Snyt staten for 60.000 kroner

BOLIG: Dokumentavgiften på 2,5 prosent av kjøpesummen kjennes godt i lommeboka. Men ikke glem at enkelte boliger helt eller delvis er fritatt for dokumentavgiften. Vi viser deg hvilke.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

2,5 prosent høres kanskje ikke mye ut, men med dagens prisnivå blir det fort mye penger.

Husk at også helt vanlige leiligheter som ligger sentralt raskt kommer opp i millionbeløp. EKS: Kjøper du en leilighet til to millioner vil ekstrautgiften lyde på 50.000 kroner. 75.000 kroner for en tre millioners leilighet, og hele 100.000 kroner for en fire millioners leilighet.

Når?

Dokumentavgiften på 2,5 prosent går rett til statskassen når du tinglyser dokument som overfører hjemmel til fast eiendom. Dette er de harde fakta for deg som kjøper en brukt selveierbolig.

Unntakene

De fleste er klar over at det ikke kommer dokumentavgift når du kjøper leilighet i ett borettslag, da betaler du i stedet et gebyr til forretningsfører.

Men visste du at også visse selveierboliger kan kjøpes uten at du må betale blodpenger i dokumentavgift?

Spar over 63.000 i dokumentavgift

- Kjøper du en bolig som i sin helhet er nyoppført, og som ikke tidligere har vært i bruk, blir dokumentavgiften på 2,5 prosent fastsatt med utgangspunkt i tomteverdien, sier Preben Von Malchus salgssjef hos Selmer Skanska.

- Dette sparer du faktisk mye penger på. Vi kan f.eks. ta utgangspunkt i våre boliger på Badebakken i Oslo. For de nyoppførte leilighetene blir den totale dokumentavgiften på 9.625 kroner per leilighet.

- Kjøper du derimot en av de brukte selveierleilighetene - på samme sted, til 3 millioner kroner vil dokumentavgiften utgjøre hele 75.000 kroner. Dette er faktisk en besparelse på 63.575 kroner, sier Von Malchus.

- Jeg er ikke sikker på hvorfor reglene er slik, men vil anta at det har sin begrunnelse i at lovgiverne har ønsket å stimulere boligbyggingen,

- Det er imidlertid viktig å være klar over at dette kun gjelder nyoppførte boliger som ikke har vært i bruk tidligere. Det vil si at en gård som f.eks. har vært gjenstand for rehabilitering, vil få dokumentavgiften beregnet på vanlig måte,avslutter Von Malchus.

Trykk her for å se vårt eksempel.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer