Snart nye krav til led-pærer

Nye økodesignkrav fra EU skal sette stopp for flimring i led-pærer.

NYE KRAV: Snart kommer det nye krav til led-lamper i EU: Det settes krav til hvor mye led-lampene kan flimre. Det er godt nytt for forbrukere, men det finnes allerede mange led-pærer som vil bestå de nye kravene, ifølge en fersk test fra Sverige. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NYE KRAV: Snart kommer det nye krav til led-lamper i EU: Det settes krav til hvor mye led-lampene kan flimre. Det er godt nytt for forbrukere, men det finnes allerede mange led-pærer som vil bestå de nye kravene, ifølge en fersk test fra Sverige. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er drøyt ti år siden utfasingen av glødelampene startet, først med de aller sterkeste lampene - og så har alle de andre kommet etter. Utfasingen av glødelamper – og etter hvert også av halogenlamper i 2018, har vært ledd i EUs økodesigndirektiv.

Det er led-lampene som har overtatt både for de gamle glødelampene og for halogenpærene, - og det har kommet mye bra på markedet.

Ett problem som imidlertid har vært med mange led-pærer, er flimring.

Men snart kommer et nytt punkt i EUs økodesigndirektiv for belysning, som kan være positivt for forbrukerne:

I 2021 vil det komme et økodesignkrav til hvor mye en led-lampe maksimalt kan flimre.

Flimrekrav fra 1. september 2021

Overingeniør Ingvill Sjøvold Nilsen ved Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) forteller til Dinside at et nytt belysningsregelverk er under ferdigstillelse i EU. Dette vil omfatte nye økodesign- og energimerkeregelverk for belysningsprodukter.

Dette ventes å tre i kraft i EU innen utgangen av 2019.

- Virkningsdato for kravet om hvor mye en led-lampe kan flimre er 1. september 2021, sier Nilsen til Dinside.

Det nye belysningsregelverket kan ifølge Nilsen tidligst tre i kraft i Norge i 2020.

- Det er vanskelig å sette noen eksakt dato for når regelverket kan tre i kraft i Norge, fordi det avhenger av EØS-komiteens behandling. Dersom EØS-komiteen bestemmer å innlemme regelverket i EØS-avtalen, skal vi normalt gjennomføre regelverket i Norge relativt raskt etter dette.

- Forutsatt at regelverket trer i kraft i Norge i 2020, vil virkningsdato for kravene være de samme som i EU, forteller Nilsen

Kan ikke alltid sees

Ifølge en fersk test av dimbare led-lamper utført av svenske Energimyndigheten, kan du spare opptil 80 prosent av strømforbruket, sammenliknet med en led-pære som ikke kan dimmes.

Men i forbindelse med testen, gjør også Energimyndigheten oppmerksom på at det fremdeles er problemer med flimmer fra led-lamper.

Det er ikke alltid at man kan se flimringen med det blotte øye, men Energimyndigheten påpeker at noen ikke er like sensitive for dette som andre kan være.

Langvarig eksponering for lyskilder som flimrer kan utløse hodepine, migrene og epileptiske anfall. Flimring kan også gi noe man kaller «stroboskopisk effekt» - som kan gjøre at man ikke oppfatter hastigheten på objekter i bevegelse korrekt. Dette er kanskje ikke så skummelt i din egen stue, men det kan være desto mer fatalt dersom dette skjer i en fabrikk, på en sportsarena eller i trafikken.

Kravene er ennå ikke offentlige

Jonas Pettersson, testansvarlig ved Energimyndigheten, sier til Dinside at flimre-kravene som kommer for led-lamper ennå ikke er offisielt publisert på EU-nivå, og at de dermed ikke kan si eksakt hva disse kravene vil innebære.

- Men ett kommende krav til være at lampa ikke skal avgi synlig flimmer. Et annet kommende krav er at lampa ikke skal gi opphav til stroboskopisk effekt - som for eksempel innebærer at maskindeler i bevegelse kan se ut som om de står stille, sier Pettersson.

- Allerede mange som består de nye kravene

Men ifølge Energimyndighetens test av led-lamper, finnes det allerede nå godt med led-lamper på markedet som ville bestått de kommende kravene.

- Vi synes det er veldig gledelig at det allerede finnes lamper på markedet som vil bestå de kommende kravene til flimring, sier Pettersson til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer