Snart nye krav til led-pærer

Nye økodesignkrav fra EU skal sette stopp for flimring i led-pærer.

NYE KRAV: Snart kommer det nye krav til led-lamper i EU: Det settes krav til hvor mye led-lampene kan flimre. Det er godt nytt for forbrukere, men det finnes allerede mange led-pærer som vil bestå de nye kravene, ifølge en fersk test fra Sverige. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NYE KRAV: Snart kommer det nye krav til led-lamper i EU: Det settes krav til hvor mye led-lampene kan flimre. Det er godt nytt for forbrukere, men det finnes allerede mange led-pærer som vil bestå de nye kravene, ifølge en fersk test fra Sverige. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er drøyt ti år siden utfasingen av glødelampene startet, først med de aller sterkeste lampene - og så har alle de andre kommet etter. Utfasingen av glødelamper – og etter hvert også av halogenlamper i 2018, har vært ledd i EUs økodesigndirektiv.

Det er led-lampene som har overtatt både for de gamle glødelampene og for halogenpærene, - og det har kommet mye bra på markedet.

Ett problem som imidlertid har vært med mange led-pærer, er flimring.

Men snart kommer et nytt punkt i EUs økodesigndirektiv for belysning, som kan være positivt for forbrukerne:

I 2021 vil det komme et økodesignkrav til hvor mye en led-lampe maksimalt kan flimre.

Flimrekrav fra 1. september 2021

Overingeniør Ingvill Sjøvold Nilsen ved Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til Dinside at et nytt belysningsregelverk er under ferdigstillelse i EU. Dette vil omfatte nye økodesign- og energimerkeregelverk for belysningsprodukter.

Dette ventes å tre i kraft i EU innen utgangen av 2019.

- Virkningsdato for kravet om hvor mye en led-lampe kan flimre er 1. september 2021, sier Nilsen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer