Fakta om solfaktor

Solfaktor-påstand er bare tull

Dyr solkrem er bedre enn billig, solkremen fra i fjor virker ikke, du blir ikke brun med høy faktor...? Solkrem-myter finnes det mange av - tre eksperter avslører hva som faktisk stemmer!

SOLKREM-MYTE: Du blir ikke brun når du bruker høy solfaktor. Dette er bare én av flere påstander om solfaktor som ikke stemmer! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Nordmenn elsker å slikke sol! Men når det gjelder solfaktor, er det mange som slurver fælt: vi bruker for lite solkrem, for lav faktor, vi smører oss for sjelden, og noen smører seg ikke i det hele tatt.

Det finnes nok ulike årsaker til at vi ikke er så nøye med solkrem som vi burde være, men med alle solfaktor-mytene der ute, er det gjerne ikke så lett å vite hva som stemmer og hva som ikke stemmer!

Så hva er riktig, og hva er feil? Vi har fått svar fra følgende tre eksperter:

Emilia Hugdahl og Eli Synnøve Lilleskog, hudleger ved Bryggen Hudlegesenter i Bergen.

Astrid Haaskjold Lossius, stipendiat ved Avdeling for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo.

Er man fullt beskyttet i solen når man har smurt seg med faktor?

Nei. Studier har vist at ingen i praksis klarer å smøre seg med store nok mengder og ofte nok, til at man er helt beskyttet mot UV-stråler. For sikkerhets skyld bør du bruke solhatt, klær eller være i skyggen. Men solkrem er et viktig supplement, og bruker du solkrem riktig, gir det god beskyttelse mot føflekkreft og annen type hudkreft. Men selv med høy faktor bør du begrense tiden du er i solen, særlig midt på dagen når strålingen er sterkest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer