Gammel vedovn

Snart siste frist

Ved nyttår avsluttes kampanjen som gir tilskudd til utskiftning av gamle vedovner.

VEDFYRING-TRIKSET: Visste du at det lønner seg å fyre opp i peisen fra toppen? Det gir både mer effektiv og billigere fyring, og du fyrer mer helsevennlig fordi partikkelutslippene halveres, ifølge FHI. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frem til 31. desember 2021 gis det tilskudd for å kunne utskifte gamle vedovner, melder Drammens Tidende.

En gammel vedovn er en som er solgt før 1998. Alle som er produsert og solgt i Norge etter 1998, har rentbrennende teknologi.

Tilbud hos flere kommuner

Det finnes ingen landsdekkende ordning for deg som ville skifte ut vedovnen, men det er flere kommuner som tilbyr løsningen.

Ektevarme.no har en oversikt over kommunene som gir støtte ved utskiftning. I Bergen, Drammen og Kristiansand får man for eksempel 5000 kroner i støtte.

Har innført forbud

Bakgrunnen er krav til at alle vedovner som skal installeres i norske hjem, skal være rentbrennende. Etter den 1. juli 1998 kom det krav om at alle ovner som installeres, skal være rentbrennende.

Bergen har innført et forbud mot fyring i gamle vedovner, fra januar i år.

- Tiltaket i Bergen må vurderes over tid. Vi trenger målinger av svevestøv over flere år for å gjøre en effektstudie, siden svevestøvnivåene ved bakken i stor grad påvirkes av meteorologiske forhold som kan variere mye fra ett år til et annet, fortalte seniorforsker Susana Lopez-Aparicio i Norsk institutt for luftforskning (NILU) til Dinside tidligere i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer