Ikea Trådfri med Alexa, Assistant og Siri

Snart blir Ikeas smarte lyspærer enda smartere

Kommer med oppdateringer i løpet av sommeren og høsten.

OPPDATERES: Snart kan du snakke til Ikeas smarte lyspærer, gjennom Siri, Alexa eller Google Assistant. Foto: Ikea
OPPDATERES: Snart kan du snakke til Ikeas smarte lyspærer, gjennom Siri, Alexa eller Google Assistant. Foto: Ikea Vis mer
Publisert

Etter en periode med testing på utvalgte markeder, kom Ikeas Trådfri-serie til Norge og andre land i april i år.

Trådfri-serien består av smarte led-lyspærer, fjernkontroller og annet utstyr som gjør at du kan kontrollere lyssettingen i huset – enten med de nevnte fjernkontrollene, eller via en Ikea-app.

I en pressemelding skriver Ikea at de nå vil gi systemet en oppdatering som skal sørge for enda flere muligheter.

Trådfri skal nemlig få støtte for hjemmestyringsassistentene fra Google, Amazon og Apple, slik at du for eksempel kan be Siri eller Alexa skru på lyset når du kommer hjem. Enten via telefonen, eller med en smarthøyttaler som Amazon Echo eller Google Home.

Apple har også varslet at de kommer med en smarthøyttaler, men den kommer ikke til Norge før tidligst i begynnelsen av 2018.

I løpet av året

Ikea har ikke gitt noen spesifikk dato for når de vil ha støtten på plass, men skriver i pressemeldingen at det vil skje «i løpet av sommeren og de første høstukene».

– Med IKEA Home Smart utfordrer vi alt som er dyrt og komplisert med et tilkoblet hjem. Når produktene våre fungerer sammen med andre på markedet, er vi ett skritt nærmere å oppfylle menneskers behov, sier Björn Block, Business Leader for IKEA Home Smart i pressemeldingen.

De sier ikke noe om hvordan den nye støtten skal implementeres, men det tyske nettstedet iphone-ticker.de skriver at det er snakk om en software-oppdatering.

Dette får vi også bekreftet etter en prat med Ikeas pressekontakt i Norge.

Snakker ikke med Hue – ennå

Ifølge Ikea er altså målet at produktene deres skal fungere sammen med andre på markedet. Trådfri-produktene kommuniserer gjennom den åpne kommunikasjonsprotokollen ZigBee, og skal derfor fungere sammen med andre produkter som kjører på samme system.

Ett av disse er Philips Hue. I teorien skal du altså kunne bruke pærer fra Ikea og Philips om hverandre, og styre dem gjennom for eksempel Philips sin hub – Hue Bridge.

Dette lar seg foreløpig ikke gjøre, visstnok på grunn av at Ikea har plassert Trådfri i en annen undergruppe (ZigBee Home Automation) enn det Philips Hue forholder seg til (ZigBee Light Link).

Men det er håp i horisonten.

– Vi jobber med å bli så kompatible som mulig. Gjennom en software-oppdatering i løpet av sommeren eller tidlig høst, skal Trådfri-pærene fungere med Philips sitt system, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger hos Ikea.

Enkel automasjon

Siden Ikeas egne hub ikke har kontakt med internett for andre operasjoner enn å synkronisere tid og se etter oppdateringer, noe som selvfølgelig er bra med tanke på sikkerhet, får du ikke brukt nettbaserte automasjonstjenester som IFTTT.

Det betyr at automasjonsmulighetene du får med Trådfri-systemet begrenser seg til det som er innebyggd i appen. Det er i all hovedsak tidsstyring og stå opp-lys (pæren øker lysstyrke fra 0 til 100 prosent i løpet av en halvtime på et definert tidspunkt).

Når Ikea-pærene oppdateres til å kunne snakke med Philips Hue Bridge (Philips' hub) vil problemet i og for seg være løst, ettersom Hue Bridge er tilkoblet internett. Men det betyr altså at du må kjøpe Hue Bridge, og ikke Trådfri Gateway, og det vil også være høyere risiko for at uvedkommende kan få adgang til systemet.

Fortsatt nytt

Selv om alt ikke er helt på plass ennå, kan jo Ikeas varslede oppgradering tyde på at den svenske møbelkjeden har planer om å utvikle Trådfri-systemet videre utover det det er i dag.

Og siden de bruker ZigBee-protokollen ligger alt til rette for nettopp dette. Den nevnte oppdateringen for å fikse Philips-kompatibilitet vil også gjelde flere systemer knyttet til ZigBee, får vi bekreftet av Ikea.

Men systemet er fortsatt nytt, så vi ser ikke bort ifra at det vil komme enda flere viktige oppgraderinger over tid.

Inntil videre er vår erfaring at systemet fungerer fint som en inngangsport til smartbelysning, men får de flere funksjoner og bedre støtte på plass kan de plutselig appellere til langt flere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer