egen bolig i fem år. Samboeren hans flyttet imidlertid til Tromsø grunnet arbeid, og de fikk barn sammen samme år. Da flyttet han også til Tromsø, til en bolig samboeren leide. Han har deretter vært hjemmeværende husfar i tre år. Familien planlegger å flytte tilbake til Oslo i nær fremtid, men ønsker å selge leiligheten i Oslo og kjøpe en større bolig.
  • Skatteetaten konkluderte i en bindende forhåndsuttalelse med at det forelå en brukshindring, og at gevinst ved boligsalg derfor blir skattefri dersom boligen selges mens brukshindringen foreligger eller innen ett år etterpå.

Det er også en annen interessant forhåndssuttalelse fra Skatteetaten som viser en annen brukshindring:

  • I dette tilfellet hadde skattyter aldri hatt boligen som sin primærbolig, men flyttet til utlandet før han hadde overtatt boligen i Norge. Den ble så leid ut på kortidsleie i mange år, og benyttet av familien sporadisk.
  • Skatteetaten konkluderte med at boligen kunne selges uten gevinstbeskatning, forutsatt at salget fant sted innen en viss dato.

Bruk av bolig du ikke kan bo i

Hva du skal gjøre med en bolig du eier som står tom kommer an på økonomien din og planene dine fremover.

- Hvis du skal jobbe i en annen by noen år, vil det ofte være lurt å leie ut i denne perioden - såfremt du har råd, sier Pihl i Huseierne.

- For de som havner på pleiehjem, kan det ofte være greit å selge boligen, eller la den gå videre som arv, fortsetter han.

- Pass på forfall

Når du skal flytte fra én bolig til en annen, er dette ofte et ledd i en lenger prosess, og da vil boligen som regel stå tom en stund.

- Du bør imidlertid passe på at boligen ikke forfaller mens den står ubrukt. For eksempel må det være litt varme på i boligen for å holde fukt ute. Noen bør også være innom med jevne mellomrom for å sjekke at alt er i orden, anbefaler Pihl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer