ENOVA-tilskudd til olje-kutt

Søk nå: Fra nyttår halveres støtten for å bytte ut oljefyren

Du har fortsatt litt tid på deg, men sjekk unntakene før du søker.

Gamle oljeanlegg som dette må ut om to år. Nå dobler statsforetaket Enova støttebeløpet for å få utskiftingen til å gå raskere. Foto: Enova
Gamle oljeanlegg som dette må ut om to år. Nå dobler statsforetaket Enova støttebeløpet for å få utskiftingen til å gå raskere. Foto: Enova Vis mer
Publisert

Før vi skrev 2018 på kalenderen, kunne du få inntil 10.000 kroner av staten dersom du byttet ut den gamle oljefyren med oppvarming som er godkjent av statlige Enova.

Fra januar 2018 ble denne støtten doblet - til 20.000 kroner, men fra januar 2019 er støtten tilbake på 10.000 kroner igjen. Og i 2020, når det blir forbudt å fyre med fossil olje, fjernes støtten helt.

Du har bare tre uker på deg

Er du rask og søker før nyttår, kan du altså fortsatt få dobbelt så høy støtte.

Dersom du kan krysse av for alle vilkårene som skal til, kan du faktisk innkassere hele 50.000 kroner fra det statlige foretaket før du skriver 2019.

Men det forutsetter at du har oljekjel og tank fra før og velger væske til vann-varmepumpe som ny oppvarmingskilde. Da får du 20.000 for å fjerne det gamle og inntil 30.000 for å installere nytt.

IKKE STØTTE: Snart 1 million norske hjem har nå installert en luft til luft-varmepumpe. Men en slik gir deg altså ikke rett på penger fra staten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE STØTTE: Snart 1 million norske hjem har nå installert en luft til luft-varmepumpe. Men en slik gir deg altså ikke rett på penger fra staten. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Liten støtte til det de fleste velger

De aller fleste nordmenn (850.000 så langt, ifølge Norsk Varnepumpeforening NOVAP) velger likevel luft til luft-varmepumper.

Denne typen varmepumpe er både relativt rimelig i innkjøp og enkel og montere. I motsetning til væske til vann og luft til vann kreves det ingen spesielle endringer på hus eller tomt.

Hva er forskjellen?

En oljefyr eller oljekjel er koblet til et vannbårent anlegg.

En parafin- eller oljekamin er en ovn som bruker parafin eller olje som brensel.

Kilde: Enova

I slike tilfeller blir støtten betydelig mindre. Bytter du ut parafin- eller oljekamin med en luft-til-luft-varmepumpe, vedovn eller pelletskamin før 2019 kan du få 6.000 kroner i støtte. Venter du til 2019 får du bare halvparten, før den forsvinner helt når forbudet trer i kraft.

Etter at du både har kvittet deg med prafin/oljekaminen og tanken og installert varmepumpe, sender du kvitteringene til Enova (kan gjøres via nettsiden enova.no). Da får du pengene inn på konto innen tre uker.

Det er likevel bare disse fire alternativene som gir rett til støtte ved fjerning av oljefyr og tank:

Væske til vann-varmepumpe

Luft til vann-varmepumpe

Biokjel (med pellets eller flis)

Bio-ovn med vannkappe

Bio-olje gir ingen støtte

Dersom du ønsker å bygge om den gamle oljefyren din slik at den kan bruke biobrensel, får du ingen støtte.

– Enova gir bare støtte til løsninger hvor støtte er nødvendig for å gjøre dem konkurransedyktig, og en konvertering til bioolje koster ikke all verden, skriver markedsdirektør Audhild Kvam i Enova i en pressemelding.

Det er også viktig å være klar over at det med dagens priser er dyrere å fyre med bioolje enn vanlig olje. Dette kan imidlertid komme til å endre seg med økt tilgang og konkurranse i et marked som i dag er lite.

En samlet oversikt over alle støtteordningene for privatpersoner finner du på Enova.no.

Oppdatert 07.12.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer