Samsung og LG med 8K-TV

Snart kommer de første 8K-TV-ene i butikkene

Samsung-modeller klar for butikkhyllene allerede i oktober.

NÅ KOMMER DE: Og nå som du akkurat hadde fått deg 4K-TV … Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NÅ KOMMER DE: Og nå som du akkurat hadde fått deg 4K-TV … Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IFA-messen i Berlin går av stabelen i disse dager, og på messen har både Samsung og LG vist frem sine nye 8K-modeller.

Der 4K (3840x2160 piksler) henspeiler på cirka 4000 bildepunkter i bredden, vil 8K altså ha det dobbelte – oppløsningen er 7680×4320 bildepunkter, eller da fire ganger så mange punkter som 4K, og dermed hele 16 ganger så mange punkter som full HD.

8K-oppløsning tilbyr 16 ganger så mange bildepunkter som full HD, og fire ganger så mange som 4K. Grafikk: Pål Joakim Pollen
8K-oppløsning tilbyr 16 ganger så mange bildepunkter som full HD, og fire ganger så mange som 4K. Grafikk: Pål Joakim Pollen Vis mer

Samsung klar i oktober

Verdens største TV-produsent vil ha sine nye 8K-modeller i butikkhyllene allerede om en måneds tid. Den nye Q900R-serien kommer både i 65-, 75-, og 85-tommers utgaver og er altså såkalte QLED-TV-er, som Samsung fortsatt tviholder på, til tross for at de fleste av konkurrentene nå har gått over til OLED-teknologien.

Samsung Q900R har 8K-oppløsning og skal være leveringsklare allerede i oktober. Foto: Samsung
Samsung Q900R har 8K-oppløsning og skal være leveringsklare allerede i oktober. Foto: Samsung Vis mer

Foruten oppløsningen kan Q900R skilte med lysstyrke inntil 4000 nits og støtte for HDR10+. Oppskalering av eksisterende innhold til 8K gjøres ved hjelp av kunstig intelligens, der Samsung har brukt maskinlæring til å trene opp funksjonen med både lavtoppløselige og høyoppløselige bilder.

Prisen er foreløpig ikke klar, men vi har ingen forventninger om at de første 8K-TV-ene blir snille mot lommeboka.

OPPDATERT: Her er de offisielle prisene på TV-ene i Norge:

QE85Q900RATXXE - kr 149.990,-
QE75Q900RATXXE - kr 69.990,-
QE65Q900RATXXE - kr 49.990,-

LG med OLED-8K

LG, som er alene om å levere store OLED-paneler (også til konkurrenter som Philips og Sony), viser frem sin første 8K-utgave på IFA-messen i Berlin.

LG viser frem verdens første 8K-TV med OLED-teknologi på IFA-messen i Berlin. Foto: LG
LG viser frem verdens første 8K-TV med OLED-teknologi på IFA-messen i Berlin. Foto: LG Vis mer

Den første modellen måler 88 tommer diagonalt, men LG har ikke delt så mye mer informasjon enn det – ei heller prispunkt eller lanseringsmåned.

Men hva med innholdet?

Det tok en god stund før man fikk ordentlig glede av en 4K-TV, der innholdet lot vente på seg i starten. Nå kan man imidlertid strømme 4K-innhold både fra YouTube, Netflix og andre steder, leie filmer på nett med 4K-oppløsning eller vise mobilvideoer og den slags.

Men strengt tatt sliter de fleste med å skille et full HD-bilde og et 4K-bilde på normal betraktningsavstand i stua, med mindre man har en veldig stor TV.

8K-innhold støter man heller ikke ofte på, selv om det finnes enkelte filmer som er skutt med 8K-oppløsning, så mulighetene er der. Deler av vinter-OL i Pyeongchang tidligere i år ble også vist i 8K-oppløsning i Japan.

Og når tiden kommer for at man kan strømme filmer med 8K-oppløsning, vil det kreve sitt av netthastigheten. Apple og Netflix opererer for eksempel med 25 Mbps (megabit per sekund) om du skal se 4K-film, og med en oppløsning som er fire ganger så høy snakker vi brått opp mot 100 megabit om du vil strømme i 8K.

På tide å bytte ut ADSL-linja, si.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer