Snøen ødela tak for 100 millioner

Snørike vintre koster.

Publisert
Sist oppdatert

Store snømengder i 2006 og 2007 førte til skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner, ifølge forsikringsselskapet If. Nå truer igjen store og tunge snømengder mange steder i landet.

Det ble gjort om lag 1.000 skader som ble dekket av forsikringen på hus, hytter og næringsbygg i 2006 og 2007. De fleste skadene gjaldt hus og hytter, men de mest kostbare var skadene på næringsbygg, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring til NTB.

Det er ikke bare taket som kan ta skade dersom du lar snø og is samle seg. Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin
Det er ikke bare taket som kan ta skade dersom du lar snø og is samle seg. Foto: Camilla Ursin Foto: Camilla Ursin Vis mer


Les: Måk snøen nå

Ny snøvinter

- De store snømengdene disse to årene satte sine spor, og gjenspeiler de store utbetalingene, sier Vennesland, som nå advarer om at vinteren vi nå er inne i kan føre til nye store takskader.

Fagsjef Arne Lycke i If sier at det er kommet mye mer snø enn vanlig i visse strøk, spesielt i Sør-Norge.

- Det er viktig å rydde snøen av takene. I år har snøen blitt liggende over tid, uten de milde periodene som ofte kommer i etterkant. Derfor er det ekstra viktig å ta i et tak, sier fagsjefen.

Han ber hus- og hytteeiere være på vakt dersom vinduer eller dører begynner å gå tregt eller det høres knirk eller smell.

Les også: Fallende istapper og ras fra tak: Hvem sitt ansvar er det?

Egenandel

Eieren har plikt til å vise aktsomhet og sørge for å rydde tak der det kan være fare for skade.

Forsikringen dekker skader som skyldes snøtyngde, snøpress eller ras. Men hvis eieren har opptrådt grovt uaktsomt, kan det blir vurdert avkorting i erstatningen. Og egenandelen ved slike skader og ved andre naturskader er på 8.000 kroner, opplyser Arne Lycke.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer