Enova

Snart siste frist

Enova avvikler og reduserer maksbeløpet for flere tiltak.

AVVIKLER STØTTEN: Fra 1. juli er det slutt på Enova-støtte for installasjon av luft-til-vann-varmepumpe. Foto: Mitsubishi
AVVIKLER STØTTEN: Fra 1. juli er det slutt på Enova-støtte for installasjon av luft-til-vann-varmepumpe. Foto: Mitsubishi Vis mer
Publisert

Det har lenge vært kjent at Enova-støtten til ulike typer varmepumper skal fjernes, og nå nærmer den endelige datoen seg.

Opprinnelig skulle støtten avvikles 1. april i fjor, men Enova har to ganger valgt å utsette den.

- Utfordringer som covid-19-pandemien har skapt har ført til mindre aktivitet i energioppgraderingsmarkedet enn ventet da vi gikk inn i 2020. I tillegg har det vært vedvarende lave strømpriser. Det er bakgrunnen for at vi nå utsetter de planlagte endringene nok en gang. Dette gir boligeiere som vurderer de berørte tiltakene en ekstra motivasjon. Motivasjon til å gjennomføre tiltakene i løpet av det neste halvåret, uttalte markedssjef Anna Barnwell i Enova, i en pressemelding i fjor

Økt konkurranse og reduserte priser

1. juli er det derimot helt slutt og da avvikles tilskuddsordningen for luft-til-vann-varmepumper, mens støtten for balansert ventilasjon, solceller og solfangere reduseres.

Årsaken til at Enova fjerner støtte ved installasjon av luft-til-vann-varmepumper er at det har vært en positiv vekst de seneste årene.

– Nå forventer vi å se resultater av markedsveksten i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, forklarte Enova høsten 2019 da de først annonserte at støtten for denne typen varmepumper skulle avvikles.

Samtidig mente de at tiltakene balansert ventilasjon, solceller og solfangere fremdeles har behov for støtte og valgte å redusere satsene i stedet for å avvikle ordningene.

Avvikler ordning og kutter satser

For å motta den nåværende støtten på 5000 kroner til luft-til-vann-varmepumpe må tiltaket være gjennomført og registrert med faktura i Enovas søknadsportal senest 30. juni, opplyser Enova på sine nettsider.

Det samme gjelder for de andre tiltakene, som du fortsatt vil få støtte for, men summen er altså lavere fra 1. juli.

Dette innebærer endringene fra 1. juli:

  • Støtte til luft-til-vann-varmepumpe og avtrekkspumpe avvikles.
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med 5000 til 10 000 kroner.
  • Støtten til solceller reduseres med 2500 til 7500 kroner.
  • Støtten til solfangere reduseres med 5000 til 10 000 kroner.

Samtidig varsler Enova at de fortsetter med forlenget frist for gjennomføring av tiltakene. Tidligere måtte tiltaket være ferdigstilt, og all fakturadokumentasjon være datert i løpet av de siste 18 månedene før søknadsdato, men fra mars i fjor ble dette utvidet til 20 måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer