Solcelle-produktene du har råd til

Miljøvennlig? Vi overlater diskusjonen til andre. Faktum er uansett at det finnes en masse morsomme og rimelige solcelleprodukter i norske butikker.

Det finnes i dag en hel masse mer eller mindre nyttige solcelle-baserte produkter på markedet. De svenske kjedene Biltema, Clas Ohlson, Ikea og Jula er blant aktørene som tilbyr mange rimelige produkter. Foto: Per Ervland
Det finnes i dag en hel masse mer eller mindre nyttige solcelle-baserte produkter på markedet. De svenske kjedene Biltema, Clas Ohlson, Ikea og Jula er blant aktørene som tilbyr mange rimelige produkter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solbasert energi er opplagt et viktig teknologi i arbeidet med å skape en verden basert på fornybar energi. Likevel vil det nok ta svært lang tid før verdens husholdninger baserer seg på den fantastiske energikilden solen faktisk er. Og her i landet vil vi nok sannsynligvis aldri kunne basere samfunnets kraftbehov på solenergi - rett og slett fordi solen i stor grad er fraværende i den årstiden hvor energibehovet er størst.

I sommerhalvåret er det imidlertid få land som kan måle seg med Norge når det kommer til antall timer dagslys. Og dermed er det faktisk ikke helt idiotisk å selge solcelle-baserte produkter her i landet likevel.

Miljøvennlig?

Hvor miljøvennlige og klimavennlige solcelle-produktene egentlig er, er selvsagt åpent for diskusjon. Produktene må lages av noe - og dette "noe" vil til syvende og sist alltid bli hentet i naturen. Produksjonen av produktet vil nødvendigvis på den ene eller den andre måten føre til CO2-utslipp. Og i verste fall fører produksjonen til utslipp til og forurensninger av det lokale miljøet.

Les også: Solcellepanel på hytten

Panel og batteri

Uansett, det som i hvert fall er sikkert, er at solcelle-baserte produkter produserer sin egen energi. Dette gjøres ved hjelp av et lite solcellepanel, som vanligvis sender strømmen til et lite batteri. Deretter kan du - når du måtte ønske - slå på enheten, som så henter strøm fra batteriet for å drive seg selv. Og dermed har du faktisk hentet helt gratis og miljøvennlig energi fra den fantastiske stjernen vi kaller Solen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer