Når du skal installerer en varmepumpe hjemme, er det flere faktorer du må ta stilling til. For hvor i boligen du bør plassere varmepumpa, handler ikke bare om å få best mulig varmeeffekt; det er også svært viktig å ta hensyn til naboen.
Her får du ekspertenes viktigste tips!

Varmepumpe-tabber
- Store forskjeller på varmepumper
Før du investerer i varmepumpe, er det først og fremst viktig å vite at det finnes flere ulike typer varmepumper på markedet, så valg av modell bør tilfredsstille ditt behov.
For å få best mulig utnyttelse av installasjonen er plassering av innedelen helt sentralt.
Det understreker Daniel Teigland, daglig leder ved Norsk Varmepumpe Senter.
- Om plassering av innedel krever at varmepumpa flytter luften langt for å nå tilstøtende rom, trengs det en innedel som kan flytte mye luft med lavt lydnivå, og her er det store forskjeller i markedet, sier Teigland.
Ved valg av varmepumpe er det lett å se seg blind på hvor stillegående en innedel er uten å sammenlikne hvor mye luft som passerer igjennom innedelen, presiserer han.

Dette betyr de
Varmepumpe-typene som er vanligst å finne i norske hjem, er luft-til-luft, luft-til-vann, og jordvarmepumper, ifølge Andreas Ingebrigtsen og Glenn Bærheim Strømland, som begge er salgsledere for AC Senteret AS.
Hvilken type du bør velge, kommer an på dine spesifikke behov og forutsetninger i hjemmet, hvor luft-til-luft er det de fleste velger, opplyser de to.
- Før du kjøper varmepumpe, må du også ta stilling til størrelse og isolasjon på hjemmet ditt. En større eller dårlig isolert bolig, krever en mer kraftfull varmepumpe, sier Ingebrigtsen.
Og ikke minst:
- Noen varmepumper er mer effektive enn andre og kan derfor gi høyere energi- og strømbesparelser på lang sikt. Varmepumpas effektivitet kan variere avhengig av det lokale klimaet, sier Strømland.

Unngå denne knappen
Hvor bør varmepumpa plasseres?
Rett valg av varmepumpemodell er altså essensielt, men plassering i hjemmet er ofte det viktigste punktet du må ta stilling til, ifølge Strømland:
- For at varmen skal kunne distribueres til andre deler av boligen, er det viktig at det ikke er for mange hindringer, for eksempel dører eller trange passasjer, som kan begrense luftstrømmen, sier han.
Plassering av varmepumpas innedel:
Ifølge de tre ekspertene bør innedelen av varmepumpa plasseres i primærrom som stue eller kjøkken, hvor man tilbringer mest tid og trenger god temperaturkontroll
- Selv om varmepumpa er stillegående, bør du og montør ta en nøye vurdering med tanke på sittegrupper, da en varm luftstrøm rettet direkte mot sittegruppe kan være ubehagelig og støyende om ikke avstanden er stor nok.
Gulvmodell eller veggmodell:
Innedeler til luft-til-luft-varmepumper finnes både som veggmodeller og gulvmodeller:
- En gulvmodell kan være smart om du ikke ønsker varmepumpa hengende høyt på veggen.
- Gulvmodeller er mer stillegående, men krever at det ikke er møblert foran slik at luftstrømmen skal spre seg best mulig.
- Veggmodell-innedel skal monteres høyt oppe på veggen. Står den for lavt, kan for eksempel et tregulv tørkes ut.
Plassering av varmepumpas utedel:
Tenk godt gjennom plassering av utedel før du bestemmer deg. Flytting av utedel i etterkant kan bli dyrt og arbeidskrevende.
- Plassering av utedelen er vesentlig for problemfri drift og et godt energispareresultat.
- Avstand mellom inne- og utedel har en øvre grense på 20 meter for de fleste husholdningsmodeller, opplyser eksperten videre.
- Avstanden mellom inne- og utedel kan gjøre store utslag på montasjekostnaden. Dette henger sammen med lengde på rør og kanal.

Klaget på pumpestøy - fikk erstatning
Ta hensyn til naboen
Før du faller på en endelig avgjørelse på plassering av utedel, er det en siste faktor du gjør lurt i å ta med i vurdering, ifølge de tre ekspertene:
Naboen.
- Det er en god idé å diskutere plassering av varmepumpas utedel med naboen, spesielt i tettbebygde områder. Da kan du unngå konflikter knyttet til støy eller estetikk, tipser Ingebrigtsen.
Du bør all del unngå plassering i nærhet av naboens soveromsvindu, understreker han.
Varmepumpa bråker mest når den varmer opp inne med kuldegrader ute, og da brukes ikke naboens uteområde på samme måte som om sommeren, poengterer Teigland.
- Det er ikke samme problemstilling om sommeren når vi bruker den som aircondition, for i kjølemodus har utedelen som oftest et helt annet støynivå, forteller han.

- Ikke slå den av
Støyvegg kan skjerme for lyd
Er det utfordrende å finne en ideell plassering i forhold til naboen, kan en løsning være å lage en støyvegg mellom varmepumpa og naboens vindu, ifølge ekspertene.
- En slik vegg kan lages av ulike materialer som tre, metall eller spesialbygde akustiske paneler, opplyser Ingebrigtsen.
En vanlig levegg eller en tettvoksende hekk kan også fungere som en støyvegg, ifølge Teigland. Men vit at utedelen trenger mye luft og trenger plass til å avgi luften i front, understreker han.
- De fleste modeller trenger minst en meter klar bane i front, men her kan det være forskjeller som installatør eller produsent kan opplyse nærmere om, sier Teigland.
