Energimerking

Snart slutt for A+++: Vi får ny energimerking

Skal rulles ut i 2020.

SNART SLUTT FOR A+++: Belysningsprodukter er en av prodktgruppene som vil få den nye energimerkeskalaen først. Med den nye skalaen skal man bort fra alle plussene og gjeninnføre den gamla skalaen fra A til G. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SNART SLUTT FOR A+++: Belysningsprodukter er en av prodktgruppene som vil få den nye energimerkeskalaen først. Med den nye skalaen skal man bort fra alle plussene og gjeninnføre den gamla skalaen fra A til G. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU stiller stadig strengere krav til energikrevende produkter, som for eksempel støvsugere, lyspærer, kaffetraktere, varmtvannstanker og annen hjemmeelektronikk.

Det startet med energimerking fra A til G - og de siste åra har vi måttet forholde oss til energimerker fra A+++ til D.

Men ifølge en ny energimerkeforordning skal man tilbake til skalaen A til G.

Vi har hatt energimerking på produkter i 22 år, og selv om mange kjenner til energimerkeordninger er det ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mange som ikke husker eller kan svare på hvilket energimerke de ulike produktene man eier, har.

Her kommer de nye energimerkene først

Det gamle energidirektivet er erstattet av en ny energimerkeforordning - og der er der de nye energimerkene er nærmere beskrevet. Hensikten er at merkingen skal bli tydeligere for forbrukeren.

Det er imidlertid slik at den nye merkingen ikke vil rulles ut for alle slags produkter samtidig.

Utrullingstakten bestemmes blant annet av hvor stor andelen av produktene innenfor en produktgruppe som er av høyeste klasse - altså A.

Ingvill Sjøvold Nilsen, overingeniør i Energiavdelingen ved NVE, forteller til Dinside.no at de produktene som etter energimerkeforordningen først skal få ny energietikett fra den nye skalaen, A-G, i EU er:

 • Oppvaskmaskiner til husholdningsbruk
 • Vaskemaskiner til husholdningsbruk og Kombinert vaskemaskin/tørketrommel
 • Husholdningskjøl/frys
 • Belysningsprodukter
 • Elektroniske skjermer

Om energimerkingen i energimerkeforordningen:

 • Evalueringene av energimerkeordningen har vist at produktene har hatt en tendens til å være overrepresentert i den øvre enden av skalaen. Det har vært hyppig bruk av karakterer som A+, A++ og A+++. Studier har vist at informasjonsverdien og effekten av energimerkingen øker hvis hele energimerkeskalaen tas i bruk. I forordningen skisseres en mekanisme og tidsplan for hvordan energimerkeskalaen skal redefineres slik at hele karakterskalaen fra A-G i større grad benyttes.
 • En redefinering av energimerkeskalaen skal skje automatisk for en produktgruppe hvis 30 prosent av modellene i en produktgruppe solgt i EU tilhører høyeste klasse (A) eller 50 prosent av enhetene tilhører de to høyeste klassene A og B.
 • Når en ny energimerkeskala blir introdusert for en produktgruppe bør energiklassen A være tom, eventuelt både energiklasse A og B hvis man forventer at produktteknologien vil utvikle seg raskt.

(Kilde: EØS notatbasen/Regjeringen.no)

Kan komme fra 2020

Nilsen forteller videre at den første utrullingen i EU kan skje fra 1. desember 2020:

- Europakommisjonen har laget et utkast til forordninger med tanke på dette. Etter utkastene til nytt regelverk vil de første etikettene først bli synlig fra 1. desember 2020, med litt forskjellig virkningsdato for de forskjellige produktgruppene.

Som alltid når det gjelder EU-forordninger, er det med forbehold om at det blir vedtatt implementert i Norge. Men de aller fleste økodesignkrav fra EU er implementert i Norge også - om enn ofte noe seinere enn i EU.

- Vi tar forbehold om at dette er forslag til nytt regelverk som ikke ennå er vedtatt i EU og at de derfor heller ikke er tatt inn i norsk rett, sier Nilsen til Dinside.

NVE-rapport: Energimerking hjelper

Ifølge en rapport fra NVE, har energimerking god effekt med tanke på å redusere energiforbruket.

De konkluderer med at energimerking av produkter og økodesignkrav har bidratt til å holde energibruken i norske husholdninger vesentlig lavere enn om produktene ikke hadde vært merket.

NVE har analysert ti produktgrupper, som samlet ville brukt om lag 3 TWh mer elektrisitet i 2030 uten disse virkemidlene.

 • De første kravene til energimerking trådte i kraft allerede i 1996. Dette gjaldt for kjøl- og fryseprodukter samt vaskemaskin og tørketrommel.
 • For andre produkter har det først kommet krav i de senere årene. Ettersom det er over 20 år siden de første kravene kom, var det allerede betydelige besparelser av elektrisitet i 2011 grunnet energimerkeordningen, og besparelsen var størst for de produktene der ordningen hadde fungert lengst.
 • Frem mot 2030 vil kravene få stadig større virkning på energibruken i alle apparatgruppene, ettersom stadig flere apparater byttes ut mot mer energieffektive modeller.
 • Dersom vi ikke hadde hatt energimerkeordningen og økodesignkrav ville det likevel vært en liten reduksjon i energibruk til apparater i husholdningene, men reduksjonen ville vært moderat.
 • (Kilde: Hvor mye energi sparer vi med energimerking av produkter? Rapport fra NVE)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer