Snart kan du styre toalettet med mobilen

Løsningene som gir deg en ekstra god grunn til å ta med deg mobilen på do.

Geberits toppmodell har både luktavsug og LED-belysning, i tillegg til vask & føn-funksjon. Nå jobber selskapet med en løsning som skal la deg styre det med mobilen.  Foto: GEBERIT, DINSIDE / DINSIDE
Geberits toppmodell har både luktavsug og LED-belysning, i tillegg til vask & føn-funksjon. Nå jobber selskapet med en løsning som skal la deg styre det med mobilen. Foto: GEBERIT, DINSIDE / DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smarte løsninger inntar boligene våre i et voldsomt tempo, og baderommet er intet unntak.

Vi har tidligere omtalt Geberits vask- og føn-toalett, med sisterne som er utstyrt med stemningsfullt LED-belysning (praktisk om natten), og også har et eget luftavsug.

Men det stopper selvsagt ikke der. Snart vil det nemlig bli mulig å fjernstyre toalettet fra en app på mobiltelefonen, i hvert fall hvis Wenche Sydhagen fra toalettprodusenten Geberit får det som hun vil:

- På et dusjtoalett kan du stille inn temperaturen på vannet som skal vaske deg, hardhet på strålen og hvor lenge du vil spyle ned. Og vi jobber med en app som vil la deg gjøre dette fra mobilen, sier Sydhagen.

Akkurat når dette vil være tilgjengelig er foreløpig ikke avklart.

Fristende? Pass i så fall på at du enten har en vanntett mobil, eller i det minste et vannsikkert deksel.

Flytter det med seg

- Det tradisjonelle badet er fortid. Det holder ikke lenger å ha et stilrent bad, nå skal det også være smart, sier Wenche Sydhagen i Geberit.  Foto: Geberit
- Det tradisjonelle badet er fortid. Det holder ikke lenger å ha et stilrent bad, nå skal det også være smart, sier Wenche Sydhagen i Geberit. Foto: Geberit Vis mer


Markedet for vask og føn-toalettene er foreløpig ungt i Norge, men Sydhagen forteller at de ser en jevn, økende interesse.

- Vi ser at flere og flere oppdager dusjtoaletter på reise, og ønsker dette når de blir klar over at det er tilgjengelig her hjemme, sier Sydhagen til DinSide.

Og når vi først har begynt, klarer vi ikke å stoppe.

- Det er et vanedannende produkt. Du blir glad i å føle deg ren, når du først blir vant til det, ler Sydhagen.

Volumet for dusjtoaletter er likevel fortsatt lite i Norge. Pen design, musikk, effektiv luktfjerning og berøringsfrie funksjoner står fortsatt høyere på prioriteringslisten, til tross for at produsentene merker en økende interesse.

Et annet poeng er at lojaliteten blant de som har prøvd er stor.

Sydhagen forteller at de nå etter noen år i markedet får henvendelser fra kunder som lurer på om det er mulig å flytte toalettene med seg. Det er kanskje ikke så rart, for et slikt toalett i seg selv, vil ikke nødvendigvis gi noe utslag på salgsprisen av boligen, slik markedet er i dag.

Prisen på selve toalettene varierer fra rundt 6.000 fra de enkleste til 36.000 for de mest avanserte. I tillegg kommer installasjon.

Bruker du WC-blokk mot lukt på toalettet? Det kan fort bli dyrt ...

Bruker mobilen på toalettet

Geberit AquaClean vasker deg når du har vært på toalettet.  Foto: AquaClean
Geberit AquaClean vasker deg når du har vært på toalettet. Foto: AquaClean Vis mer


Det er nok ikke tilfeldig at det jobbes med løsninger som skal la oss styre toalettet med mobilen. Vi er slett ikke fremmede for å bruke smarttelefonen på toalettet. Nordmenn tar gjerne med seg mobilen for å sende SMS, sjekke e-post eller se film, viser en fersk undersøkelse av Geberit.

Oslo-beboerne er mest tilbøyelige til å ta med seg mobilen på toalettet.

Vi vil ha elektronikken med oss over alt, og i snitt bruker 18 prosent av nordmenn smarttelefonen på toalettet. Mest vanlig er dette i aldersgruppen 18-34 år. Ni prosent sjekker e-post, mens 20 prosent oppgir at de leser.

Smarte løsninger til baderommet

Det er ikke bare toalettene som har blitt mer avansert. Det er enkelt å få installert TV på badet, blant annet integrert i speilet, slik at du kan se nyheter mens du får unna morgenstellet, eller kose deg med en god film mens du ligger i badekaret. Vi har vist de ultimate luksusdusjene med LED-lys og ulike velværeprogrammer, som kan fås både i en tradisjonell utgave, og en egen liggedusj, til spa - eller deg som ikke orker å stå i dusjen om morgenen.

Med horizontal shower fra Dornbracht kan du starte dagen liggende i dusjen.  Foto: Dornbracht
Med horizontal shower fra Dornbracht kan du starte dagen liggende i dusjen. Foto: Dornbracht Vis mer


Norge har lenge ligget i verdenstoppen når det gjelder å forstå og ta i bruk ny teknologi. I følge en rapport fra Teknologirådet brukes teknologibaserte produkter og tjenester av stadig større deler av befolkningen, også de eldre. Trendtenker Truls Berg mener smartteknologi påvirker hvordan vil vi bo og leve.

- Vi styrer alt fra lys og varme til kaffetraktere og toalettet vårt. Nordmenn styrer mest i Europa, og norske kunder er blant de raskeste i verden til å ta i bruk ny teknologi, sier Truls Berg, generalsekretær i Innovation Forum Norway og forfatter av boken «Halvveis til framtiden».

Blir det litt for avansert for deg, kan du se på enklere løsninger for etterinstallasjon. Blant de litt enklere smarte toalettløsningene kan du installere dette dospøkelset på ditt gamle toalett, eller du kan vurdere dette toalettet som skal redde forholdet. (Ja, det adresserer toalettsetet opp/ned-problematikken.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer