Snailrail - nytt norsk sneglegjerde

Kampen mot brunsneglene fortsetter, med stadig nye våpen.

SNEGLEGJERDE: Du kan legge for eksempel kjemikalier i rennen, som tar livet av sneglene. Foto: PRODUSENTEN
SNEGLEGJERDE: Du kan legge for eksempel kjemikalier i rennen, som tar livet av sneglene. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omfanget av brunsnegler varierer fra år til år i forskjellige deler av landet. Flere steder har plagen vært mindre enn tidligere, grunnet det varme været, men det er ingen garanti for at bestanden er på retur.

Blant remediene som brukes mot snegler finner vi både kjemiske og mekaniske løsninger, selv har vi eksperimentert med en elektrisk løsning.

En av de siste nyvinningene er et gjerde som er konstruert som et skinnesystem, og har fått navnet SnailRail. Det består av en nøye uttenkt plastprofil som sørger for å stoppe eller å lede sneglene i feller.

Selve profilen Foto: PRODUSENTEN
Selve profilen Foto: PRODUSENTEN Vis mer


SnailRail er et norskutviklet produkt, med støtte fra Innovasjon Norge og har vist seg å gi gode resultater. Det er blant annet testet av Bioforsk, du kan lese mer om dette her.

Skinnen

Prinsippet er enkelt og smart. Foto: PRODUSENTEN
Prinsippet er enkelt og smart. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Skinnen er laget slik at sneglene må over en barriere, og havner i en renne. Derfra er det bare mulig å komme tilbake eller til sidene, for bakveggen i rennen fortsetter opp og tilbake som et tak over rennen, som sneglene ikke kan komme seg rundt.

I rennen kan man legge midler som tar livet av eller irriterer sneglene, slik at de enten dør eller finner veien til sidene hvor man har plassert feller.

Skinnene har en flat kant som gjør det mulig å feste den til underlaget. Dette kan gjøres med lange, grove skruer ned i jorda, eller med andre egnede skruer dersom den skal festes på et annet underlag av treverk, stein, betong eller annet. Det er viktig at det ikke er åpninger hvor små snegler kan snike seg under.

Skinnen tåler fint både å bli tråkket på og kjørt over med for eksempel trillebår.

Profilen tåler fint å bli tråkket på eller kjørt over med trillebår. Foto: PRODUSENTEN
Profilen tåler fint å bli tråkket på eller kjørt over med trillebår. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Plassering

Skinnene plasseres slik at de sperrer adkomsten til de attraktive områdene i hagen for sneglene. Det er ikke nødvendig å sperre hele hagen, men komposthauger, kjøkkenhager og hekker er områder som tiltrekker seg snegler.

Plassering av profilene er viktig. Foto: PRODUSENTEN
Plassering av profilene er viktig. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Da vil sneglene raskt havne i renna i Snailrail og ledes videre til fellene. Eller dør i renna hvis du bruker kjemikalier.

Riktig montering er viktig. Foto: PRODUSENTEN
Riktig montering er viktig. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Produsenten anbefaler også at det brukes en spesiell SnailRail tape for å gjøre skjøtene helt tette.

Feller

For å minske bestanden er det viktig å ta livet av sneglene. Derfor anbefales bruk av feller ved enden av SnailRail-installasjonen og på andre strategiske steder underveis. Da bruker du ikke kjemikalier i rennen og sneglene vil i stedet bevege seg mot fellene.

Feller kan være plastbokser som du lager passende åpninger i, og graver ned i gresset slik at sneglene lett kommer til. Fellene fyller du opp med vørterøl i passe høyde hvis du vil at de skal drukne, eller annet lekkert som råtten frukt hvis du vil ta livet av dem på andre måter senere.

Plastboksene med innhold kan du enten tømme eller legge i en plastpose og kaste i søpla, avhengig av hvor ekkelt du synes det er å håndtere fangsten.

Pris og levering

SnailRail koster fra 99 kroner til 79 kroner per meter, avhengig av hvor mange meter du kjøper av gangen.

Bestilling og mer informasjon finner du på Snailrail.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer